Sygeplejersken
Boganmeldelser
Sygeplejersken 2000 nr. 51, s. 25
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
SPECIALE UNDER UDVIKLING
Knut Egedal
Urunde hjul
Alderspsykiatri i praksis
Oslo: Info-banken 2000
306 sider, 492 kr.
Ældre mennesker med psykiatriske lidelser falder ind under et psykiatrisk fagområde, der kun er 40 år gammelt i den vestlige verden, men som er ved at manifestere sig gennem faglitteratur og forskning. Internationalt er der stor uenighed om, hvad dette speciale skal kaldes: Geriatrisk psykiatri, psykogeriatri, gerontopsykiatri eller alderspsykiatri, og der mangler klarhed over tilknytningsforholdene til generel voksenpsykiatri, geriatri og almen medicin.
I Norge kaldes specialet alderspsykiatri. Det er rettet mod 1. Personer med demens, som har adfærdsproblemer og/eller psykiatrisk symptomatologi. Alder er af mindre betydning. 2. Patienter med uafklaret demensdiagnose, hvor psykiatrisk symptomatologi er fremtrædende. 3. Patienter med alvorlig psykiatrisk lidelse med debut efter 65/70 år. Patienter over 65/70 år med alvorlig psykiatrisk lidelse, tidligere syg; men ingen fast behandlingskontrakt i voksenpsykiatrien. 4. Ældre psykiatriske langtidspatienter i den udstrækning, alderspsykiatrien råder over psykiatriske sengepladser for omsorg og langtidsbehandling. Knut Egedal pointerer, at denne afgrænsning ikke skal opfattes absolut, men som retningsgivende.
Aldringen sætter spor i alle organer. Cellerne bliver mindre funktionsdygtige, organerne skrumper ind og den maksimale ydeeve reduceres, reduceret reservekapacitet. Organernes homøopatiske tilpasningsevne svækkes i forhold til at stå imod og overvinde belastninger som stress og sygdom. En dominoeffekt sættes i gang, en banal forkølelse kan pludseligt udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse.
Egedal præsenterer en model til at vurdere den ældre patients funktionsevner og -begrænsninger. Modellen bliver grundigt beskrevet og kan anvendes både i klinisk praksis og forskning. Egedal argumenterer for, at den alderspsykiatriske udredning er en tværfaglig arbejdsopgave, som består i at kortlægge sygdomstegn, funktionsbegrænsninger, færdighedstab, socialt netværk og patientens og pårørendes ressourcer. Udredningen skal danne basis for en realistisk behandling, rehabilitering og prognostisk vurdering. Typiske som atypiske alderspsykiatriske lidelser præsenteres: Depression, mani, angst, psykoser, selvmord, delirium, aldersdemens, sygdomme, der fører til demens, alkohol- og lægemiddelmisbrug og til slut søvnproblemer. Egedal forholder sig kritisk til globale definitioner af sindslidelser hos ældre og beklager bl.a., at skizofreni ikke adskilles i en tidlig og sen debut. Parafrenibegrebet fremhæves, en skizofrenilignende tilstand, der debuterer efter 60-års-alderen. Tilstanden er karakteriseret af fantastiske vrangforestillinger, hallucinationer på både hørelse og syn, men uden ændring eller opløsning af personligheden. Denne diagnose eksisterer ikke i ICD-10, som anvendes i Norge (og i Danmark), hvorimod man i Storbritannien kalder sygdommen parafreni og i USA kalder den LOS (Late Onset Schizofrenia).
''Urunde hjul'' er den første lærebog på norsk om psykiatriske lidelser hos ældre. Den henvender sig til læger, sygeplejersker og samarbejdspartnere på grund-, efter- eller videreuddannelse. De to første kapitler vedrører primært specielle norske forhold. Resten af bogen har relevans for personale i det danske sundhedsvæsen.
Af Anne Winkel, ansvarlig praktikvejleder, Klintegården, Frederikssund.
SELVMORDSHANDLING ER KOMMUNIKATION
Elene Fleischer
Den talende tavshed
Selvmord og selvmordsforsøg som talehandling
Odense: Odense Universitetsforlag 2000
303 sider illustreret, 250 kr.
En selvmordshandling opfattes oftest som en betinget handling eller adfærd med biologiske, psykiske eller sociale årsager, stimuli, der fremkalder en selvmordshandling, som har karakter af selvbeskadigelse og selvdestruktion. Elene Fleischer mener imidlertid, det er uhensigtsmæssigt kun at betragte selvmord som stimulusbetinget adfærd. Selvmordsadfærd er også en måde at meddele sig på, en bestemt måde at kommunikere på. Fra det synspunkt er det lige så vigtigt at indgå i en dialog med den person, der har truet med eller foretaget selvmordsforsøg, som at fjerne årsagerne til selvmordsadfærden. For at indgå i en dialog, må nogle spørgsmål klarlægges: Hvilken form for kommunikation repræsenterer selvmordshandlingen, og hvilken betydning tillægger personen denne form for kommunikation i relation til selvmordsadfærden.
Elene Fleischers ph.d.-afhandling tager udgangspunkt i pragmatisk kommunikationsteori. I pragmatisk lingvistik er talehandlinger og de lag, der ligger uden om selve sprogets konstruktion, det centrale i kommunikationen. Tur-tagningsaspektet (turn-tacking) er et af de mest betydningsbærende elementer i kommunikation. Mangelfuld tur-tagning eller ikke at besvare tale-turen kan have indflydelse på, om selvmordsadfærd sættes i værk. Den teoretiske del inddrager Gregory Bateson, John Langshaw Austin, Jürgen Habermas og Niklas Luhmann.
Afhandlingens anden del er baseret på empiri fra Odense, Århus og Tromsø, hvor 20 kvinder blev interviewet efter en semistruktureret guide med åbne spørgsmål, der inviterede til dialog på den interviewedes betingelser. Fokus er flyttet fra behandlernes og forskernes vurdering af en persons selvmordshandling til personens egen vurdering af handlingen. Fleischers formål med afhandlingen er at tydeliggøre, at selvmordshandlinger ikke udelukkende er fysiske handlinger udført af det biologiske system, men også kommunikative handlinger, foretaget af individer i et socialt system. Fleischer får bekræftet sin hypotese: ''Alle selvmordshandlinger er kommunikation, idet de alle indeholder en stor eller lille grad af formidling. Det at dø betyder noget, at tale om eller kokettere med døden er også en måde at tale om livet på, dvs. at tillægge livet betydning. At dø eller at ville tage livet af sig er derfor ikke udelukkende at ville ophøre med at leve, men er også et udsagn om en selv og ens forhold til andre.''
''Den talende tavshed'' er ny og anderledes forskning, som henvender sig til ansatte i sundhedsvæsenet på videreuddannelsesniveau.
Af Anne Winkel, ansvarlig praktikvejleder, Klintegården, Frederikssund.