Sygeplejersken
Fødselsvægt: 1.225 gram
Det kræver god planlægning og timing at passe et lille barn, som er født for tidligt. Og det er hårdt både for barn, mor og sygeplejerske.
Sygeplejersken 2000 nr. 31, s. 26-27
Af:
Vibeke Ettrup Larsen, sygeplejerske
Beretningen er et af bidragene til en konkurrence, Sygeplejersken udskrev ved årtusindskiftet for at fastholde sygeplejerskers hverdag for eftertiden.
Se flere bidrag og læs mere om konkurrencen i boksen nedenfor.
Billede
Side 27
I dag mandag er jeg i dagvagt på Børneintensivafdeling A5 på Skejby Sygehus. Fordelingsplanen ligger på kontoret. Jeg skal følges med to nye sygeplejersker, dvs. at vi bliver tre personer til at passe et lille barn. Vi går ind på den varme stue og får rapport.
De to nye kollegaer, Pia og Lone, får et kort resumé om Peter, som nu er fem dage gammel. Han er tvilling og blev født i uge 27 + 4. Fødselsvægt: 1.225 g.
Jeg har ikke prøvet at være vejleder før og har aldrig prøvet at følges med to nye sygeplejersker på én gang. Det bliver spændende.
Formiddagen går med at vejlede Pia og Lone i at tjekke udstyr og finde noget nyt frem. Midt i det hele bliver vi afbrudt af en pulsalarm. Peter glemmer et øjeblik at trække vejret, og jeg spritter hurtigt min hånd af og stikker den ind i kuvøsen. Der skal kun en lille smule forstyrrelse til denne gang, og Peter trækker igen sit vejr. Pulsen stiger langsomt fra 65 til 140 pr. min., og igen er der fred og ro.
Vi prøver at planlægge Peters hårde program, så det bliver så skånsomt som muligt. Det vigtigste for Peter er ro og atter ro. Vi skriver en liste over de ting, der skal ordnes. Den harmonerer ikke rigtig med den ro, som Peter har så meget brug for. Jeg bestemmer, at hvis Peter kan klare det, gør vi det hele i en lang forstyrrelse, og så prøver vi at give ham ro resten af dagen. Det kræver god planlægning og timing, og alt skal være klart, inden vi begynder. Jeg er lidt spændt på, om det kan lykkes. Kan Peter klare det?
For højt blodtryk
Så er der stuegang. Lægen undersøger lille Peter, og vi gennemgår hans tilstand. Der ordineres røntgen af mave-tarm-systemet, hvor han har nogle problemer. Endnu et punkt til vores i forvejen hårde program for lille Peter.
Det bliver tid til at gå i gang, og jeg bestemmer, at det er mig, der udfører opgaverne inde i kuvøsen med Pia og Lone som assistenter. Jeg åbner lugerne til kuvøsen og sætter en blodtryksmanchet på. Fortsat lidt højt blodtryk. Hvorfor mon det? Jeg bliver afbrudt i mine tanker. Infusionspumpens alarm fortæller, at den kun mangler tre minutter i at være tom. Jeg beder Pia om at trække 10 pct. glukose op i en infusionssprøjte og sætte den op. Jeg koncentrerer mig igen om Peter. Jeg måler rektaltemperatur og konstaterer, at skindføleren på Peters hud passer med hans kropstemperatur. Jeg gør klar til at tage CPAP'en af og tager min ventilationspose ind i kuvøsen. Lone står klar, og Peter skal nu trække vejret uden CPAP i den tid, det tager at skifte. Mens Lone udskifter CPAP'en, udnytter jeg tiden til at veje Peter inde i kuvøsen. 964 g vejer han i dag.
Jeg bliver igen afbrudt. Denne gang er det Lone, der er uheldig med CPAP'en. Jeg kan ikke rigtig hjælpe hende. Jeg holder godt øje med Peter, der indtil videre klarer sig fint uden CPAP. Heldigvis kommer vores præparationssygehjælper forbi og hjælper med at klare problemet. Skopet alarmerer igen, endnu et pulsfald. Peter er ved at være træt, og jeg skynder mig at tjekke droppet og skifte bleen. Så er CPAP'en klar, og jeg trækker den lille bomuldshue på plads. Tre stykker tape og CPAP-trynen i mindste størrelse sidder, som den skal. Nu mangler vi bare at skifte kuvøsen.
