Sygeplejersken
Mænd ingen adgang
Mors Café i Sundheds- huset på Nørrebro i København skaber netværk mellem enlige mødre.
Sygeplejersken 2002 nr. 12, s. 12-15
Af:
Katja Bender Sebbelov, journalist
''Se og erkend begrænsningen i kun at udgøre halvdelen af et forældrepar,'' siger familieterapeut Jesper Juul på den video, som sundhedsplejerskerne viser i Mors Café for enlige mødre på Nørrebro i København. ''Helt rigtigt'' udbryder en af de syv mødre, som har lagt vejen forbi det tværfaglige Sundhedshus, hvor Mors Café afholdes en gang om måneden. Mødrenes øjne er opmærksomt rettet mod skærmen, mens en sundhedsplejerske leger med de største af børnene i rummet ved siden af. Det er stadig lyst, og de fleste børn kommer direkte fra vuggestue eller børnehave.
Sif på to måneder er en undtagelse. Det er første gang efter fødslen, at hendes 22-årige mor Tina Leth Hansen er i caféen. På opfordring fra sundhedsplejersken besøgte hun Mors Café en enkelt gang, allerede mens hun var højgravid.
''Det er altid rart at møde nogle, som er i samme båd som en selv. Vi går måske og tumler med nogle af de samme tanker eller problemer, fordi vi alle sammen er enlige. Det er betryggende, når nogen nikker genkendende og siger ''sådan har jeg også haft det.'' Problemstillingerne er tit nogle helt andre, når jeg taler med mødre, som har en mand derhjemme.''
Sifs far har hverken deltaget i graviditeten
Side 13
Billede
Side 14
Annonce
Side 15
eller endnu set sin lille datter. Men Tina Leth Hansen håber alligevel, at far og datter får kontakt på længere sigt.
''Der er nogle ting, jeg ikke kan give hende som mor, men jeg er ikke bange for at være alene om hende. Til gengæld bliver jeg ked af det, når jeg tænker på det familieliv, som jeg havde forestillinger om, og som jeg ikke kan tilbyde hende nu. Jeg har heller ikke nogen at dele det første smil med eller den første lyd. I hvert fald ikke nogen, som er lige så begejstret som mig selv,'' siger Tina Leth Hansen.
Børnene fylder
Jakob, Joelle, Victor, Mille og Laura løber rundt om bordet for at fange hinanden eller bare være med i legen. De standser kun for at drikke en tår saftevand eller spise en gulerodsstang, et æble eller en pære. Mødrene drikker kaffe og te, mens snakken går om, hvor skønt det er at slippe for dagens madlavning.
49-årige NM har trukket benene op under sig på stolen. Sammen med sønnen Victor på fire et halvt er hun kommet i caféen hver måned det sidste halve år, fordi Victors far døde af kræft i april sidste år.
''Jeg opfattede slet ikke mig selv som en enlig mor i begyndelsen, selvom det i realiteten er det, jeg er blevet. Men jeg synes, caféen lød hyggelig, og så behøvede jeg ikke lave mad den ene dag. Her er en god stemning, og man kan spørge om alt muligt: Sover nogle af jeres børn stadig med ble om natten, og hvad gør man ved det? Eller hvor tager man på sommerferie, når man er alene og ikke lige har en tante med et sommerhus? Det har også været meget opmuntrende for mig at se, at der er mange, som klarer at være alene med et barn. Jeg tænkte: ''Det klarer du da aldrig.'' Jeg har jo ikke haft mulighed for at vænne mig til tanken, fra han var lille,'' fortæller NM, som dog synes, børnene får lidt for meget plads i caféen:
''Nogle gange kommer vi i gang med gode samtaler, som så bliver afbrudt af børnene, og det er ærgerligt. Jeg synes, der skal tages flere emner op - f.eks. diskussioner om, hvordan vi kan vise og give børnene den mere maskuline side. Men selvfølgelig har vi forskellige behov alt efter, hvilken alder vores børn har.''
Omsorg for mor
Mors Café holdes i det tværfaglige Sundhedshuset og er et samarbejde mellem sundhedsplejerskerne og Sund By på Indre Nørrebro. Caféen er opfundet og ledet af sundhedsplejersker, som også deltager hver måned og arrangerer evt. diskussionsemner eller gæsteoplæg på opfordring fra mødrene. Middagen bliver bragt fra Medborgerhusets café i nærheden eller lavet af Sundhedshusets koordinator.
Sundhedsplejerske Hanne Duer var med i opstarten af Mors Café.
''Vi ville gerne lave et mødested, hvor kvinder havde mulighed for at komme i kontakt med andre, som var i samme sociale situation som dem selv. Et sted hvor der også er plads til omsorg for den mor, som der måske ikke er så mange, der passer på. Samtidig håbede vi, at nogle af de store børn, som ikke rigtig gider spise derhjemme, ville få en positiv oplevelse af måltidet, når vi var flere, som spiste sammen,'' fortæller hun.
Mors Café har haft forskellige arrangementer for mødre og børn i de tre år, den har eksisteret. F.eks. har en husholdnings- og ernæringsøkonom lavet mad til mødrene og givet gode råd om nem mad og om, hvordan børnemad kan blive spændende for voksne. Caféen har også haft besøg af en repræsentant for Børns Voksenvenner, og mødrene har fået vejledning om børnehaver og skoler i bydelen.
Og børnene har lavet rytmik, fastelavnsris og klippet julehjerter i december.
Skaber netværk
Hanne Duer har set adskillige eksempler på, at caféen er netværksskabende for de enlige kvinder. Et af eksemplerne er Mette Abramson og Helle Kjær og deres børn Jakob og Joelle. De har mødt hinanden i caféen, hvor de er kommet næsten siden begyndelsen for tre år siden. De to kvinder og børnene har været på ferie sammen to gange og har deres børn i den samme skovbørnehave.
''Helle anbefalede mig børnehaven, efter at vi havde mødt hinanden her. Ungerne kender hinanden og leger rigtig godt sammen - det gjorde de også på vores tur til Grækenland, hvor de var dødfrække hele tiden,'' fortæller Mette Abramson. Helle Kjær fortsætter:
''Et af højdepunkterne ved at komme i caféen er, at det er et godt forum for at møde andre enlige kvinder og udveksle erfaringer. Vi har jo et fælles grundlag at drøfte hverdagen ud fra.''
De legende børn er ved at være matte, og kort før lukketid kl. 19.30 er Laura på halvandet år for træt til mere af Mors Café. Kinderne har indtaget en rosa nuance, og håndryggen gnider konstant i de blanke øjne. Et sidste forsøg på distraktion mislykkes, og mor må afslutte dagens emne om enlige mødres forældreroller.