Sygeplejersken
Barnets tarv
Jeg spørger mig selv igen og igen: Evner Gerda og Svend mon at være forældre for deres lille datter på syv uger - nu og i fremtiden?
Sygeplejersken 2000 nr. 8, s. 14-16
Af:
Jette Duedal, sundhedsplejerske
Beretningen er et af bidragene til en konkurrence, Sygeplejersken udskrev ved årtusindskiftet for at fastholde sygeplejerskers hverdag for eftertiden.
Denne dagbog var en af de tre vindere.
Se flere bidrag og læs mere om konkurrencen i boksen nedenfor.
Dommernes begrundelse for at præmiere denne dagbog var bl.a. forfatteren, sundhedsplejerske Jette Duedahls evne til at beskrive et af sygeplejefagets væsentligste skismaer.
Beretningen om Anne og hendes forældre er en koncentreret, velskrevet skildring af det faglige skøn i al sin kalejdoskopiske mangfoldighed. Her sidder en sundhedsplejerske og rummer i én eneste koncentreret seance indfølingen, de rå data, den faglige viden, egne normer, samfundets normer, egne tolkninger og myndigheden som fagpersonen, der for den lille familie er og bliver skæbnesvanger.
Og hun ved det til fulde, sundhedsplejersken. Hun ønsker på alle måder at gøre situationen ligeværdig, men erkender også, at hun ''ser uendelig meget stå på spil.'' Ja, det skal jeg love for. Hun ved det lille Anne, hendes forældre ved det, og læseren mærker det hudløst i beretningen.
At turde beskrive og dermed stoppe op i sine overvejelser lige netop her er flot og klogt gjort. Det beskrevne skisma er så væsentlig en del af sygeplejefaget, at det fortjener mere opmærksomhed end meget andet. For det er jo ikke bare, når et lille barn skal fjernes fra forældrene, at skismaet opstår. Næ, det opstår lige så meget, når gamle, sære fru Jensen skal ''tilbydes'' hjemmesygepleje, selv om hun ikke kan fordrage fremmede, når hr. Hansen skal forblive ''længst muligt i eget hjem,'' selv om han må spise antidepressiv medicin pga. ensomhed, når maniske Mona skal ''overtales'' til at modtage psykofarmaka, selv om hun har det fedt med at fyre rundt i Københavns natteliv og bruge alle sine penge og mere til osv.
Det såkaldte faglige skøn er til syvende og sidst afhængigt af den eller de personer, der sidder med det i den sidste ende. Hvor meget skal man som sygeplejerske rumme, og hvem skal denne rummelighed være til fordel for? Det faglige skøn vil altid være en ensom affære, selv om man er bakket op af kolleger og andre.
Det er beskrivelsen af den ensomhed og erkendelsen af den magt, hun som sundhedsplejerske har, der gør beretningen autentisk og vedkommende. Og sidst, men ikke mindst er beretningen et udtryk for et sæt relevante og professionelle overvejelser omkring en meget svær problematik.
Ved at skrive dagbog er sundhedsplejersken stoppet op i sine overvejelser og har tænkt sig om en ekstra gang.
Et klogt træk i den proces, der hedder det faglige skøn. Et træk, som burde fremdrages meget mere på bekostning af den forpustede problemknusermentalitet, vi som sygeplejersker er mestre i. Optegnelser fra en sundhedsplejerskes dagbog.
Lillian Larsen
I skrivende stund melder mange spørgsmål sig. Spørgsmål, som skubber til hinanden. Det ene mere vigtigt end det andet. Jeg spørger mig selv igen og igen: Evner Gerda og Svend mon at være forældre for deres lille datter Anne på syv uger nu og i fremtiden? Jeg tænker, hvor rummeligt bør et fagligt skøn være/ikke være i relation til et lille barns tarv? Det faglige skøn arbejder ikke kun i nutid, det vender sig mod fortiden og gør sig tanker om fremtiden. Den fremtid, som ingen af os reelt kender. Som familie er I prisgivet de øjne, som ser, de ører, som lytter, de hænder, som føler. Jeg tænker på, hvor meget der står på spil imellem jeres verden og mine evner til at iagttage, indleve og prøve at forstå.