Pia holder slanger og ledninger, og jeg løfter Peter ud. Han er pakket ind i varme svøb og stofbleer for at undgå afkøling. Lone flytter den gamle kuvøse og skifter den ud med en ny. Ind med Peter igen. Jeg pakker ham ud af svøb, bleer og ledninger. Det er utroligt, hvad et lille barn hurtigt kan blive filtret ind i. Jeg putter ham i en lille rede, og han falder hurtigt til ro. Inden jeg når at trække hænderne ud, banker det på døren, og det er tid til røntgenbilledet.
Overvældende
for moderen
Så er det total ro de næste timer og desværre ingen mad. Lægen vil gerne se billedet af tarmene, inden vi giver mad. Men der går ikke mere end fem minutter, så stikker mor hovedet ind af døren.
Hun er lige ved at gå igen, da hun ser hele seks sygeplejersker omkring sine børn. Jeg opfordrer hende til at komme indenfor. Det er jo hendes barn og ikke vores. Mor har haft meget svært ved at komme ind til børnene, da situationen har været lidt overvældende for hende.
Jeg snakker lidt med hende, og med et blandet sind opfordrer jeg hende til at lægge hånden ind til Peter, så de kan mærke hinanden. Han har egentlig brug for ro, men moderens behov for at få et forhold til ham er også stort.
Jeg vurderer, at han godt kan klare den form for forstyrrelse, selv om han er meget træt. Pulsen falder endnu engang, og alarmen lyder. Er det et forkert valg, jeg har truffet? Jeg prøver at stole på min intuition.
Vi forsøger at skabe lidt ro omkring kuvøsen, hvor mor sidder og holder om sit lille barn gennem kuvøselugen. Det lykkes ikke specielt godt, for der skal gives medicin og ryddes op. Ikke lige den ideelle mor-barn situation, men det kan ikke blive bedre. Bagved registrerer jeg, at tvillingbroderen skal igennem den samme tur, som Peter lige har været igennem.
Sikken en formiddag.
Vibeke Ettrup Larsen er ansat på Børneintensivafdeling A5, Skejby Sygehus.
I 1999 udskrev Sygeplejersken en konkurrence om de bedste dagbogsoptegnelser fra en dag i november 1999.
Hvordan var sygeplejen egentlig i det forrige årtusinde? Hvad foretog sygeplejersker sig, og hvordan var deres hverdag?
Der kom 210 dagbøger, og de tre vindere blev kåret den 11. februar 2000:
Jette Duedahl, sundhedsplejersker i Viborg
Kirsten Holm Dieckmann, primærsygeplejerske i Midtdjurs Kommune
Berit Andersen, sygeplejestuderende,
De tre vinderdagbøger blev bragt i Sygeplejersken nr. 8/2000, og resten af året blev der bragt en række af de mange gode dagbogsblade.
Dagbøger
Barnets tarv - Sygeplejersken nr. 8/2000
I mit nærvær voksede hun - Sygeplejersken nr. 8/2000
En dag med Alfred - Sygeplejersken nr. 8/2000
En aftenvagt på den lukkede - Sygeplejersken nr. 10/2000
Sygeplejerske om bord - Sygeplejersken nr. 11/2000
Nye flygtninge på vej - Sygeplejersken nr, 12/2000
Grænsen går ved sokkerne - Sygeplejersken nr. 13/2000
En dag på gastroskopistuen - Sygeplejersken nr. 14/2000
Aftenvagten - Sygeplejersken nr. 16/2000
Næste gang bliver det bedre - Sygeplejersken nr. 19/2000
En nat på børneafdelingen - Sygeplejersken nr. 21/2000
En dag i Ittoqqortoormiit - Sygeplejersken nr. 22/2000
Indlagt på sin arbejdsplads - Sygeplejersken nr. 24/2000
Kære kollega fra fremtiden - Sygeplejersken nr. 25/2000
En støjende dag på hjerteafdelingen - Sygeplejersken nr. 27/2000
Vikar på plastikkirurgisk privatklinik - Sygeplejersken nr. 30/2000
Fødselsvægt: 1.225 gram - Sygeplejersken nr. 31/2000
En dag i forsvarets sundhedstjeneste - Sygeplejersken nr. 32/2000
Patienter kan mærke uærlighed - Sygeplejersken nr. 33/2000
En dag i omklædningsrummet - Sygeplejersken nr. 35/2000
Cyklende rådgiver i al slags vejr - Sygeplejersken nr.. 37/2000
Familie i opløsning - Sygeplejersken nr. 46/2000
Om konkurrencen
Priser til tre dagbøger - Sygeplejersken nr. 8/2000
Fra en dommers dagbog - Sygeplejersken nr. 13/2000
Et kig ind i sygeplejerskens univers - Sygeplejersken nr. 18/2000