Sygeplejersken
Boganmeldelse
Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken.
Sygeplejersken 2001 nr. 51, s. 36
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Pædagogiske studier af høj kvalitet
Redigeret af Karin Anna Petersen
Praktikker i erhverv og uddannelse
København: Akademisk Forlag 2001
728 sider, 398 kr.
Antologien præsenterer en række indlæg fra studiemiljøet ved Bourdieu-programmet på Københavns Universitet. Bogen er endnu en i rækken af antologier fra Akademisk Forlag, der udspringer af Staff Callewaerts forskning og undervisning. Uddannelsen til pædagog, folkeskolelærer, læge og sygeplejerske er udgangspunkt for størstedelen af de 26 artikler.
Martin Bayer fokuserer i sit indlæg ''Praktikkens skjulte læreplan'' på noget af det, som ikke står i pædagogpraktikanternes læreplan, men som indgår som usynlige evalueringskriterier.
Næppe overraskende, men alligevel bemærkelsesværdigt, gælder helt forskellige regler for praktikanten og for den uddannede pædagog. Eksempelvis skal praktikanten indgå i et ansættelsesforhold, hun ikke har ønsket sig, og alligevel være engageret, og hun skal kunne håndtere modsatrettede krav fra seminariet og institutionen. Sådanne studievilkår kan næppe betegnes som rimelige i et moderne uddannelsessystem.
Peter Østergaard Andersen kan også inspirere sygeplejeskolerne som praksisfeltet. ''Praksisbeskrivelser og forskningstilknytning i udviklingsprojekter'' er skrevet på baggrund af analyser og rekonstruktion af to større udviklingsprojekter inden for det pædagogiske område.
Efter en beskrivelse af didaktikken redegør han for nogle erfaringer og problemer i mødet mellem forskere og praktikere, f.eks. vanskeligheder for forskeren ved at tilbagelevere sine fund til praktikanterne uden at gå på kompromis med præmisserne for anstændig forskning.
Der er, ifølge Andersen, også tale om ikke-ekspliciterede kampe mellem, hvem der kan og skal definere virkeligheden, om anerkendelse og om viden, der er ganske forskelligartet, når den skabes af forskerne henholdsvis praktikerne. Hvis et kvalitetsløft af de mellemlange videregående uddannelser skal blive resultatet af de aftaler om forskningstilknytning, CVU'erne er i færd med at indgå med universiteterne, må problematikken, som Andersen rejser, tages alvorligt.
Det sidste indlæg, der skal fremhæves, er ''Teori og praksis i et aristotelisk perspektiv.'' Tone Saugsted søger svar på, hvad der kendetegner kundskabs- og aktivitetsformer i henholdsvis det teoretiske og det praktiske felt. Hun introducerer betegnelserne deltagerkundskab og tilskuerkundskab som en understregning af, at både pædagogisk teori og pædagogisk praksis indeholder kundskaber, men at der er tale om to forskellige kundskabsformer, der ikke nødvendigvis indgår i et relationelt forhold.
Idéen med at sammensætte en antologi af artikler med fælles tema og samme teoretiske udgangspunkt er fremragende. Særligt, når der som her er tale om præsentationer af teoretiske og empiriske studier af høj kvalitet. Redaktørens indledning og grupperingen af de mange indlæg i kapitler har givet haft til hensigt at skabe sammenhæng og overblik. Det lykkes kun delvist.
Titlen spænder vidt, men det er vanskeligt at få øje på en egentlig fællesnævner på indholdssiden. Det bidrager heller ikke til samhørigheden af indlæggene, at der er tale om store variationer i sproglig klarhed, og at et par af artiklerne ikke tager afsæt i Bourdieus teori. Det ændrer dog ikke ved, at bidragene på hver sin måde kan inspirere til forståelse og udvikling af kendetegn ved og betydning af praktik. Bogen henvender sig hovedsagelig til uddannelsesansvarlige i teori- og praktikdelen og til professionsuddannede på efter- og videreuddannelse.
Merete Munk, pædagogisk konsulent, Enheden for Uddannelsesudvikling, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet