Sygeplejersken
Boganmeldelser
Sygeplejersken 2002 nr. 33, s. 33
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
På vej mod den elektroniske patientjournal
Pia K. Kopke, Dorthe S. Lassen
Metodehåndbog i arbejdsgangsanalyse
Håndbog fra EPJ-observatoriet
Aalborg: Virtuelt Center for Sundhedsinformatik 2002
132 sider
Hvert år udgives en statusrapport om udviklingen af elektroniske patientjournaler (EPJ) i det danske sygehusvæsen af EPJ-Observatoriet, der udgøres af partnerne: Aalborg Universitet, Center for Sundhedstelematik, Dansk Institut for Sundhedsvæsen og MEDIQ. Nu er EPJ-Observatoriet begyndt på en ny tradition, nemlig at udgive metodehåndbøger som supplement til statusrapporten. Planen er, at hele sygehussvæsenet skal have EPJ inden 2007, så håndbogens emne er arbejdsgangsanalyser.
Håndbogen baserer sig primært på litteraturstudier, og for dem, der får tomme øjne, når forkortelserne BPR, CSCW, DLO, UC, TQM og MTV flyver gennem luften, er der her en passende lejlighed til at få en forklaring på, hvad der gemmer sig bag forkortelserne. Flere vil givet blive så interesserede, at de også begynder at læse om de forskellige metoders styrke og svagheder, og det er absolut håndbogens fortrin. Der argumenteres også for, hvorfor den kirurgiske metode (''slut med al den snak, nu gør vi det og gerne ens over hele landet'') ikke er velegnet til at implementere EPJ.
''IT-projekter inden for sygehusområdet er i høj grad organisationsudviklingsprojekter, hvor arbejdsgangsanalyser spiller en central rolle i forhold til at opnå mere hensigtsmæssige kliniske arbejdsgange.''
Nogle sygehuse har valgt systemudviklingsteorier som referenceramme, andre ledelses-/organisationsforandringsteorier og nogle metoder til evaluering af teknologi i sundhedssektoren. Håndbogens konklusion er, at ingen af teorierne kan stå alene, men flere skal sammenstykkes for at give mening. Det understreges, at håndbogen ikke er en tjekliste eller opskrift på, hvordan man kan løse en bestemt opgave. Et centralt kendetegn ved sundhedsinformatiske projekter er, at der ikke findes en bestemt metode eller teori, der er bedre end andre. Valget af metode eller teori vil afhænge af det konkrete problem, og hvilke aspekter man ønsker at fremhæve. Da alle sygehusafdelinger i Danmark skal i gang med EPJ, er håndbogen nyttig, da en anvendelig EPJ forudsætter, at de personer, der har deres daglige gang i klinikken, er medbestemmende for, hvilken udgave EPJ der vil passe til netop deres behov.
Af Lise Therkelsen, konsulent, sygeplejerske cand.mag.
Psyke og soma er en helhed
Peter Bruhn, Mogens H. Claesson, Karsten Ellemann, Poul Jennum, Morten Møller, Bo Netterstrøm, Thomas Nielsen, Poul Videbech, Gideon Zlotnik
Hjernen og stress
Hjerneforskningen om stress, en oversigt over aktuel viden
Hellerup: HjerneForum 2002
64 sider
De 10 små artikler om hjerneforskning og stress, skrevet af ni eksperter, er beregnet til biologiundervisning i gymnasiet. Artiklerne er meget komprimerede, og det er imponerende, så mange informationer, der kan gives på 58 tekstsider. Karsten Elleman har skrevet om stresshormoner, Mogens H. Claesson om immunsystemet, og Peter Bruhn om mentale funktioner bl.a. om post-traumatisk stressforstyrrelser. Til belysning heraf fortælles om en voldsom nødlanding. Otte måneder efter havde 10 af de 12 overlevende stadig symptomer på post-traumatisk stressforstyrrelser.
Morten Møller skriver om hippocampus, en hjernevinding af allocortex, der er involveret i indlæring og har betydning for rumlig orientering. Er der for meget glukokortikoid i blodet, som ved stress, hæmmes transporten af glukose, og der sker en celledød. Ved ingen eller nedsat produktion, som det kan ses hos nogle gamle mennesker eller hos mennesker, hvor binyrerne er fjernet, vil hippocampus gå til grunde. Hvis hippocampus' funktion er nedsat, får det betydning for indlæringsevne og rumlig orientering. Samme forfatter har også skrevet om hjernens indre ur, hvor der gøres rede for, hvordan klokkegenet er blevet fundet. I andre artikler skrives om stress i relation til depressioner, kropslige sygdomme, søvn, arbejde og barnets hjerne. Stoffet er kendt og rummer ingen nyheder. Alle forfattere er enige om, at soma og psyke indgår i et tæt samspil med hinanden, og når vi påvirkes psykisk, giver det somatiske reaktioner og vice versa. Soma og psyke er en helhed.
Gymnasieelever får her en god, informativ bog til undervisning i stress. Selv blev jeg klar over, at min naturvidenskabelige viden ikke var helt opdateret, men det var let og hurtigt at blive ajourført gennem artiklerne. Læserne bliver bedt om selv at søge på hjerneforums hjemmeside, hvis de vil have litteraturhenvisninger.
Af Berit Fekkes, sygeplejerske og psykoterapeut.