Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nemmere for udenlandske sygeplejersker at få job

Det skal være lettere for udenlandske sygeplejersker at få autorisation i Danmark. Planen er, at de skal vurderes på, om de kan fungere i praksis, i stedet for om de kan skrive en fejlfri stil på dansk.

Sygeplejersken 2002 nr. 16, s. 16-17

Af:

Mette-Marie Davidsen, journalist

Da regeringen tiltrådte sidste år, var udspillet på sundhedsområdet bl.a. at gøre det lettere at få udenlandsk sundhedsfaglig arbejdskraft til Danmark. For lægerne var der allerede indført nye regler, idet man ikke længere skulle bestå dansk sprogeksamen på hf-niveau (dansk prøve 2) men i stedet gennemføre minimum 2 x 3 måneders prøveansættelse på et sygehus samt bestå en række fagprøver.

''For lægerne har det været en kæmpe succes med de nye regler, hvor mange flere læger end tidligere har fået autorisation. Derfor har det været naturligt også at gøre det lettere for alle andre sundhedsfagligt uddannede udlændinge at arbejde i Danmark, siger fuldmægtig Annika Broman fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Sundhedsstyrelsen arbejder ifølge Annika Broman i øjeblikket på at revidere vejledningen om autorisation af udenlandske sygeplejersker i Danmark. Det uddannelsesmæssige niveau skal stadig modsvare den danske sygeplejerskeuddannelse, men i stedet for sprogprøven er det planen, at ansøgere via prøveansættelser suppleret med danskundervisning og evt. andre fagprøver, skal vurderes på, om de kan fungere i praksis i stedet for, om de kan skrive en fejlfri stil på dansk.

Det er ikke mange udenlandske sygeplejersker, der får dansk sygeplejerskeautorisation. Sidste år fik 82 udlændinge dansk autorisation. Det antal siger dog intet, om de også er i job, eller om, hvor mange der har fået søgt og fået afslag. Disse tal bliver ikke opgjort.

At kun godt 100 udenlandske sygeplejersker årligt får dansk autorisation, var en af grundene til, at indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i marts foreslog, at man i Danmark udnyttede overskuddet af sygeplejefaglig arbejdskraft i de baltiske lande. Regeringens plan var, at de udenlandske sygeplejersker i begyndelsen skulle arbejde som social- og sundhedsassistenter, mens de forbedrede deres faglige niveau og lærte dansk.

Social integration vigtig

Amterne var betænkelige og mente, at man hellere skulle satse på at få flere danske unge til at søge ind på

Side 17 

sygeplejerskeuddannelsen. Det er formand for Dansk Sygeplejeråd Connie Kruckow ikke uenig i. Hun kommenterer regeringens udspil på denne måde:

''Når danske sygeplejersker rejser ud i verden, opfatter vi det som helt naturligt - og vi mener endda også, at vi som danske sygeplejersker kan bidrage med noget særligt i de lande, hvor de arbejder. Derfor ville det være underligt, hvis ikke vi også byder udenlandske sygeplejersker velkommen, og mener, at de har noget særligt med sig i bagagen.''

''For os er det væsentligt, at det stadig er Sundhedsstyrelsen, der skal vurdere, om man har det rigtige faglige niveau i forhold til den danske sygeplejerskeuddannelse. Desuden er det vigtigt, at udenlandske sygeplejersker ansættes på samme vilkår som danske sygeplejersker, og at de har de nødvendige sprogfærdigheder og kulturforståelse. Det har de nødvendigvis ikke, når de kommer til landet, men så må de have mulighed for at lære det,'' siger Connie Kruckow, der også peger på, at man ikke må glemme både den arbejdsmæssige og sociale integration.

''Der skal noget ekstra til fra både sundhedsvæsenets og ansøgerens side, hvis der skal etableres et arbejdsmæssigt fællesskab, når man skal arbejde i sundhedsvæsenet med en udenlandsk baggrund. Vi skal ikke ind og have sygeplejerskefaglige løsarbejdere, som man f.eks. har set i England og Irland, hvor filippinske sygeplejersker er blevet indkvarteret under lejrlignende forhold uden nogen form for integration.''

Men da sygeplejerskemangel er et verdensomspændende problem, er det også vigtigt, at man ikke er i gang med at ''stjæle'' sygeplejersker. Connie Kruckow mener, at der er et moralsk ansvar for ikke at stjæle sygeplejersker fra lande, der er i færd med at bygge et sundhedsvæsen op.

''Vi må ikke tage sygeplejersker herop på bekostning af, at vi ikke selv uddanner tilstrækkelig mange sygeplejersker. Ellers er det jo bare kortsigtede løsninger på langsigtede problemstillinger,'' siger Connie Kruckow. I sin tid som amtskredsformand i Frederiksborg Amt havde hun i øvrigt ingen problemer med at have svenske sygeplejersker ansat.

Ifølge Connie Kruckow skal man måske også se sådan på det, at udenlandske ansøgere i første omgang ikke har de fornødne faglige kvalifikationer for at arbejde som sygeplejerske, men i stedet kan arbejde på social- og sundhedsassistentniveau.

Fakta om autorisation for udenlandske sygeplejersker i Danmark

Der findes overenskomster, der betyder, at enhver sygeplejerske i et EU- eller nordisk land kan få autorisation i Danmark. Hvis man er sygeplejerske fra et EU-land, betyder det også, at der ikke er nogen krav til sprogfærdigheder, fordi det i så fald ville betragtes som en teknisk handelshindring, som det så smukt hedder på EU-sprog. Derfor kan en spansk eller engelsk sygeplejerske til hver en tid få autorisation i Danmark - også selvom de ikke kan et ord dansk.

Det er Sundhedsstyrelsens erfaring, at en udenlandsk sygeplejerske uden for Norden og EU i gennemsnit er 3-5 år om at erhverve sig en dansk autorisation efter de gældende regler. I første omgang for at kunne tale og forstå dansk på hf-niveau og derefter for at supplere de faglige kvalifikationer på en sygeplejerskeskole. F.eks. i primær sundhedspleje, som en del udenlandske uddannelser ikke indeholder.

Sygeplejersker uddannet i udlandet, der i perioden 1990-2001 har fået dansk autorisation.

1990

45

19

8

1991

53

11

15

1992

62

22

15

1993

151

20

16

1994

841

44

14

1995

579

49

19

1996

336

31

16

1997

110

31

20

1998

90

29

18

1999

82

18

12

2000

61

17

16

2001

54

12

16

 Den store stigning af nordiske sygeplejersker midt i 90'erne skyldtes omstruktureringer i det svenske sundhedsvæsen.