Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhedsvæsenets forlængede arm

Sygeplejersken 2002 nr. 12, s. 18-19

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Bornholms Amt

En anæstesisygeplejerske fra Bornholms Centralsygehus kan rykke ud sammen med Falck til ulykker. Ved større ulykker kan et lægehold rykke ud.

Frederiksborg Amt

Udrykningshold bestående af anæstesisygeplejerske og anæstesilæge eller ortopædkirurg fra de tre akutsygehuse kan i dagtiden rykke ud ved ulykker med alvorligt tilskadekomne. Efter kl. 15 er det kun udrykningshold fra Hillerød Sygehus, der kan rykke ud. Udrykningsholdet fra Hillerød sygehus, som har flest udrykninger, blev sendt som assistance i omkring 18 tilfælde sidste år.

Fyns Amt

Udrykningshold fra Middelfart, Nyborg, Odense, Svendborg og Faaborg Sygehuse kan sendes til større ulykker og ulykker med fastklemte omkring de større byer. Udrykningsholdet består af en anæstesilæge og -sygeplejerske og afhentes af Falck. To praktiserende læger fra Vestfyn er med i en udrykningsordning, hvor de rykker ud i deres egne biler, der er udstyret med akutmedicinsk udstyr som en lægeambulance. Alarmeres fra Alarmcentralen 112.

København og Frederiksberg Kommuner

To lægeambulancer dækker døgnet rundt Københavns og Frederiksberg Kommuner fra en base på Kommunehospitalet, men lægeambulancen flytter i nær fremtid til Hovedbrandstationen ved Rådhuspladsen i København. Ambulancerne er bemandet med læge og ambulanceredder.

Hovedstadens Sygehusfællesskab råder over en specialambulance, der skal hente, stabilisere og overflytte svært tilskadekomne patienter fra mindre sygehuse i Østdanmark til Traumecentret på Rigshospitalet. Specialambulancen er udstyret som en rullende intensivafdeling.

Den er bemandet med en speciallæge og en specielt rutineret sygeplejerske foruden to ambulancebehandlere.

Københavns Amt

Falck kan ved større ulykker afhente medicinsk personale fra Glostrup Amtssygehus og køre dem til skadestedet. Afhængigt af meldingen kan det være et udrykningshold bestående af læge og sygeplejerske eller kun én, enten læge eller sygeplejerske. Det medicinske personale rykker også ud til evt. ulykker på Øresundsforbindelsen og i lufthavnen. Københavns Amt har en aftale med Hovedstadens Sygehusfællesskab om, at man hjælper hinanden, så amtet kan trække på lægeambulancen, og kommunen på amtets lægebil.

Nordjyllands Amt

Ålborg har en lægeambulance med læge og ambulanceredder, som kan tilkaldes kl. 8-22 alle dage. En lægeambulance i Hjørring efter samme model som Ålborg er på bedding. Frederikshavn fik i 2001 en lægeambulance, som rykker ud fra Flådestation Frederikshavn bemandet med læger og sanitetsassistenter fra infirmeriet. Den rykker ud i tidsrummet 8-16 på hverdage efter samme retningslinjer som lægeambulancen i Ålborg.

Foruden lægeambulancerne har amtet en specialambulance til transport af kritisk syge patienter mellem sygehusene. Specialambulancen indgår ikke i det almindelige beredskab, men den kan bruges, hvis der er svært kvæstede patienter på et skadested. Den er udstyret med avanceret behandlingsudstyr til intensiv overvågning og behandling. Amtet har endvidere en børneambulance til transport af akut syge kuvøsekrævende nyfødte bemandet med en pædiatrisk speciallæge og en sygeplejerske fra neonatalafsnittet.

Ribe Amt

Medicinsk personale rykker ud til ulykker med fastklemte. Fra Esbjerg Centralsygehus kan et udrykningshold tilkaldes, og på Grindsted Sygehus er det anæstesisygeplejersker, der rykker ud. I det nordvestlige hjørne af amtet rykker en lægeambulance fra infirmeriet i Oksbøllejren ud med militærlæge og to sanitetsassistenter. Lægeambulancen sendes både til alvorlig akut sygdom og ulykker.

På Mandø har øens læge fået sin bil udstyret med akut medicinsk udstyr.

Ringkøbing Amt

Siden 1996 har anæstesisygeplejersker fra Ringkøbing Sygehus kunnet tilkaldes til ulykker med traumatiserede patienter.

