Sygeplejersken
Boganmeldelse
Sygeplejersken 2002 nr. 36, s. 29
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Kræft med optimisme
Paul Kristjansen
Kræft - hvad er det?
København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2001
144 sider, 189 kr.
Er der bøger, man kan anbefale patienter med kræft og deres familie uden at skræmme livet af dem eller foregøgle garanti for helbredelse? Forudsat de viser interesse for at lære og vide noget, for information skal gives i patientens tempo. Paul Kristjansen, dr.med., vil være kendt af sygeplejersker og studerende, der har læst ''Behandling og pleje af patienter med kræftsygdomme'' i Dansk Sygeplejeråds lærebogsserie. I begge bøger skriver han om sit forskningsområde: Kræftsygdommes patofysiologi og medicinsk behandling. I ''Kræft,'' som kan læses uden medicinske forudsætninger, skriver han desuden om strålebehandling.
''Læs den før din læge,'' indleder Paul Kristjansen, og hermed mener han vel, at bogen vil kunne give patienten god forståelse for kræftsygdommes biologi og dermed for, hvorfor den ene eller den anden type behandling vil blive foreslået. De generelle biologiske processer er centrale, mens klinikken overvejende inddrages for at eksemplificere. Man kan ikke slå op under specifikke sygdomme og læse om undersøgelser, behandling, forløb og prognose. Det er muligt, nogle læsere mener, de har behov for at kunne slå op under egen eller et familiemedlems diagnose og læse om fremtidsudsigterne, men det er jo netop gennem kliniske beskrivelser og statistik, man kan blive så grusomt misinformeret, fordi det kliniske billede er individuelt. Om femårs overlevelsen er 20 eller 70 pct., kan være ligegyldigt for det enkelte menneske. Det afgørende er, om man er i den gruppe, der overlever. Den dårlige statistik informerer ikke den enkelte om egen situation, men kan skræmme den sidste livskvalitet væk. Så nok skriver Paul Kristjansen om, at om behandling sættes i gang med enten kurativt eller palliativt sigte, så er det i sidste ende et sundhedsøkonomisk valg, for forskellen består snarest i, hvor mange dyre, forgæves behandlinger samfundet vil ofre for at redde én patient. Og hvor lille skal chancen være for, at man selv vil tage den, når alternativet er givet på forhånd? Om det uafgrænsede begreb alternativ behandling, som her vil sige den type behandling, samfundet ikke betaler for, viser Paul Kristjansen forståelse for patientens forsøg på at fortsætte, hvor samfundet slipper. Han advarer mod humbug, der grænser til kriminalitet, men oplyser også, at mindst otte forskellige kræftbehandlinger, som ikke tilbydes i det etablerede sundhedsvæsen af økonomiske grunde, har veldokumenteret gavnlig effekt på overlevelsen.
Den lille seriøse og meget informative bog, der forklarer og uddyber mekanismerne bag kræftsygdomme og deres behandling, kan være en god ballast for patienter og pårørende, når de modtager individuel information om deres situation. Den kan være med til at udligne noget af vidensgabet mellem patient og behandler og give anledning til kvalificerede spørgsmål. Og så efterlader bogen begrundet håb om, at alting ikke er forbi, fordi man får en kræftdiagnose. Læs den før din patient.
Af Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder.