Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mere tryg ved at klage

De ældre er tilfredse med udliciteringen af hjemmesygeplejen i Græsted-Gilleleje Kommune. Besparelser er brugt til forbedringer på andre områder for ældre.

Sygeplejersken 2002 nr. 2, s. 11

Af:

Claus Leick, journalist

Han var skeptisk - meget skeptisk, da kommunalbestyrelsen besluttede at udlicitere hele ældreplejen. Formanden for ældrerådet, Kurt Rosenkrans, er socialdemokrat og mente, det var at gå for vidt, da venstrepolitikerne i Græsted-Gilleleje Kommune for halvandet år siden overlod hjemmesygeplejen til private firmaer.

Selvom der har været startproblemer, må han dog i dag konstatere, at han faktisk er ganske godt tilfreds med ordningen.

''Det er jo de samme sygeplejersker, der plejer de ældre. Det virker, som om de er godt tilfredse med deres nye arbejdsforhold, og det har en afsmittende virkning,'' forklarer Kurt Rosenkrans.

Det er hans oplevelse, at de ældre ikke føler nogen forskel på servicen i forhold til tidligere, hvor hjemmesygeplejerskerne var på den kommunale lønningsliste.

Men med den private ordning har de ældre tilmed fået et helt nyt tilbud. De kan, hvis de bliver utilfredse med plejen fra ét firma, med dags varsel skifte til en anden leverandør. Den mulighed er der kun ganske få, som har benyttet sig af. Men bevidstheden om, at der er mulighed for at vælge mellem flere udbydere af hjemmesygepleje, er ifølge Kurt Rosenkrans en kvalitetsforbedring i forhold til tidligere.

At det ikke længere er kommunen, men et privat firma, som de ældre skal klage over, hvis servicen ikke er god nok, bliver af mange også oplevet som noget positivt.

''De fleste føler sig mere tryg ved at skulle klage over et privat firma. Jeg tror, at mange tidligere holdt sig tilbage fra at klage over den kommunale pleje, fordi de var bange for konsekvenserne. Nu er det blevet mere ufarligt at klage, fordi de ældre ikke behøver at spekulere på, om de derved skaber surhed i det kommunale system,'' forklarer Kurt Rosenkrans.

Knus og nærvær

Under hele processen med at udlicitere ældreplejen har ældrerådet været grundigt orienteret af kommunen. Og politikerne har stået ved deres løfte til de ældre om, at besparelserne i forbindelse med udliciteringen skal bruges til at forbedre servicen for de ældre på andre områder.

Kurt Rosenkrans har derfor tillid til kommunen. Også hvis der skulle opstå problemer med den private ordning. Eller hvis hjemmesygeplejen bliver for upersonlig eller for firkantet.

''Sådan som kontrakterne er lavet med firmaerne, er der ikke udspecificeret, hvor meget tid plejepersonalet skal bruge på knus og nærvær, når de er på hjemmebesøg. Men det er mit indtryk, at der er tilpas meget luft i ordningen, således at de ældre får den omsorg og opmærksomhed, som de har brug for,'' forklarer Kurt Rosenkrans.

Og sådan vil han helst have det.

''Hvis det bliver nødvendigt, er vi nødt til i kontrakterne at få udspecificeret, at der skal være tid til knus og nærvær. Indtil videre har det ikke været nødvendigt, og sådan håber jeg også, det bliver fremover,'' siger Kurt Rosenkrans, som mener, at det vil være kunstigt, hvis man i en kontrakt i detaljer skal beskrive, hvordan man som plejer skal tage sig kærligt og menneskeligt af de ældre.

Pårørende uinteresserede

Mens ældrerådet har tillid til, at de privatansatte sygeplejersker har hjertet med, når de skal pleje kommunens borgere, har det været anderledes vigtigt for dem, at der i kontrakterne blev skrevet, at de pårørende med jævne mellemrum skal høres.

På ældrerådets foranledning er det med de tre firmaer aftalt, at der skal holdes dialogmøder med pårørende til de ældre, der bor på kommunens ældrecentre.

På disse møder har de pårørende mulighed for at kritisere og kommentere den pleje og omsorg, som beboerne får. Ikke kun over for firmaerne, men også over for kommunen og ældrerådet, der også er til stede ved dialogmøderne.

Ifølge Kurt Rosenkrans er ideen at sikre den bedst mulige kvalitetskontrol af plejen af de ældre, som kan have svært ved på egen hånd at formulere eller fremsætte kritik. Der har været holdt en række dialogmøder på centrene. Problemet er blot, at de pårørende ikke har vist interesse for at deltage, hvilket overrasker Kurt Rosenkrans. ''Vi er derfor i gang med at overveje, hvad vi ellers kan gøre for at sikre, at beboerne på centrene og deres pårørende kan komme af med kritik og frustration,'' siger han. 

Tema: Udlicitering

Læs om erfaringerne med udlicitering af hjemmeplejen i Græsted-Gilleleje Kommune på de følgende sider:

Private firmaer dumper prisen

Korpsånd i privat hjemmesygepleje

Mere tryg ved at klage

Kommunerne tøver

Rettigheder forsvinder