Sygeplejersken
Resuméer af international forskning
Sygeplejersken 2002 nr. 6, s. 36
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Hvad forestiller sygeplejersker og behandlere sig om lejring af patienter med apopleksi?
Rowat AM. What do nurses and therapists think about the positioning of strokepatients? J Adv Nurs 2001;34:795-803.
Patienter med hjerneblødning har behov for særlig lejring. I denne artikel bliver der redegjort for en spørgeskemaundersøgelse blandt plejepersonale om lejring af hemiplegipatienter. Som forundersøgelse til et større studium om lejring af patienter med hemiplegi er sygeplejersker blevet spurgt om optimale positioner for disse patienter. Baggrunden var, at der findes mange lejringsstrategier, men de fleste bygger mere på klinisk erfaring end på dokumenteret viden. Man ønskede derfor at undersøge, hvad sygeplejersker vidste om emnet. De fleste af de 97 deltagere i undersøgelsen vidste, at den bedste position for en bevidst patient med hemiplegi var at sidde i en stol, og for en bevidstløs patient at blive lejret på den ikke-paretiske side. Der var derimod stor usikkerhed blandt personalet med hensyn til, hvorvidt den bevidstløse patient kunne lejres på den paretiske side. Ligeledes undervurderede plejepersonalet vigtigheden af at beskytte hjernen. Deltagerne syntes at tage større hensyn til at styrke funktionen i den paretiske kropsdel og at forebygge andre former for komplikationer end netop at beskytte den sårbare hjerne. Et andet interessant fund var, at få sygeplejersker havde kendskab til, at den lejringsstrategi, man brugte, byggede på Bobaths ideer, skønt der rundt om på hospitalet var skiltet med denne strategi. Forfatteren tolkede dette som, at skiltning havde mindre betydning end forventet.
Artiklens styrke er en meget omfattende litteraturgennemgang, flere tabeller og ikke mindst dokumentation af, at sygeplejersker har meget at lære af dokumenteret viden om lejring af patienter med hemiplegi.
Af Elisabeth O. C. Hall, lektor, ph.d., Institut for Sygeplejevidenskab Aarhus Universitet.
Kønsperspektiv i sygeplejerskers strategi for konfliktmestring
Valentine PEB. A Gender Perspective on Conflict Management Strategies of Nurses. Image J Nurs Sch 2001;33(1):69-74.
Formål: At anvende kønsperspektivet i sammenfatningen af forskning om mestring af konflikter.
Begrebsramme: ''Thomas-Kilmann Mode Instrument (TKI)'' blev anvendt til at måle fem konfliktmestringsstrategier: Undvigelse, kompromis, samarbejde, tilpasning og konkurrence.
Metode: Sygeplejeforskning, der anvendte TKI, og andre undersøgelser blev sammenfattet ved hjælp af perspektiverne i tre kønsteorier.
Konklusioner: Undersøgelsen viste, at strategierne for konfliktmestringerne: Undvigelse og kompromis dominerede blandt alle kategorier af sygeplejersker. Mulige begrundelser for over- eller underforbrug af de øvrige tre strategier (samarbejde, tilpasning og konkurrence) bliver beskrevet. Implikationerne heraf for sygeplejersker og sygeplejeorganisationer bliver diskuteret.
Af Ingrid Egerod, cand.cur.