Sygeplejersken
Korpsånd i privat hjemmesygepleje
Tre private servicefirmaer har overtaget den kommunale hjemmesygepleje i Græsted-Gilleleje Kommune. Det har øget sygeplejerskernes ansvar, skærpet deres faglighed og skabt korpsånd.
Sygeplejersken 2002 nr. 2, s. 8-10
Af:
Claus Leick, journalist
Det er kun uniformerne og navneskiltene med SeniorCares logo, der afslører, at de to sygeplejersker ikke er helt almindelige kommunale hjemmesygeplejersker. Anette Walther og Birthe Beldring er mødt klokken henholdsvis 7.00 og 8.00 denne onsdag før jul, hvor Sygeplejersken har fået lov at følge de to privatansatte hjemmesygeplejersker på en almindelig arbejdsdag.
Som det eneste sted i landet er den kommunale hjemmesygepleje i Græsted-Gilleleje Kommune udliciteret til private servicefirmaer. Kommunen har valgt at se stort på et påbud om at indstille udliciteringen, som Tilsynsrådet mener er ulovlig. En planlagt retssag mellem parterne bliver dog sikkert overflødig, fordi den nye regering vil gøre udlicitering af kommunal sygepleje lovlig.
Anette Walther og Birthe Beldring var tidligere ansat i den kommunale hjemmesygepleje i Græsted-Gilleleje Kommune, men har nu i næsten to år været på lønningslisten hos det private firma SeniorCare, som er et søsterselskab til sygeplejevikarbureauet ActivCare. Firmaet står for den samlede pleje på ældrecentret Bakkebo, men tager sig også af alle typer plejeopgaver i private hjem.
Før de to sygeplejersker fordeler dagens 18 hjemmebesøg mellem sig, tjekker de nattevagtens indberetninger. En ældre dame er blevet indlagt og har derfor ikke behov for besøg i dag. Anette Walther giver elektronisk besked til visitationen, som kommunen fortsat selv står for.
''Som kommunalt ansatte kørte vi kun i et bestemt distrikt, men nu dækker vi hele kommunen. Det betyder, at vi bruger mere tid på at køre rundt. Samtidig skal vi i dag kunne klare alle typer opgaver, hvor vi tidligere i højere grad fordelte specialerne mellem os,'' fortæller Anette Walther og Birthe Beldring, som dog ikke oplever ændringerne i deres arbejde som noget negativt:
''Vi har flere komplicerede opgaver end tidligere og måske også flere besøg på en arbejdsdag. Til gengæld er vores arbejde blevet mere udfordrende og selvstændigt.''
De fremhæver begge det øgede ansvar og den fladere struktur som et klart positivt element ved at være privatansat. Hvor de tidligere som kommunalt ansatte var underlagt mange ledelseslag, sidder de i dag tæt på deres leder - en leder, der tilmed har kompetence til at træffe hurtige beslutninger.
''At vi har flere hjemmebesøg, opvejes til dels af, at vi bruger langt mindre tid på interne møder. Centerlederen sidder i lokalet ved siden af, og mange af de problemer, som tidligere tog lang tid at få løst, klarer vi med en snak i døråbningen,'' lyder det fra Anette Walther og Birthe Beldring, som begge på alle måder er godt tilfredse med deres nye arbejdsforhold.
Korpsånd og overskuelighed
Lønmæssigt kører de stadig med den samme overenskomst, som da de var ansatte ved kommunen. En tidligere kollega, der nu er ansat ved ét af de to øvrige private plejefirmaer i Græsted-Gilleleje Kommune, har fået en ny overenskomst. Om den er bedre eller dårligere, er Anette Walther og Birthe Beldring ikke klar over.
Det vigtigste for dem er de arbejdsforhold, som de har hos SeniorCare. Dem har de indtil videre været godt tilfredse med.
''Siden vi er startet som privatansatte, er der sket et klart holdningsskift hos mange af os. Der er opstået en slags korpsånd, hvor det er vigtigt for os, at vi med vores indsats er med til at give firmaet et godt image,'' forklarer Birthe Beldring og fortsætter:
''Jeg tror i høj grad, holdningsændringen hænger sammen med, at vi nu arbejder i en lille organisation med en flad struktur. Vi er ikke længere en del af en stor og uoverskuelig kommunal organisation, men er en lille gruppe af medarbejdere, som kender hinanden godt, som har fået uddelegeret ansvaret for vores arbejde, og som har tæt kontakt til vores ledere.''
Ældreplejen i Græsted-Gilleleje Kommune er udliciteret til i alt tre firmaer: SeniorCare,
Side 9 9
ISS og Attendo Care. Sidstnævnte driver to ældrecentre, der primært tager sig af demente, mens de to øvrige driver hvert sit ældrecenter, samtidig med at de løser plejeopgaver i private hjem. SeniorCare leverer plejeopgaver til hjemmeboende borgere hele døgnet, mens ISS udelukkende kører ud i dag- og aftentimerne.
