Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Sygeplejersken 2002 nr. 5, s. 31

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Med fodfæste i virkeligheden

Kirsten Halskov Madsen, Lisbet Due Madsen

Sygeplejen i den palliative indsats

København: Munksgaard 2001
222 sider, 218 kr.

SY-2002-5-bogdDen første danske bog om sygeplejen i den palliative indsats er præget af forfatternes erfaringer og kompetence efter års virke i feltet. De bryder med den reproduktion af ideologier, der har præget feltet i de første år. Med fodfæste i den palliative virkelighed skaber forfatterne balance mellem filosofi, viden, idealer og erfaring. De beskriver alt fra udbredelsen af den palliative idé i Danmark, organisering, ledelse, forskning og udvikling af sygeplejen til sygeplejefaglige overvejelser i det eksistentielle møde med uhelbredeligt syge og døende. I fem kapitler beskrives den kliniske sygepleje i forbindelse med træthed, smerter, ernæring og væske, dyspnø og velvære. Samarbejdspartnerne, præst, fysioterapeut, psykolog, socialrådgiver og læge, er hver repræsenteret med et afsnit om deres rolle og arbejdsmetoder i den palliative indsats.

Der er god balance mellem patient- og behandlerperspektivet i beskrivelsen af den lindrende indsats, relateret til fysiske, psykiske, sociale, eksistentielle og religiøse symptomer, problemer og behov, som kan give sygeplejersker og sygeplejestuderende en bred, basal introduktion til et kompliceret klinisk område. Afsnittet om organisering og ledelse er yderst relevant for ledere, som ønsker at opprioritere den palliative indsats i afdelingerne.

Bogen er letlæselig, men enkelte steder grænsende til det overfladiske og indforståede. Problemet er, at bogen vil det hele på 215 sider, men alt i alt udnyttes siderne godt. Bogen bør læses i sin helhed, da nogle afsnit er en forudsætning for andre, specielt hvis man har begrænset indsigt i området. Nogle afsnit forudsætter grundlæggende viden om behandling og sygepleje på det givne område, og vidensniveauet og graden af stringens i og mellem kapitlerne varierer. Der er mange relevante referencer, men desværre er den evidensbaserede, sygeplejefaglige viden begrænset. I stedet angives mange medicinske referencer med sygeplejefaglig relevans. Større systematik i tekstens brug af referencer ville være ønskelig, og referencerne kunne være inddraget i større omfang f.eks. i afsnittene om den kliniske praksis. Netop disse afsnit lider under det begrænsede råderum. Jeg savner mere opmærksomhed på pårørende og efterladtes behov, forebyggelse af unødig lidelse og kommunikation med patient og pårørende.

Med tiden må det være målet, at de enkelte kapitler i lærebøger om den palliative indsats skrives tværfagligt, frem for som tværfaglige bøger med monofaglige indlæg, fordi den optimale palliative indsats forudsætter tværfaglighed i viden og handling. Hvis man tager evidensbaseret praksis højtideligt, er det spørgsmålet, om ikke tiden er inde til, at forlag, redaktører og forfattere tager større medansvar for, at lærebøger fremover bliver mere specifikke og baseres på en så høj grad af evidens som muligt. Alternativet er, at skolerne i højere grad tvinges til at anvende internationale lærerbøger.

Af Susan Rydahl Hansen, ph.d.-studerende, Palliativ medicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital.