Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rettigheder forsvinder

Offentligt ansatte får andre ansættelsesvilkår og arbejdsretlige regler, når deres arbejde bliver udliciteret. Det kan betyde mere lukkethed og mindre samarbejde med andre faggrupper.

Sygeplejersken 2002 nr. 2, s. 15

Af:

Claus Leick, journalist

Offentligt ansatte, der bliver overdraget til en privat virksomhed i forbindelse med en udlicitering, får andre ansættelsesvilkår og mister en række af de rettigheder, som de hidtil har haft.

I forbindelse med en udlicitering, hvor de kommunale medarbejdere bliver overdraget til et eller flere private firmaer, vil deres løn kun følge overenskomsten, indtil overenskomstperioden udløber. Herefter bliver medarbejderne ansat på individuelle kontrakter.

Private arbejdsgivere er heller ikke bundet af andre aftaler, som kommuner og amter har indgået med medarbejdernes faglige organisation. Hverken i forhold til samarbejdsaftaler (SU-aftaler), tillidsrepræsentantaftaler (TR-aftaler) eller aftaler med Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansattes organisation, KTO.

Heller ikke forvaltningsloven og offentlighedsloven gælder i den private sektor. Patienterne har dog ret til aktindsigt i deres journaler, uanset om de er blevet behandlet i offentligt eller privat regi.

Men når det gælder personalet, er der markant forskel på, hvilke rettigheder man har i henholdsvis den offentlige og den private sektor. Sygeplejersker, som udliciteres til et privat firma, har således ikke længere mulighed for at søge aktindsigt i deres egne personalesager.

Også når det gælder ytringsfriheden, sker der ændringer ved skiftet fra den offentlige til den private sektor. Mens offentligt ansatte har meget vide rammer for, hvad de kan udtale sig om, har privatansatte ikke i samme grad mulighed for gennem lovgivningen at påberåbe sig en ytringsfrihed.

Risiko for mere lukkethed

Dansk Sygeplejeråd forudser en række uheldige sideeffekter, hvis kommunerne for alvor begynder at udlicitere den kommunale sygepleje.

''Jeg tror, at vi vil komme til at opleve mere lukkethed omkring, hvad der foregår i hjemmeplejen, hvis kommunerne udliciterer opgaven til private firmaer. De udliciterede medarbejdere vil ikke i samme grad turde blande sig i samfundsdebatten,'' forudser Eva Gierding, der er jurist i Dansk Sygeplejeråds sekretariat.

Samtidig vil det have en række uheldige konsekvenser for de faggrupper, som udliciteres fra de kommunale og amtskommunale organisationer, idet de ikke vil kunne bevare samarbejdsrelationerne til de øvrige faggrupper.

''Alle de mange samarbejdsrelationer, som har været naturligt for dem tidligere, og som måske har været med til at sikre generelle forbedringer af arbejdsforholdene, vil man pludselig blive afskåret fra at deltage i,'' siger Eva Gierding.

Dansk Sygeplejeråd er i øvrigt allerede i gang med den første sag, der vedrører medarbejdernes rettigheder i forbindelse med en udlicitering. Sagen vedrører de tidligere kommunalt ansatte sygeplejersker i Græsted-Gilleleje Kommune og handler om kommunens ret til at videregive fortrolige oplysninger fra personalemapperne til de private firmaer, som har overtaget sygeplejen.

I forbindelse med udliciteringen har kommunen bl.a. videregivet oplysninger om antallet af sygedage, personalebedømmelser, disciplinærstraffe og informationer om interne rokeringer. Alt sammen oplysninger, som ingen uvedkommende normalt kan få udleveret. Det samme burde gælde for de private plejefirmaer, mener Dansk Sygeplejeråd.

Men indtil videre har kommunen fået medhold af Tilsynsrådet, der mener, at en privat virksomhed, som overtager en offentlig opgave, ikke bør regnes som uvedkommende, når det gælder videregivelse af oplysninger fra medarbejdernes personalemapper.

Dansk Sygeplejeråd har valgt at lade Tilsynsrådets afgørelse prøve hos Indenrigsministeriet.

Tema: Udlicitering

Læs om erfaringerne med udlicitering af hjemmeplejen i Græsted-Gilleleje Kommune på de følgende sider:

Private firmaer dumper prisen

Korpsånd i privat hjemmesygepleje

Mere tryg ved at klage

Kommunerne tøver

Rettigheder forsvinder