Græsted-Gilleleje Kommune har valgt at fordele udliciteringen mellem flere firmaer for at skabe konkurrence. Enhver hjemmeboende borger, der modtager hjælp, kan således skifte firma, hvis han eller hun ønsker det. Grundtanken er, at denne konkurrence skal tvinge firmaerne til at yde den optimale service over for de ældre. I modsat fald risikerer de, at de ældre vælger dem fra. Det betyder, at de ikke længere får penge for at pleje den pågældende borger.
Stregkoder i garderoben
Anette Walther og Birthe Beldring er nu ved at være klar til dagens hjemmebesøg. Mens de har fortalt om deres arbejde, har de på skift tjekket oplysninger på computeren og talt en del i telefon.
Anette Walther printer en liste med dagens 18 hjemmebesøg ud og fordeler besøgene til Birthe Beldring og sig selv. Der bliver taget hensyn til, hvem der har været sidst hos de ældre, og hvor de bor i kommunen. Også karakteren af den pleje, som skal udføres, bliver der taget hensyn til. De to sygeplejersker har hver deres stærke sider.
''Da ældreplejen endnu var kommunal, blev opgaverne i højere grad fordelt efter, hvem der havde den bedste faglige viden på området. Vi benyttede os også en del af at ringe til hinanden, når vi var i tvivl om faglige spørgsmål. Sådan er det ikke længere. Vi taler ikke med sygeplejerskerne i de andre firmaer, men klarer selv alle opgaverne. Det er ofte udfordrende og er med til at gøre arbejdet mere spændende,'' forklarer sygeplejerskerne.
På samme måde bliver hjemmebesøgene heller ikke længere koordineret, således at de er samlet i distrikter. De to plejefirmaer,
Side 10
der tilbyder ældrepleje i hjemmene, kører begge i hele kommunen. To naboer i den fjerneste del af kommunen kan derfor få besøg af to forskellige sygeplejersker fra to forskellige firmaer - samtidig.
Forskel er der også på den måde, firmaerne dokumenterer, at de har løst en bestemt ydelse. Når Anette Walther og Birthe Beldring kommer ud i hjemmene, finder de som det første en stregkode - som typisk er placeret i garderoben - og registrerer med en scanner, at nu er de ankommet. Når de er færdige, scanner de igen stregkoden.
Der bliver også brugt en del tid foran computeren, når sygeplejerskerne løbende beskriver dagens handlinger i kommunens omsorgssystem.
Stregkodekontrollen er udviklet af SeniorCare som en del af kontraktforpligtelsen over for kommunen. Stregkoderne bliver endvidere anvendt til SeniorCares eget brug som dokumentation for, at de bestilte opgaver bliver løst, hvem der løser den, og hvor lang tid der anvendes på opgaven.
Småkager og personalepleje
Før Anette Walther og Birthe Beldring sætter sig ud i bilerne og kører ud i den kolde vintermorgen, skal de have skrevet på de sidste julehilsener til borgerne: En pose hjemmebagte brunkager fra den lokale bager.
''En lille hilsen, som det er dejligt at bringe ud,'' forsikrer de to sygeplejersker og bedyrer samtidig, at det ville have været helt utænkeligt i gamle dage, da ældreplejen stadig var kommunal.
De er begge bevidste om, at julehilsenen er en del af SeniorCares imagepleje over for kunderne. Men det har de det helt fint med. På samme måde som de heller ikke har noget imod den forbedrede personalepleje.
Og den er vigtig, forklarer centerleder Eva Bertelsen.
Hun har en fortid som funktionsleder i Græsted-Gilleleje Kommune og senest som oversygeplejerske på Herlev Sygehus. Da SeniorCare vandt udliciteringen i Græsted-Gilleleje Kommune, valgte hun at prøve udfordringen som daglig leder af firmaets aktiviteter i kommunen.
''En af de store forskelle mellem at være leder i det offentlige og i det private er, at jeg har nemmere ved at forkæle mit personale. Jeg kan købe en buket, når nogen har ydet en ekstra indsats. Det er også nemmere for mig at disponere økonomien, så der bliver penge til julegaver, julefrokost eller sommerudflugt,'' forklarer Eva Bertelsen.
Når det gælder kurser og efteruddannelse, skal hun ikke først have tingene godkendt længere oppe i organisationen, men kan selv tage beslutningen.
''Det er vigtigt, at vi hurtigt kan tilbyde ansatte de kurser, de har behov for. I det hele taget er det vigtigt, at medarbejderne oplever, at de er respekterede og værdsatte. Ofte er det blot et spørgsmål om mindre ting. At de har det nødvendige udstyr, at mobiltelefonen altid virker, at de har en uniform og et visitkort,'' forklarer Eva Bertelsen, der på samme måde som Anette Walther og Birthe Beldring oplever en helt anden korpsånd i SeniorCare i forhold til, da de var ansat i det kommunale system.
''Jeg tror, at mange føler en lettelse ved ikke længere at skulle stå til ansvar for hele den kommunale organisation, men kun for det arbejde, som de selv og deres nærmeste kolleger udfører. Jeg tror, at mange kommunale sygeplejersker føler, at de over for omverdenen skal stå til ansvar for alt, hvad kommunen foretager sig,'' siger Eva Bertelsen.
Læs om erfaringerne med udlicitering af hjemmeplejen i Græsted-Gilleleje Kommune på de følgende sider: