Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Samordning af lægevagt og skadestue

Erfaringerne med at samordne lægevagten og skadestuen i Holstebro har været så gode, at ordningen nu også bliver indført i Herning.

Sygeplejersken 2000 nr. 20, s. 11

Af:

Claus Leick, journalist

Gennem et par år har patienter til skadestuen og lægevagten i Holstebro haft én fælles indgang, således at brugerne ikke har oplevet, at der bag døren reelt gemmer sig to forskellige sundhedsordninger ­ hospitalets skadestue og de praktiserende lægers lægevagtordning.

Samordningen indebærer, at alle ­ uanset hvilken skade eller sygdom de kommer med ­ på forhånd er blevet visiteret af en læge. Derfor ved de sygeplejersker, som modtager patienterne, på forhånd, om det er en skadestuepatient eller en lægevagtpatient.

Det gør det nemmere at give en god vejledning og oplysninger om eksempelvis ventetider, når patienten ankommer.

Mens patienterne venter, sørger en sygeplejerske for, at de har det godt.

Hun kan evt. ændre på den rækkefølge, patienterne skal ind til behandling på, hvis en patient pludselig får det dårligt.

Når patienterne behandles af enten en skadestuelæge eller en vagtlæge, bliver lægen i begge tilfælde assisteret af en sygeplejerske.

Sådan var det ikke tidligere, hvor vagtlægerne var alene om behandlingen.

Nu får de hjælp af skadestuesygeplejerskerne, der bl.a. laver forbindinger, lægger gipsbandager og giver indsprøjtninger.

''Med den nye ordning sikres patienterne både en bedre og hurtigere behandling, fordi tingene glider hurtigere, efter at vi har samordnet lægevagten og skadestuen,'' siger oversygeplejerske på Holstebro Centralsygehus Nanna Steen Hansen.

Og samme holdning har både læger, sygeplejersker og ikke mindst patienterne givet udtryk for i en evaluering af ordningen. Personalet er især glade for det gensidigt udviklende samarbejde, mens patienterne specielt er godt tilfredse med, at de kommer hurtigt under behandling, men også at de nu kun har ét sted at skulle henvende sig, når de skal behandles for en akut skade eller sygdom.

En undersøgelse blandt patienterne viser desuden, at de føler sig godt modtaget og vel informeret, når de ankommer og venter.

Erfaringerne fra Holstebro viser, at sygeplejerskerne er meget glade for den nye ordning, hvor de foruden arbejdet på skadestuen også skal assistere de praktiserende læger i vagtlægeordningen.

I en evaluering af ordningen fra sidste år lyder det fra sygeplejerskerne, at det er meget alsidigt både at skulle fungere som receptionist, portør og sygeplejerske og samtidig at skulle hjælpe, vejlede, vurdere og af og til også visitere hos vagtlægerne. Sygeplejerskerne er også glade for det ansvar, som de har fået, med at styre venteværelserne, og at vagtlægerne har tillid til at de arbejder selvstændigt.

''Selvom sygeplejerskerne med ordningen har fået nye opgaver, er der ikke tale om, at det faglige indhold er anderledes end de opgaver, som de hidtil har løst.

Derfor har det heller ikke været nødvendigt at specialuddanne sygeplejerskerne i forbindelse med samordningen af lægevagten og skadestuen i Holstebro,'' siger Nanna Steen Hansen.