Sygeplejersken
Kongres om klinisk ernæring
''Hvad kan vi lære af patienten?'' og ''Evidensbaseret medicin i klinisk ernæring'' var nogle af emnerne for dette års kongres for videnskab og forskning inden for ernæring - The 23. European Society of Parenteral and Enteral Nutrition Congress i München. I alt 3.000 personer fra 68 lande deltog.
Sygeplejersken 2001 nr. 49, s. 35
Af:
Betina Eskesen, projektleder, sygeplejerske
Fra den 8.-12. september 2001 blev den 23. ESPEN (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition) kongres afholdt i München.
Kongressen er forum for videnskab og forskning inden for ernæring. Her deltager læger, diætister, farmaceuter og sygeplejersker. Foredrag holdes for og med alle faggrupper som deltagere, og hele kongressen foregår på engelsk.
I dette års kongres deltog 3.000 personer fra 68 lande. Temaet for kongressen var kommunikation mellem begynderen og den erfarne, forskeren og praktikeren, patienten og den professionelle fagperson. Arrangørerne lagde i årets program vægt på at afspejle de mange facetter ved klinisk ernæring. Således spændte programmet fra fremlæggelse af forskningsresultater til foredrag af patienter, der fortalte om deres oplevelser og erfaringer.
Kommunikationen mellem patienten og den professionelle fagperson blev under overskriften ''What can we learn from the patient?'' bl.a. belyst af Caroline Wheatley, formanden for den engelske patientstøtteforening for patienter, der er i intravenøs eller enteral ernæringsterapi. Hun er selv patient, og hun fortalte, hvad patienter forventer af deres læge og plejepersonalet, og hvad de faktisk får. Hun påpegede bl.a., at patienterne forventer en individuel behandling og pleje, information om, hvad der skal ske i den enkelte patients behandlings- og plejeforløb, og at der bliver lyttet til patienten.
Som et eksempel på hvordan de professionelle fagpersoner kan lære af patienternes oplevelser og erfaringer, præsenterede Cora F. Jonkers-Schuitema fra Amsterdam begrebet ''Mirror-meetings.'' Princippet i dette er, at 8-12 patienter diskuterer deres erfaringer og oplevelser fra en indlæggelse med en uafhængig person som ordstyrer. Denne diskussion foregår foran 10-20 fagpersoner, f.eks. læger, sygeplejersker og andre. Der foregår ingen diskussion mellem fagpersonerne og patienterne, men kun mellem patienterne internt. De professionelle har til opgave at lytte og forud for mødet at lave en liste til den uafhængige person med stikord og evt. spørgsmål, de gerne vil have patienterne til at diskutere.
Konklusionen på at anvende denne metode var, at det giver det personalet indsigt i, hvad patienterne forventer, og hvad patienterne anser for at være vigtigt for dem. Det giver personalet et grundlag for at forbedre plejen og behandlingen.
Ligeledes vil jeg fremhæve, at forskellige forskere foruden at være repræsenteret i direkte fremlæggelser af forskningsresultater i videnskabelige symposier også var repræsenteret med mere undervisende foredrag.
F.eks. var der under overskriften: ''Evidence based medicine in clinical nutrition'' foredrag om emner som fordele og ulemper ved metaanalyser, og hvad kan vi bruge statistikere til i forsknings- og projektarbejde omkring ernæring. Statistiske begreber som p-værdi, specificiteten, sensitiviteten, primære og sekundære variable blev kort gennemgået både som begreb, og hvad de kan bruges og især ikke kan bruges til.
På kongressens sidste dag var der under titlen ''Ethics in clinical nutrition'' en fortsættelse af sidste års diskussion af de etiske overvejelser i ernæringspleje og behandling.
Specielt balancegangen mellem anvendelse af den videnskabelige viden om ernæring og hensynet til patienten blev diskuteret. Doktor Chris Gastmans fra Belgien argumenterede i sit foredrag for, at med god ernæringspleje kunne sondeernæring udsættes eller helt undgås. Han pointerede, at ernæringsplejen skal varetages af uddannet personale og ikke være overladt til uuddannet personale, da disse ikke har viden om de forskellige aspekter ved ernæring. Ligeledes at en god ernæringspleje er tidskrævende.
Dette års kongres levede op til sit tema og fik mange facetter af begrebet ernæring med i de forskellige foredrag. Ligeledes er kongressen en mulighed for at diskutere på tværs af fag og sprog.
Sidst skal det lige nævnes, at kongresgebyret ved tilmelding i god tid kun er på 1.000 kr., og at næste års kongres afholdes fra den 31. august - den 4. september 2002 i Glasgow. Temaet er: ''Patients Progress. The journey from science to practice.''
Betina Eskesen er ansat på Organ- og plastikkirurgisk afdeling på Vejle Sygehus.