Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lov forbyder seksuelt samvær med patienter

Gensidige følelser opstår mellem sygeplejersker og psykiatriske patienter, uden at det giver store problemer. Men ifølge straffeloven må en ansat ved et hospital for sindslidende ikke have seksuel omgang med en patient. Der er ingen regler på somatiske afdelinger.

Sygeplejersken 2000 nr. 35, s. 14-15

Af:

Lotte Havemann, journalist

Sygeplejersken beskrev i nr. 33/2000, hvordan en række sygeplejersker havde oplevet at blive kæreste med en patient. Her følger vi op med straffelovens bestemmelser for sygeplejersker og andre personalegrupper på psykiatriske afdelinger.

Hvis der opstår en forelskelse mellem en patient indlagt på en psykiatrisk afdeling og en sygeplejerske, som arbejder samme sted, finder parret sandsynligvis en måde at være sammen på, uden at det får nogen professionel betydning for dem og de øvrige på afdelingen. Sådan et eksempel kunne ledende oversygeplejerske på psykiatrisk afdeling, Hvidovre Hospital, Vibeke Juhl, fortælle om i Sygeplejersken nr. 33/2000. I dette tilfælde sagde den ansatte sit job op på afdelingen, da hun blev klar over, at forholdet til en patient betød så meget, at de to senere flyttede sammen og fik et barn.

Men der eksisterer faktisk lovmæssige regler på dette område for sygeplejersker og for andre personalegrupper, der arbejder på psykiatriske afdelinger.

Således siger straffelovens paragraf 219:

''Den, der er ansat eller tilsynsførende ved fængsel, forsorgshjem, børne- eller ungdomshjem, hospital for sindslidende, institution for personer med vidtgående psykiske handicap eller lignende institution, og som har samleje med nogen, der er optaget i institutionen, straffes med fængsel indtil 4 år.''

Også andet seksuelt samkvem med psykiatriske patienter kan retsforfølges ifølge straffeloven.

Lovens paragraf 224 lyder nemlig: ''Bestemmelserne i §& 167 216-223 finder tilsvarende anvendelse med hensyn til anden kønslig omgængelse end samleje.''

Forelskelse er ikke forbudt

Straffelovens bestemmelser kan tages i brug, når et seksuelt forhold mellem en sygeplejerske og en patient er indgået ved brug af tvang, men også når det er frivilligt eller gensidigt.

''Ja, loven er ret absolut. Selv om man kan forestille sig, at sådan et forhold er fuldstændig jævnbyrdigt og ligeværdigt, så er risikoen altid til stede for, at patienten kan presses til noget, som foregår på den ansattes betingelser. Når den ene part er afhængig af den anden part, kan frivilligheden drages i tvivl, og straffeloven skal beskytte den svage part,'' oplyser lektor i strafferet på Københavns Universitet, Jørn Vestergaard.

''Loven kan dog ikke forhindre, at en sygeplejerske og en psykiatrisk patient bliver forelskede og indleder et personligt, intimt forhold med kys, kram og beføling uden på

Side 15 

tøjet. Den slags kan selvfølgelig have seksuelle undertoner, men det er ikke forbudt, da det ikke er kønslig omgængelse i straffelovens forstand. Men en sygeplejerske på en pyskiatrisk afdeling må ikke have et egentligt seksuelt forhold til en af patienterne,'' siger Jørn Vestergaard.

Ifølge ham er ingen af de nævnte paragraffer blevet brugt på hverken sygeplejersker, læger eller andet sundhedspersonale.

Bestemmelserne anvendes typisk på sager i socialsektoren.

For sygeplejersker på somatiske afdelinger findes der til gengæld ingen lovgivning, endsige nedskrevne regler for samvær med patienter.

Særlige regler på asylcentre

Sygeplejersker, som ønsker ansættelse ved et af Røde Kors' asylcentre, er naturligvis også underlagt straffeloven, men herudover kræves af vedkommende, at hun eller han skriver under på en række særlige regler for ansatte ved centrene.

En af dem omhandler samkvem med asylansøgerne.

''På grund af asylsøgernes særlige afhængighedsforhold i forhold til de ansatte indskærpes det at undlade ikke tjenstligt personligt privat samkvem, herunder seksuelt samkvem med asylsøgere. Dette gælder både i og uden for arbejdstiden,'' lyder reglen og fortsætter:

''Indgåelse af sådanne personlige relationer mellem en ansat og en asylsøger vil kunne påvirke sikkerheden og neutraliteten, samt medføre fare for forskelsbehandling, misstemning og utryghed på centret, og medvirke til uro omkring centret. Indgåelse af faste samlivsforhold, ægteskab, forlovelse m.v. med en på centret boende asylsøger vil således ikke kunne forenes med ansættelse på et asylcenter. Forhold af denne karakter vil i givet fald kunne være strafbare iht. straffelovens kap. 24 ­ herunder særlig §§ 219 og 223.''

Straffelovens paragraf 223 omhandler samleje med en person under 18 år, som er betroet en ansat.

Læs også: Patienten fik særbehandling