Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Spørg eksperten om tandpleje hos gamle

I Sygeplejersken nr. 2/02 fik læserne tilbud om at stille spørgsmål om tandpleje hos gamle i relation til artiklerne ''Ældres tænder forsømmes'' og ''Sunde tænder hele livet.''

Sygeplejersken 2002 nr. 6, s. 37

Af:

Kirsten Kragelund, tandlæge

Spørgsmål:

Jeg er sygeplejerske på en abdominalkirurgisk afdeling i Herning og er netop i gang med en opgave om mundpleje, som jeg oplever er et yderst forsømt område. Det viser sig bl.a. ved mange svampeinfektioner i mundhulen. Jeg har tænkt, at opgaven skal ende ud med en form for informationsfolder til patienterne, da jeg tror, en øget indsats for at informere og medinddrage patienterne vil have stor betydning. Mange af vore patienter er delvis selvhjulpne, men er nok ikke klar over vigtigheden af mundpleje under en indlæggelse, hvor de f.eks. gennemgår en abdominaloperation. Er artiklernes forfattere bekendt med steder, hvor man allerede har sådanne informationsfoldere, som kunne give mig ideer til udformning?

Derudover har jeg et par spørgsmål:

  • Kan tandplejerne inddrages mere på sygehusene, eller er det kun i kommunalt regi, de arbejder?
  • Kan tandplejere f.eks. hidkaldes til undervisning af personalet?
  • Har man specielle metoder til dokumentation af mundstatus og mundpleje i ældreplejen?
  • Hvordan ændres personalets holdning til mundpleje?

Sygeplejerske Dorrit Kloster Lodahl

Svar:

Det lyder som en god idé med mere information og aktiv medinddragelse af patienterne, men først og fremmest bør plejepersonalet være med.

Jeg mener, at man på Århus Kommunehospitals onkologiske afdeling har informationsmateriale, som jeg også mener, man anvender på odontologisk afdeling samme sted. Jeg mener også, at Anne Koblen og Elin Tonnesen har udarbejdet og anvender et sådant materiale. Tandplejere kan ansættes på sygehuse, hvilket er tilfældet flere steder. Mht. undervisning ved tandplejer var det måske en idé at henvende sig lokalt til Den Kommunale Tandpleje. Der findes overenskomster på området.

Mht. dokumentation findes der ikke så meget, hvilket Koblen og Tonnesen også er inde på. Der er nok ikke andet at gøre end at begynde med undervisning i mundhulens sygdomme og pleje. Herefter må man gå i gang med at se patienterne i munden ved hjælp af spejl og lygte. Det drejer sig i første omgang om at sikre, at den daglige mundhygiejne er i orden, så vil man nemlig kunne observere, at symptomerne fra mundhulen bliver færre (litteraturhenvisninger i Koblens og Tonnesens artikler, Sygeplejersken nr. 7/2001).

Ja, hvordan ændrer man holdninger? Først og fremmest skal undervisning i tandpleje opprioriteres på alle plejeuddannelser. Det haster, når man ser på prognoserne for, hvor mange naturlige tænder befolkningen vil have i behold i fremtiden. Man skal selvfølgelig have teoretisk undervisning, men det vigtigste og helt basale er, at man øver sig i at børste tænder på andre. Det er faktisk svært at børste tænder på andre, og det er ikke nok at have erfaring med at børste tænder på sig selv.

Når man børster, skal man kunne se, hvor man børster. Der skal børstes, så tandbørstehårene kommer ind og renser mellem tænderne, og man skal se efter, om der bliver rent helt ned til tandkødet. En anden vigtig ting er, at man endelig ikke må blive forskrækket, hvis det bløder. Det er nemlig tegn på, at der er betændelse i tandkødet. Tandkødsbetændelse forebygges og behandles ved at børste helt rent. Min erfaring er, at der ofte børstes alt for forsigtigt.

Min hovedtese er, at professionel pleje af munden indebærer, at plejepersonalet plejer munden lige så professionelt, som den anden ende plejes. Jeg plejer at sige at: ''Jeg ved godt, hvilken af mine ender, der er mest privat.''

Mundpleje bør være en synlig del af plejeplanerne, og man skal have en klar holdning til, hvordan mundpleje prioriteres på en given afdeling, afhængigt af patientunderlaget. Man må ikke automatisk forvente, at intensive patienter, nyopererede med smerter, ældre svagelige og demente har kræfter og overskud til at klare mundplejen selv. Plejepersonalet må helt naturligt, professionelt og aktivt hjælpe/børste/rense munden, så området vurderes lige så dygtigt og professionelt som pleje og omsorg for den øvrige del af kroppen.

Det betyder meget for livskvaliteten, også i svære situationer, at mundhulen er ren. Så får man nok også lettere et knus af plejepersonalet eller familien.

Mht. billedmateriale og oplysninger om slimhindeforandringer kan jeg henvise til 3M Pharma, tlf. 43 48 01 00. Billedmateriale findes i ''Nogle almindelige sygdomme i mundslimhinden'' og ''Nogle mundslimhindelidelser - diagnostik og behandling.''