Siden 1975 har udrykningshold fra Holstebro Centralsygehus rykket ud til såvel sygdom som traumer. En tilsvarende ordning er også etableret fra Herning Sygehus i 1999.

Roskilde Amt

Udrykningshold kan sendes til ulykker med fastklemte fra Roskilde Amtssygehus, men ordningen blev kun benyttet 5-6 gange sidste år. Kan personalet ikke frigøres fra arbejdet, kan udrykningshold fra Glostrup Amtssygehus tilkaldes.

Storstrøms Amt

Medicinsk personale indgår kun i det præhospitale beredskab i forbindelse med større ulykker. Her kan der afsendes lægehold fra de to centralsygehuse og udrykningshold fra de mindre sygehuse.

Sønderjyllands Amt

I øjeblikket er der ikke noget formaliseret samarbejde med medicinsk personale ud over katastrofeberedskabet, men Sønderjyllands Amt har planer om at etablere udrykningsordninger med praktiserende læger og sygehuslæger og ordninger, hvor anæstesisygeplejersker kan rykke ud. Amtet fører forhandlinger med Kreis Nordfriesland i Tyskland om, at redningstjenesten Rettungswache Niebüll udvider sit aktionsområde med Notarztwagen (lægeambulance)

Side 19 

til Tønder og Højer Kommuner. Foreslagene til en revideret præhospitalplan skal forelægges Amtsrådet inden sommeren 2002.

Vejle Amt

Seks praktiserende læger kan døgnet rundt tilkaldes over radio eller mobiltelefon og yde akutmedicinsk lægestøtte til hele amtet. Alarmcentralen giver Falck besked om, at der skal læge med, hvorefter korpsets vagtcentral tilkalder lægen. Lægerne har deres egne biler med fastmonterede blå blink og samme akutmedicinske udstyr som en lægeambulance. De praktiserende læger rykker ud til alvorlig akut sygdom og ulykker. Lægerne er på vagt 24 timer ad gangen og bestemmer selv, hvornår de vil melde fra.

Vestsjællands Amt

Både Slagelse og Holbæk Sygehuse har lægeambulancer. Læge og redder er på vagt på sygehuset døgnet rundt. Lægeambulancen i Slagelse indgår i beredskabet i forbindelse med Storebælt.

I Nykøbing Sjælland har en anæstesisygeplejerske fast base på Falckstationen i tidsrummet 8-24 alle dage.

Sygeplejersken rykker ud i akutbil sammen med en ambulanceredder til tre kommuner på Sjællands Odde. De kører til ulykker og akut sygdom.

Viborg Amt

Siden 1997 er anæstesisygeplejersker fra Skive Sygehus rykket ud til ulykker i hele amtet. Det er alarmcentralen, som ringer til mobiltelefonen hos den anæstesisygeplejerske, som har døgnvagten. Falck afhenter sygeplejersken i ambulance eller akutbil.

Et udrykningshold fra Viborg-Kjellerup Sygehus bestående af anæstesilæge og anæstesisygeplejerske kan rykke ud. I 2000 rykkede holdet ud 25 gange, men amtets præhospitale udvalg skønner, at behovet er 4-5 gange pr. uge.

Falck kan anmode om assistance fra en anæstesisygeplejerske fra Sygehus Nord i Viborg ved større trafikulykker.

Århus Amt

Siden 1997 har Århus haft en lægeambulance, der rykker ud med en læge og en ambulanceredder. De første tre år rykkede den ud døgnet rundt, men fra 2001 blev budgettet beskåret, så den nu kun opererer mellem kl. 7-24 alle ugens syv dage. Randers har fra 1. januar 2002 fået en tilsvarende lægeambulance, der rykker ud fra 7.45-15 på hverdage.

Silkeborg har fået en udrykningsordning med lægebil bemandet med læge og ambulanceredder. Lægebilen kører både til akut alvorlig sygdom og tilskadekomne i tidsrummet 7.45-15 på hverdage.

En række praktiserende læger rykker ud i landområderne og desuden i Randers og Silkeborg, når lægebilen ikke kører. Disse læger er på tilkald døgnet rundt, og de kører i deres egne biler med akut medicinsk udstyr som i lægeambulancer.

Hvor ikke andet er anført, skal sygehuspersonalet være frigjort fra andet arbejde, før de kan rykke ud.

Læs også: Stadig flere læger og sygeplejersker rykker ud