Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lægen skal være neutral

En læge må ikke på forhånd tage stilling i en sag om formodet incest ved at nægte en af forældrene adgang til information. Det fastslår kriminolog Beth Grothe Nielsen, efter at landsretten frifandt en overlæge, som udleverede en datters journal til en incest-mistænkt far.

Sygeplejersken 2000 nr. 42, s. 11

Af:

Lotte Havemann, journalist

En mor og en far har lige stor ret til at få indsigt i deres barns patientjournal. Også selv om den ene forælder mistænker den anden for at have forgrebet sig mod barnet. Det blev understreget, da landsretten i maj måned stadfæstede frifindelsen af en overlæge fra Amtssygehuset i Glostrup.

Overlægen havde udleveret datterens journal til en far, som var politianmeldt for at have krænket datteren seksuelt. Udleveringen af pigens journal fik moderen til at stævne overlægen for brud på tavshedspligten. Men ifølge en dom i byretten og nu igen i landsretten gjorde lægen altså ikke noget strafbart ved at udlevere journalen.

''Formelt set er rettens afgørelse korrekt. Faderen har ligesom moderen del i forældremyndigheden over barnet, og derfor har han ret til at se sit barns journal,'' siger Beth Grothe Nielsen, jurist, kriminolog og lektor på Aarhus Universitet.

Datter og mor bliver i sin tid indlagt, da moderen henvender sig på Glostrup Sygehus, fordi hun har en mistanke om, at datteren har været udsat for seksuelle overgreb. Pigen bliver dog hverken undersøgt somatisk eller gynækologisk, da det seneste overgreb formodes at være foregået flere uger tidligere.

Beth Grothe Nielsen forklarer, hvorfor dette har en betydning:

''Datteren bliver indlagt på moderens og ikke på politiets foranledning. Hvis indlæggelsen var rekvireret af politiet som en del af efterforskningen i en straffesag mod faderen, ville han ikke kunne få udleveret journalen. Men her er der tale om en ganske almindelig sygehusjournal, og faderen er en ganske almindelig far, som har forældremyndighed og dermed indsigt i journalen.''

Beth Grothe Nielsen fortsætter:

''Det kan godt være, at en far er mistænkt for at have begået overgreb mod sin datter, men det kommer strengt taget ikke lægen ved. Han kan ikke tage stilling på forhånd, fordi forældrene er uvenner. Lægen skal være en neutral person. Og han har primært en forpligtelse over for barnet.''

Pigens og moderens advokat, Lars Borring, ønsker at få ændret lovgivningen, så mistænkte forældre ikke kan få aktindsigt i deres børns journaler.

Men Grothe Nielsen tvivler på, om man kan lovgive sig ud af denne problematik.

''Som udgangspunkt er det jo et oplagt gode, at vi gennem loven om aktindsigt har fået ret til at se, hvad der står i vores egen journal, samt at forældre kan få indsigt i deres børns journaler. Og som jeg ser det, vil det være svært at lave en undtagelse i loven gående ud på, at lægen skal tilbageholde information over for et forældrepar, hvis han ser tegn på, at deres barn er blevet udsat for f.eks. voldelige overgreb. Det kan godt være, at der ligger noget strafbart i det, lægen ser, men skulle det betyde, at lægen skal lukke i over for forældrene på forhånd? Det er slet ikke så enkelt,'' siger hun.

Svært at lovgive

Faderen er selv læge og var tidligere ansat på netop Amtssygehuset i Glostrup.

I sagen har det været antydet, at lægerne skulle være sammenspiste, fordi overlægen på Amtssygehuset i Glostrup besluttede, at den erklæring, som sygehuset i sådan en sag skal sende til den relevante kommune, først skulle afsendes, når faderen havde givet sin version af sagen.

Til det siger Beth Grothe Nielsen:

''Man kan vælge at tro, at overlægen måske har den firkantede holdning, at læger da ikke begår incest, og at han derfor ikke er neutral, men omvendt kan man vælge at tro, at lægen er en fornuftig person, som gerne vil høre begge forældre. For ham er dette et barn, hvis forældre slås, og den ene part har bedt ham om at udrede sagen. Lægen er forpligtet over for barnet, når barnet indlægges hos ham, og man kan forestille sig, at han tænker: de forældre er ikke rigtig kloge, jeg bliver nødt til at tale med dem begge to for at finde ud af, hvad det her er for noget. Der behøver ikke være noget odiøst i, at han også henvender sig til faderen.''

Beth Grothe Nielsen vil ikke afvise, at moderen og dennes advokat kan have god grund til at betragte dette som mistænkeligt, men hun mener ikke, at ny lovgivning kan løse sådan et problem.

''Selvfølgelig skal man ikke opgive at lovgive bedre i sådanne situationer, men jeg har svært ved at se, hvordan en lov i givet fald skulle skrues sammen,'' siger hun og kommer alligevel med et bud.

''Man kunne måske forpligte lægen til hverken at implicere den ene eller den anden forælder, når han ved, at der er kontroverser mellem dem. Teoretisk set kan det være moderen, der i sin kamp mod manden bruger alle midler,'' siger Beth Grothe Nielsen og understreger, at hun hermed ikke hentyder til den konkrete sag.

''Man skal på den ene side ikke gå ud fra som givet, at en mor, der ligger i skilsmisseforhandlinger med sin mand, altid er fuldstændig skør og altid fremsætter påstande om incest som et led i kampen, men omvendt skal man også være forsigtig med automatisk at stemple en far, som prøver at få samkvemsret, som seksualmisbruger, bare fordi moderen siger, han er det.''

Læs mere: "Kriminolog: Incest-sager skal ud af straffesystemet"