Danske Sygeplejerskers Arbejdsløshedskasse melder om et stigende antal sygeplejersker, der opsiger deres job uden først at have et andet på hånden. Samtidig har flere ledige sygeplejersker end tidligere symptomer på udbrændthed og stress.
I næsten 20 år nød Helle Krasnik sit hektiske arbejde som sygeplejerske på operationsgang og akut modtageafdeling. Men det sidste år blev arbejdspresset umenneskeligt, og der var ikke længere overskud til at være en god sygeplejerske og kollega. Til sidst sagde hun sit job op og forlader nu sygeplejefaget.
Arbejdstilsynet i Roskilde har besøgt ni sygehusafdelinger og varslet påbud til de otte. Arbejdspresset er for stort, og medarbejderne får ikke den nødvendige supervision og støtte til at håndtere svære oplevelser.
Opgørelser viser, at en femtedel af de palæstinensiske drenge mellem 16 og 19 år er i berøring med retssystemet. Det handler om, at mange af disse drenge har helt anderledes opvækstvilkår end unge danske. Løsningen kan ikke være, at vi burer mange af disse børn inde på institutioner.
Arbejdspresset er stort for mange sygeplejersker, og den løsning,der ligger snublende nær, er jobskift eller sygemelding. Men sygeplejersker kan blive bedre til at håndtere en problematisk hverdag. Frem for at forholde sig isoleret til egne følelser er der brug for træning i problemløsning. Lidt distance giver bedre overblik og klarere meldinger end en rapport fra det personlige følelsesunivers.
Selv om resultaterne fra igangværende nationale projekter om kvalitetssikring i det danske sundhedsvæsen først kan forventes klar i løbet af et par år, diskuteres løbende forskellige muligheder for en fælles, koordineret kvalitetssikringsmodel.
Sygeplejersker og læger i Danmark har nu mulighed for at gennemgå et systematisk opbygget kursusforløb, som skal forebygge morbiditet og mortalitet hos den svært tilskadekomne patient inden for den første time efter tilskadekomst.
Otte sygeplejersker har bestået det første Advanced Trauma Care for Nurses-kursus i Danmark. Sygeplejerskerne skulle demonstrere såvel teoretiske som praktiske færdigheder i et tre dage langt forløb på Jægersborg Kaserne.
Det er blevet nemmere for en forælder at få samvær med sit barn, selv om barnet helst vil være fri og statsamtet fraråder det. Statsamterne bliver nemlig i stigende omfang underkendt af Civilretsdirektoratet, som har det sidste og afgørende ord i sager om samvær.
Landsorganisationen Børns Vilkår modtog fra august 1999 til januar 2000 en række henvendelser fra bekymrede forældre, der berettede om nedenståen-de sager. Formanden for Børns Vilkår, John Aasted Halse, samlede sagerne i en rapport og fremlagde dem på en konference på Christiansborg den 7. april 2000. I forbindelse med rapporten ''Børn og samvær - når samvær er problematisk eller direkte skadeligt for barnet'' hedder det bl.a.: ''Det er vores opfattelse, at de mange henvendelser er udtryk for en tendens til en ny ubalance i afgørelserne i statsamter og Civilretsdirektorat.'' Sygeplejersken citerer her et par af sagerne og har i enkelte sager tilføjet redaktionelle bemærkninger for forståelsens skyld.
Family Nursing Unit ved Calgary universitet i Canada har eksisteret i ca. 20 år med professor Lorraine Wright som en af de ledende personer. Ved institutionen gennemføres klinisk arbejde med familier, forskning og undervisning på master- og forskeruddannelsesniveau.