Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Spinkle konklusioner

Arbejdstilsynet konkluderer på et for spinkelt grundlag, mener vicefunktionscheferne for de to medicinske afdelinger i Vestsjællands Amt, som fik påbud om at få lavet en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø. Men de tager påbuddene til efterretning.

Sygeplejersken 2001 nr. 30, s. 10-11

Af:

Lotte Havemann, journalist

Det er et nedslående billede, der tegner sig i Arbejdstilsynets rapporter fra to medicinske sengeafsnit i Vestsjællands Amt:

Ledelser, der ikke prioriterer opgaverne, og ansvarsfulde medarbejdere, som lider af dårlig samvittighed over ikke at nå det, patienterne har krav på. Og et dårligt samarbejdsklima mellem ledelse og medarbejdere, som føler, at ledelsen ikke tror på, hvor dårlige arbejdsforholdene er, og ikke arbejder for at gøre forholdene bedre.

Men dette billede er overdrevent, mener de to vicefunktionschefer, hvis afdelinger Arbejdstilsynet besøgte for snart et år siden. De medgiver, at personalet har travlt, og at bemandingen ikke svarer helt til patientflowet, men de synes, rapporterne er for bombastiske.

''Jeg underkender ikke Arbejdstilsynets arbejde. Det er helt relevant. Men tilsynet drager nogle konklusioner på et meget spinkelt grundlag i form af nogle få medarbejderes udtalelser. Derfor bliver rapporten meget negativt farvet og knap så valid, som den kunne have været,'' siger Karen-Margrethe Kristiansen, vicefunktionschef og oversygeplejerske på Holbæk Sygehus.

Fra hendes kollega på Slagelse Sygehus, vicefunktionschef og oversygeplejerske, Lis Nøddeskou, lyder det ligeledes:

''Selvfølgelig har vi taget Arbejdstilsynets påbud til efterretning. Det er vi nødt til. Men når Arbejdstilsynet går ind og interviewer nogle medarbejdere, så er det ikke et dobbeltblindt forsøg. De medarbejdere, som tilsynet har interviewet, er dem, der selv har meldt sig, og derfor dem, som primært ville pege på noget negativt. Jeg syntes, at de skulle have været valgt tilfældigt. Det ville have givet et mindre skævt billede.''

Belastede medarbejdere

Birgit Tamberg, tilsynsførende psykolog fra Arbejdstilsynet, som har været koordinator

Side 11

på besøgene på sygehusene i Vestsjællands Amt, siger til de to vicefunktionschefers kritik:

''De har ret i, at grundlaget er for spinkelt til at afgøre, hvilke faktorer der er skadelige for medarbejderne. Under vores besøg kunne vi se, at der var et dårligt samarbejdsforhold mellem medarbejdere og ledelse. Og vi kunne se, at medarbejderne havde meget travlt. Men vi kunne ikke se, om det var det ene eller det andet, de blev syge af. Derfor gav vi afdelingerne et påbud om at undersøge forholdene nærmere i stedet for at give dem et lodret påbud om at bringe arbejdsforholdene i orden,'' siger Birgit Tamberg og tilføjer:

''Og nej, vores undersøgelse er hverken dobbeltblind eller kvantitativ. Vi kan ikke påvise, at f.eks. 67 pct. af personalet har det på den og den måde. Men det er heller ikke vigtigt, om mere end halvdelen af medarbejderne er ved at blive syge. Ud fra interview og observationer ved vi, at en hel del medarbejdere er belastede af arbejdsforholdene.''

Ifølge Arbejdstilsynets rapport om medicinsk afdeling B3 på Holbæk Sygehus oplyste plejepersonalet bl.a.:

''At de oplever, at afdelingsledelsen ikke tager deres problemer med tidspres og stor arbejdsmængde alvorligt. F.eks. oplever de, at afdelingsledelsen ikke tror på deres opgørelser af, hvor mange patienter der er på afdelingen.''

Stoler på medarbejderne

Karen-Margrethe Kristiansen genkender ikke problemet.

''Jeg har aldrig hørt om, at medarbejderne skulle mene, at vi ikke stoler på dem. Vi stoler bestemt på dem. Jeg tror, at det er en enkelt, der er kommet med den udtalelse til Arbejdstilsynet, og det ville undre mig, hvis der generelt er den opfattelse, at ledelsen ikke stoler på medarbejderne og tager dem alvorligt,'' siger hun.

Birgit Tamberg tilbageviser dog kritikken.''Det er bestemt ikke rigtigt, at vi har beskrevet nogle problemer, som kun en enkelt medarbejder har haft. Vi er på helt fast grund, når det drejer sig om, at personalet er belastet.

Her taler jeg om stort arbejdspres, følelsen af, at ledelsen ikke tager dem alvorligt eller er interesseret i at løse deres problemer, og at medarbejderne har det meget dårligt med deres arbejdsindsats og er bange for at lave fejl. Udtalelserne har været uhyre samstemmende,'' siger hun.

I forbindelse med besøgene interviewede Arbejdstilsynet på begge afdelinger grupper med 6-8 medarbejdere, som overvejende bestod af sygeplejersker. Derudover fulgte tilsynet personalet på flere vagter. På B1 på Slagelse Sygehus blev der desuden holdt et afsluttende møde med afdelingen og områdeledelsen.