Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Faglig kommentar: Arbejdsglæde - arbejdslede

Hvis sygeplejersker er glade for deres arbejde og taler pænt om deres fag, får unge mennesker måske lyst til et alternativ til IT-branchen.

Sygeplejersken 2000 nr. 35, s. 21

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

En nabo havde set en udsendelse om gadesygeplejersker i tv. Hun var begejstret for det engagement og den arbejdsglæde, sygeplejerskerne lagde for dagen.

Den bedste reklame for et studie er de uddannede, i det her tilfælde sygeplejersker. Er du en sygeplejerske, der er glad for dit arbejde, engageret og værdsat, virker det positivt på dine omgivelser. Er du derimod en sygeplejerske, der kun kan finde på noget grimt at sige om arbejdet, skræmmer det andre væk og falder tilbage på faget.

Begge typer er velkendte. Den tilfredse sundhedsplejerske, der er under videreuddannelse som familieterapeut. Hun stråler og taler med mange nuancer om den kommune, hun arbejder i. Hvad der er godt, og hvad der er mindre godt. Om kollegerne ­ hvem hun føler sig mest forbrødret med og hvorfor. Om indvandrerfamilierne og de glæder og sorger, de giver.

Hendes utilfredse kollega spreder møg på samme måde som landmandens gyllespreder. Alle andre er idioter, og der er ikke penge i lortet. ''Ledelsen,'' hvisler hun, og man ser et trehovedet uhyre med munden fuld af sygeplejersker for sig. ''Det vil ledelsen ikke gå med til.'' Kollegerne er en samling overtilpassede jubelidioter, der ikke har begrebet et kuk af, hvordan det hele hænger sammen. De har endnu ikke fattet den sammensværgelse, ledelsen har udtænkt. En sammensværgelse, hvis eneste formål er at presse citronen, få mere arbejdskraft ud af de ansatte og mele egen kage.

Den utilfredse har aldrig forsøgt med en almindelig høflig samtale med ledelsen, der i øvrigt er ansat til at se om hjørner og dermed også til at forudse kommende problemer og forebygge dem. Det kan koste særinteresser for den enkelte, at en ledelse må satse på fællesskabet eller sørge for, at de store linier er i orden. Men hvis verden ender ved det yderste af næsen, er det selvfølgelig svært at forstå.

Find en god stol

Det er tilfældigt, at betegnelsen sundhedsplejerske blev brugt. Ordet kan erstattes med hjemmesygeplejerske, sygeplejelærer, operationssygeplejerske ­ søg selv og erstat.

Der er ingen, der siger, at man skal være trallende munter i jobbet altid, men hvis det hele nogenlunde konstant er ad helvede til, er det en ide til fri afbenyttelse at åbne vinduet, sætte sig i position i husets bedste stol og alvorligt overveje, hvad der egentlig er i vejen.

Måske er det tid at finde en anden hylde, at prøve kræfter med noget nyt og ukendt, at finde en retrætepost, at skifte sektor, at give karrieren et spark opad eller skrive bøger, der er bedre end Harry Potter.

Det er vanskeligt og væmmeligt at finde frem til ens egen andel i, at det hele mislykkes, men det betaler sig. Offerrollen eller offermagten misklæder, og den giver sure furer om munden.

Ansvaret for at ændre på tingene hviler ikke kun på de andre eller på den forkætrede ledelse, borgmester eller oversygeplejerske. Der skal action til. Man må forsøge at sno sig fri af dyndet, inden andre mennesker flygter skrigende bort ved synet af den mavesure kollega.

Køb ikke en hund

Det kan være svært at vide, hvad man har brug for, eller hvad der venter af gode oplevelser, når man skifter arbejde, men det er forsøget værd. Arbejdsglæde er tæt forbundet med at have indflydelse, ansvar og mulighed for at lære noget nyt, og det må sygeplejersken opsøge, selv om det koster et arbejdsskift. Det er hurtigere og nemmere at lindre problemer på en arbejdsplads ved at købe en hund, drikke for meget rødvin eller slet og ret blive kronisk knotten. En løsning på problemerne kræver mere mod og handlekraft, men set ud fra et moderne costbenefitsynspunkt, er det en rigtig god investering.

Arbejdet fylder meget i danske kvinders liv, derfor bør kvalitet være et søgeord, der står højt på listen, når sygeplejersken skifter job.

Sygepleje er, som der står i en tysk rekrutteringspjece, alternativet til hightech, og det er et alternativ med så mange muligheder, at alle kan finde en niche, der passer. Tænk f.eks. på gadesygeplejersken. Der er ingen faglig sammenslutning for hende og hendes kollega ­ endnu.

Engagement er der derimod nok af.