Sygeplejersken
Vejen mod drømmejobbet
Ved at bruge sine livserfaringer og blive mere bevidst om sine behov, kompetencer og muligheder kan man bedre finde vejen til drømmejobbet.
Sygeplejersken 2002 nr. 10, s. 28-29
Af:
Jan Andreasen, journalist
At planlægge sin karriere og lave forandringer for sig selv er en vedvarende proces. I takt med at vi udvikler os, får nye erfaringer og kompetencer, ændrer vores behov og krav sig også. At planlægge sin karriere er derfor en personlig forandringsproces. Karriereudvikling lyder måske fremmed for mange, men det er den forandringsproces, der skal til, hvis man skal finde frem til drømmejobbet.
For nogle er vejen til et drømmejob, man både kan trives og blive ældre i, både lang og snoet, og den kan forløbe ad mange omveje. Gang på gang må man erfare, at det, man troede, var en rejse væk fra en jobsituation med for mange frustrationer og længsler efter noget andet, ikke blev en rejse væk, men derimod en rejse frem til de samme frustrationer og længsler. Men sådan behøver det ikke at være.
Se tilbage
Der er mange veje frem til det helt rigtige job. En af dem er at se tilbage på sit liv. Erhvervspsykolog Kim Andersen, konsulentfirmaet Kick, siger:
''For at finde frem til sit drømmejob kan det være en idé, at man gør det klart for sig selv, hvilke kvaliteter arbejdslivet skal have, og hvordan man ønsker, jobbet skal harmonere med det øvrige liv. Derfor er det klogt - allerede inden man begynder at søge nyt job - at give sig tid til at tage nogle skridt tilbage og se på sit liv lidt udefra. Hvilke ''highlights'' har der været? I hvilke situationer eller perioder fungerede man godt og var tilfreds med sig selv? Det kan være perioder i arbejdslivet, men også perioder eller situationer fra privatliv, familieliv, skole- eller studieliv. Prøv at indkredse de elementer (egen indsats, relationer, m.m.) der gjorde, at denne periode var specielt frugtbar.''
På den måde får man svar på, hvad det er, der gør, at man er tilfreds og glad, og hvad der er godt og vigtigt i ens liv.
''Hvis man giver sig tid til denne fordybelse og refleksion, vil man måske finde ud af, at man trivedes godt i en bestemt periode, fordi man havde nogle nære kolleger, at man selv tog ansvar i sit job eller havde mulighed for at bestemme selv. Eller måske var det allervigtigste, at man arbejdede i et team,'' siger Kim Andersen og fortsætter:
''For hvis man trives bedst i et dynamisk miljø med mange kolleger omkring sig, skal man nok ikke have fast nattevagt, og hvis man søger efter fordybelse og nær kontakt, så bør man undgå de mest travle akutafdelinger. Men det er også vigtigt at tænke jobbet ind i det liv, man ellers lever. Hvordan skal jobbet hænge sammen med det øvrige liv? Hvor meget skal jobbet fylde i forhold til familieliv og fritidsinteresser? Er man nået til et punkt i sit liv, hvor tidspunktet er kommet til at skifte branche?''
''Vejen frem er at gå tilbage i sit liv og bruge sine erfaringer. Når man har fat i dem, kan man gå tilbage til nutiden og begynde at overveje, hvad man sætter størst pris på i det nuværende job, og hvilke elementer det er vigtigt at bevare i et nyt job. Herfra kan man skue fremad og begynde at finde ud af, hvor man finder sit drømmejob og at undersøge de konkrete arbejdspladser og stillingsannoncer,'' siger Kim Andersen.
På denne måde samler man sine fortidige erfaringer og sine aktuelle ønsker, behov og kompetencer og kobler dem til sin idé om fremtiden. Og det kan ifølge Kim Andersen være en god idé at inddrage sit netværk, familie, venner og kolleger i processen.
Karriereudvikling
Karriereudvikling lyder måske fremmed for mange, men det er den forandringsproces, der skal til, hvis man skal finde frem til drømmejobbet. Her kan et konsulentfirma eller ekstern rådgivning være nyttig.
''Netop uvildige objektive øjne er vigtige for bedre at sætte gang i den komplicerede proces, det er at afdække sine kernekompetencer,
Side 29
og hvordan man anvender sine kvalifikationer i praksis. Ved et kende sine kompetencer kan man målrette sin profil og bruge denne til både at finde ud af, inden for hvilket område man ønsker at søge job, men også gøre brug af den i sit CV og ansøgning,'' siger Inge Thrane, konsulentfirmaet Right Kjaer & Kjerulf.
Ofte har vi den forestilling, at karriere er at bevæge sig op ad rangstien til en højere position - men karriereudvikling kan også være en bevægelse på tværs eller tilbage til en stilling, som man måske trives bedre i.
''Karriereudvikling betyder i virkeligheden, at man ændrer sin position fra den, man er i nu, og til en anden ønsket position,'' siger Inge Thrane.
Fra drøm til realitet
''Det er godt som en begyndelse at bruge sit netværk, sin familie og venner. Men på et tidspunkt bør man vurdere, om det er nok for én. Når man kun søger råd hos sine nærmeste, er der ofte nogle svar, man ikke kan få, og derfor kan det være et betydningsfuldt skridt og en god investering at søge ekstern rådgivning,'' siger Inge Thrane og fortsætter:
''Det gælder om at få afstemt sine ønsker og drømme med en tilstrækkelig grad af realisme. I den proces kan ekstern rådgivning være nødvendigt.''
En del af den eksterne rådgivning kan suppleres med en personlighedstest. En personlighedstest kan være med til at afdække styrker, ressourcer og udviklingsområder.
Ved at beslutte at lade sig personlighedsteste har man også den mulighed at prøve, hvordan det er, før man evt. selv bliver præsenteret for en test i forbindelse med en jobsamtale.
Det er din karriere
Inden man opsøger ekstern rådgivning, kan man lave sit eget forarbejde ved f.eks. at læse de mange god råd, der er at finde på hjemmesiden for International Council of Nurses - www.icn.ch - under Career Planning and Development. Her er beskrevet fem faser af karriereplanlægning og karriereudvikling.
- Se mulighederne i dit arbejdsområde
- Foretag selvvurdering og realitetstjek
- Skab din karrierevision
- Skab din strategiske karriereplan
- Markedsfør dig selv
Selvom man måske ofte drømmer om og længes efter et andet arbejde, kan man ved at blive mere bevidst om sine ønsker, muligheder og behov finde ud af, at man måske også kan ændre på den nuværende arbejdsposition, så den bliver tilfredsstillende. Gennem refleksion og rådgivning kan man måske finde nogle muligheder, der gør det muligt at ændre på væsentlige forhold i den nuværende jobsituation.