Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2003 nr. 10, s. 30

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Anbefalet injektionsteknik

Britha Hansen, Grete Kirketerp, Gitte Ehlers, Elisabeth Nordentoft, Grethe Hansen

Kliniske retningslinier for injektion af insulin til voksne med diabetes mellitus

København: Dansk Sygeplejeråd 2002
59 sider 

Korrekt injektionsteknik har stor betydning for diabetesregulation og diabetikerens sundhed, livskvalitet og udvikling af sendiabetiske komplikationer. En undersøgelse gennemført af den Faglige Sammenslutning for sygeplejersker beskæftiget med pleje af diabetikere (FS 19) og foretaget blandt diabetessygeplejersker i Danmark viste, at de anvendte injektionsteknikker var forskellige fra sted til sted og ikke evidensbaseret.

Denne publikation er resultat af grundige litteraturstudier og evidensgradering i overensstemmelse med Sekretariat for Referenceprogrammers forskrifter. Retningslinjerne er et godt og nyttigt redskab til behandling af en patientgruppe i hurtig vækst, idet stadigt flere type 2-diabetikere sættes i insulinbehandling. Det samlede antal insulinbehandlede diabetikere i Danmark skønnes i dag at være 75.000, heraf 20.000 med type 1-diabetes.

Udmærkede anbefalinger findes i grå skitserede felter, som med fordel kunne være beskrevet i indledningen, så patienter, pårørende og sundhedspersonale uden diabetesviden og -erfaring kunne anvende informationerne uden at bruge tid på de mange naturvidenskabelige undersøgelser, der refereres til i teksten. Det gør publikationen mindre læsevenlig for den samlede målgruppe. Som en håndbog, der henvender sig til en meget stor og bred målgruppe, havde det været brugervenligt at afslutte hvert afsnit med en delkonklusion, som kunne læses selvstændigt.

Forfatterne har alle arbejdet mange år inden for specialet, hvilket også præger teksten med mange diabetesspecifikke fagudtryk.

Der fremlægges undersøgelser af nålelængdens betydning, og det dokumenteres, at den ofte fremførte skepsis hos behandlere om brug af korte nåle på 5-6 og 8 mm ikke er videnskabeligt dokumenteret. Yderligere oplever patienterne de korte nåle som mindre smertefulde og mindre traumatiserende. Afsnittet afsluttes med et udmærket oversigtsskema over nålelængder og injektionsteknik til forskellige patienttyper. Skemaet er nyttigt i den daglige undervisning af insulinbehandlede diabetikere.

Generelle retningslinjer for injektion af insulin til voksne er et godt og anvendeligt skema, som bør være tilgængeligt i sygehusafdelinger og på institutioner, hvor plejepersonalet administrerer insulininjektion.

Af Lis Kofoed Borrild, chefsygeplejerske, cand.cur., Steno Diabetes Center, Gentofte.