Sygeplejersken
Skæve skader
Sygeplejersker, som arbejder på skadestuer, ser hvert år ved nytårstid de typiske skader på hænder, øjne og hørelse. Men ved årsskiftet bliver skadestuen også besøgt af patienter med mere ejendommelige skader, der f.eks. skyldes utraditionelle nytårsløjer. De usædvanlige hændelser kan - når faren er overstået - bringe smilene frem hos personalet. Sygeplejersken har bedt skadestuesygeplejersker landet over fortælle om de nytårsskader, som normalt ikke nævnes i advarselskampagner.
Sygeplejersken 2001 nr. 51, s. 26-27
Af:
Lotte Havemann, journalist,
Katja Bender Sebbelov, journalist
Sprængstof på skadestuen
''Omkring nytår fik vi en mand ind med en håndskade. Han havde afprøvet en tændsats, som man bruger til at antænde dynamit. Han havde holdt den i hånden, fordi han åbenbart troede, den fungerede som en kineser,'' fortæller en sygeplejerske fra skadestuen på Bornholms Centralsygehus.
''Vi tog jakken af ham og smed den over i hjørnet. Men hvad vi ikke vidste, var, at han havde jakkelommerne fulde af tændsatser. Han havde nemlig været oppe i stenværket og hente en hel bunke. Og pludselig dukker politiet op på skadestuen i fuldt ornat. De havde sikkerhedsdragter på, fordi de vidste, hvor meget der manglede i stenværket. Og det viste sig også, at han havde en masse eksplosivt i lommerne på den jakke, vi bare havde kastet til side. Heldigvis skete der ikke yderligere skader.''
Ild i kraven
''For år tilbage kom der en mand ind nytårsaften, som havde fået en raket direkte ned gennem kraven og ned ad ryggen, mens han stod og så på fyrværkeri,'' fortæller en sygeplejerske fra skadestuen på Bornholms Centralsygehus.
''Der var stadig ild i det pap, der omslutter raketten, så han fik nogle lettere forbrændinger på ryggen. Men heldigvis blev han først ramt af den, da krudtet var brændt af og raketten faldt ned.''
Side 27
Vildfaren champagneprop
''Det mest bizarre, jeg har oplevet, ligger en del år tilbage,'' fortæller en sygeplejerske på Nakskov Skadestue.
En lidt beklemt dame ankom til skadestuen dagen efter nytårsaften. Hun havde været til nytårsfest, og en champagneprop havde sat sig fast i hendes vagina. ''Synderen'' var hendes mand. På trods af den prekære situation fik personalet proppen ud uden problemer ved hjælp af instrumenter til gynækologisk undersøgelse og en korntang.
Heldig fyrmester
En mand blev bragt ind på skadestuen på Horsens Sygehus. ''Han ville lave verdens højeste knald for sin familie,'' erindrer en sygeplejerske fra skadestuen.
Manden gik derfor ud i sit redskabsskur og fyldte en sort affaldssæk med ilt og brint fra sit svejseapparat. Sækken var spilet godt ud, og da han ville lukke den, må der være opstået en gnist. Den sprængfarlige cocktail eksploderede med det ønskede brag. Esplosionen var så voldsom, at taget på skuret fløj af, og hele skuret faldt mere eller mindre fra hinanden. Skuret har formentlig været utæt i konstruktionen, og det har været mandens held. Sygeplejersken fortæller, at han ud over chokket slap med et mindre sår på sit ben.
''Det kunne være gået langt værre. Han kunne være blevet forbrændt på hele kroppen.''
Bukser med fut i
På Frederikshavn/Skagen Sygehus husker en skadestuesygeplejerske stadig en nytårsvagt for 10-12 år siden:
''Vi fik en mandlig patient ind nytårsaften med en forbrænding nederst på ryggen. Det viste sig, at han havde sat en raket fast i bukselinningen i stedet for at sætte den i en flaske. Han var heldig. Han fik kun en mindre forbrænding ved buksekanten, men den var slem nok til, at der skulle skylles hele natten. Da vennerne fra nytårsselskabet havde bragt ham ind på skadestuen, tog de af sted igen for at feste videre. Vi måtte skylle ham, og vi havde ellers nok at lave.''
Fyrværkerikampagnen i Danmark opfordrer folk til at holde nytåret fri for skader med følgende seks råd
- Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri
- Hold ikke fyrværkeri i hånden
- Brug beskyttelsesbriller
- Kast aldrig med fyrværkeri
- Gå aldrig tilbage til en fuser
- Brug en pose til fyrværkeriet
Det er Sundhedsstyrelsen, amterne, Værn om Synet, Helsefonden, Beredskabsstyrelsen og Landsforeningen for Bedre Hørelse, der er gået sammen om at informere bredt om fyrværkeri i perioden op til nytår.