Uvisheden
Forvaltningen er dybt bekymret. En bekymring, som I er blevet bekendt med. Du har spurgt mig flere gange, Gerda, om vi tager Anne fra jer. Jeg kender ikke svaret. Men jeg tænker: Findes der mon større angst og større lidelse end uvisheden? Uvisheden, om forældreskabet slår til.
Når I sidder her på kommunekontoret i dag, er det jo fordi, I skal vide, at forvaltningen ikke er mindre bekymret, efter at I har frabedt jer den daglige støttepædagog i hjemmet. Samtalen finder sted på kommunekontoret fremfor i eget hjem for at tydeliggøre bekymringen. Jeg undrer mig og tænker, om det er stedet for ligeværdig samtale? I fornemmer jo tydeligvis det ulige magtforhold. I har, mere end nogensinde før, brug for at blive mødt i jeres verden. Den verden, som er jeres den bedste, men vanskelig at leve sig ind i, tænker jeg.
Det vanskelige er bl.a. at sætte sig i dit sted, Gerda. Hvordan mon det føles ikke at have kendt en mor eller fars entydige kærlighed? Ikke kendt en tryg barndom? Ikke kendt til respekt eller indføling for egen person? Har du mon nogensinde følt dig værdsat som menneske? Du genkender alt for godt angst, nederlag og krænkelser. Fra tidlig barndom, ungdom og nu voksenliv. Dit største tab er tabet af forældremyndigheden over dine to større børn. Lige nu sidder du igen med afmagtens følelser, som du genkender kun alt for godt. Er vi mon ude på at tage Anne fra dig? Mon jeg forstår, hvorfor du holder dine følelser så tæt ind på kroppen?
Jeg ser, at du er bleg og tager Anne op, selvom hun ligger tilfreds i liften. Du giver ikke slip på Anne. Du lader Svend føre ordet, fordi Svend har lært at udtrykke følelser og tanker bedre end dig. Svend har gode forældre, siger han. Svend ved endnu ikke, hvad der forventes af styrke og modenhed til at kunne få et familieliv til at lykkes.
Vi lever ikke ens
Jeg lytter og hører ham sige, at den hjælp, I er blevet tilbudt, kan I ikke bruge. Svend fortæller på sin måde, at pædagogen ville tilpasse jeres hjem til hendes norm for et rigtigt hjem. ''Og vi lever jo ikke ens,'' som Svend siger.
Svend fremfører andre fornuftige argumenter, hvorfor det ikke er gået med pædagogen i hjemmet. Jeg spørger igen mig selv, om Svend og Gerda er blevet mødt ud fra deres verden? Den verden, som kan synes så vanskelig at identificere sig med, fordi den netop er så forskellig fra egen og andres tilværelse. Alene af den grund mødes vi måske ikke, hvor I har behov for at blive mødt?
I forbinder ikke en god tilværelse med orden og renlighed. I ser ikke status i moderne møbler, moderigtige vægfarver og et veludstyret, ''rigtigt'' børneværelse. Anne sover imellem jer. I undres ikke over, at vandet løber ned ad vinduerne og sætter fugt i vægge og omgivelser. I undres ikke over, at vasketøjet på radiatorerne danner endnu mere fugt.
Mon I ser de gamle, nedslidte gulvtæpper, trænger til udskiftning? Mon I ser de mange, blodige ''eftersmæk'' på tapetet fra sommerens sværm af fluer? Mon I ser edderkoppespind, som breder sig uforstyrret fra vindueskarm til loft? Støv, som er kommet for at blive? Blomster, som mere består af visne blade end af grønt? Dagevis af gammel opvask eller gamle madrester i køkkenvasken? Jeg tror det ikke.
Dette er jeres verden. Dette synes at være normen for jeres det gode liv, også selvom du, Gerda, har svær astma, er støvallergiker og daglig indtager medicin for frie luftveje. En verden, som I ikke selv stiller spørgsmålstegn ved, førend fagfolk får indblik og undrer sig: Mon et barn vil få det godt her?
Hvad fortæller Anne selv, tænker jeg. Anne fortæller allerede meget. Både om de følelser, hun genkender, af kærlighed, tryghed og omsorg og om de følelser, hun ikke får tydet og dækket. Efter samtalen i dag klæder jeg Anne af. Du smiler og pludrer. Din hud er fin og velplejet. Med numsen bar, på maven, løfter du dit hoved flot i vejret. Jeg lægger mærke til, at du er dejlig tryg uden tøj på. Afslappet i kroppen.
Bånd knyttes
Du ligger og er meget optaget af din fars ansigt. Jeres øjne mødes, og din far snakker nænsomt i blide toner. Du smiler bevidst til din far og pludrer igen. Sådan føres dialogen ret længe. Her er bånd, som knyttes, tænker jeg. Du fortæller mig, at du bliver set og mødt af din far i dette øjeblik. Lidt efter græder du. Du skal ikke græde ret længe, før din mor tager dig op, og du putter dig ind til hende. Du ammes og trives ovenud godt på modermælk alene. Din mor viser ikke sin kærlighed med ord, men med mange kys og kropslig kontakt.
Jeg ser, at det kan være svært for din mor at bibeholde øjenkontakt til dig ret længe ad gangen. Jeg ser, at din mor, uden at tænke over det, handler hen over hovedet på dig og gør ting ved dig i raske bevægelser, hvor du græder. Jeg hører, at din mor kan tale lidt hårdt til dig, selvom hun ikke mener det ondt. Da lytter du særlig opmærksomt og får et ængsteligt udtryk i øjnene. Her knyttes bånd på en anden måde, tænker jeg.
Jeg får igen din opmærksomhed. Du er vedholdende i øjenkontakten og ser mig undersøgende an. Ja, hvad mon jeg er for én? Det er, som om du kunne finde på at spørge: ''Ser du nu også alt det gode samt mindre gode i min verden?''
Jeg ser uendelig meget stå på spil.
Jette Duedahl, sundhedsplejerske
I 1999 udskrev Sygeplejersken en konkurrence om de bedste dagbogsoptegnelser fra en dag i november 1999.
Hvordan var sygeplejen egentlig i det forrige årtusinde? Hvad foretog sygeplejersker sig, og hvordan var deres hverdag?
Der kom 210 dagbøger, og de tre vindere blev kåret den 11. februar 2000:
Jette Duedahl, sundhedsplejersker i Viborg
Kirsten Holm Dieckmann, primærsygeplejerske i Midtdjurs Kommune
Berit Andersen, sygeplejestuderende,
De tre vinderdagbøger blev bragt i Sygeplejersken nr. 8/2000, og resten af året blev der bragt en række af de mange gode dagbogsblade.
Dagbøger
Barnets tarv - Sygeplejersken nr. 8/2000
I mit nærvær voksede hun - Sygeplejersken nr. 8/2000
En dag med Alfred - Sygeplejersken nr. 8/2000
En aftenvagt på den lukkede - Sygeplejersken nr. 10/2000
Sygeplejerske om bord - Sygeplejersken nr. 11/2000
Nye flygtninge på vej - Sygeplejersken nr, 12/2000
Grænsen går ved sokkerne - Sygeplejersken nr. 13/2000
En dag på gastroskopistuen - Sygeplejersken nr. 14/2000
Aftenvagten - Sygeplejersken nr. 16/2000
Næste gang bliver det bedre - Sygeplejersken nr. 19/2000
En nat på børneafdelingen - Sygeplejersken nr. 21/2000
En dag i Ittoqqortoormiit - Sygeplejersken nr. 22/2000
Indlagt på sin arbejdsplads - Sygeplejersken nr. 24/2000
Kære kollega fra fremtiden - Sygeplejersken nr. 25/2000
En støjende dag på hjerteafdelingen - Sygeplejersken nr. 27/2000
Vikar på plastikkirurgisk privatklinik - Sygeplejersken nr. 30/2000
Fødselsvægt: 1.225 gram - Sygeplejersken nr. 31/2000
En dag i forsvarets sundhedstjeneste - Sygeplejersken nr. 32/2000
Patienter kan mærke uærlighed - Sygeplejersken nr. 33/2000
En dag i omklædningsrummet - Sygeplejersken nr. 35/2000
Cyklende rådgiver i al slags vejr - Sygeplejersken nr.. 37/2000
Familie i opløsning - Sygeplejersken nr. 46/2000
Om konkurrencen
Priser til tre dagbøger - Sygeplejersken nr. 8/2000
Fra en dommers dagbog - Sygeplejersken nr. 13/2000
Et kig ind i sygeplejerskens univers - Sygeplejersken nr. 18/2000