Sygeplejersken
Faglig kommentar: Billeddokumentation
Hverken fotografer eller redaktion kan eller vil tage ansvar for, hvordan sygeplejen udføres i praksis.
Sygeplejersken 2003 nr. 10, s. 19
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Breve og mails vælter ind på redaktionen, telefonerne kimer. Intet kan som billeder få Sygeplejerskens læsere til at reagere. Hænder med blod på. En brystamputeret kvinde på forsiden. En sygeplejerske med ringe og armbåndsure. Det skrevne ord har ikke nær samme virkning, selv om der i tidens løb har været luftet nok så mange kontroversielle meninger med ord.
En forklaring er, at man på ganske få øjeblikke kan bladre Sygeplejersken igennem og se, om der skulle være noget, der fanger interessen. Et billede aflæses hurtigere end den korteste overskrift.
En anden forklaring kunne være, at fotografier viser noget andet end faglige artikler og interviews. Faglige artikler er planlagte, skrevet med omhu og med det formål at præsentere et projekt, en arbejdsform eller et hjørne af sygeplejen.
Forfatteren vælger selv, hvordan hun eller han vil præsentere sig selv og sit værk. Det er den gode, forbilledlige sygepleje, andre kan lære noget af, der præsenteres, og det er der ikke noget odiøst i. Det samme gælder i interviews. Man bliver spurgt om, hvad man selv gør, eller hvilken mening man har om dette og hint, og skulle der ryge en finke af panden, får man sine egne udtalelser til godkendelse og kan luge ud om nødvendigt.
Også sygeplejersker og deres familiemedlemmer kan blive syge, og deres oplevelser af sygepleje svarer ikke altid til, hvordan sygeplejen præsenteres i faglige artikler. Det kan så afføde et synspunkt, der ridser lidt i lakken. Hvis en gruppe sygeplejersker, trods sløring af personer og sted, kan genkende den omtalte hændelse, kan de skærme sig mod selvindsigt ved hjælp af forsvarsmekanismer, eller de kan tage ved lære og prøve at blive bedre.
Men har en fotograf taget et billede, der dokumenterer, at f.eks. hygiejnen ikke er i orden, får redaktionen på Sygeplejersken på puklen.
Der er en forventning om, at redaktionen frasorterer billeder, der ikke lever op til den gode, forbilledlige sygepleje, især hvis billedet viser brud på hygiejniske principper. Men det er ikke redaktionens opgave at manipulere med virkeligheden. Det ville være uredeligt. Sygeplejersken er ikke en reklamefolder. Fotografier tages af en fotograf efter forudgående aftale, og formålet med fotograferingen er klar. Det betyder bl.a., at fotos ikke må genbruges i anden sammenhæng uden de fotograferedes accept.
Hverken fotografer eller redaktion kan eller vil tage ansvar for, hvordan sygeplejen udføres i praksis. Og hvis der skulle blive bragt et fotografi, der viser, at sygepleje i praksis ikke til hver en tid er forbilledlig, så kan billeddokumentation netop være en anledning til at få rettet op på en uheldig praksis.
Ledende sygeplejersker, hygiejnesygeplejersker, kliniske sygeplejespecialister, studerende, kolleger og samarbejdspartnere, der færdes i samme praksis, var dog nærmere til at reagere på brud på hygiejniske principper end en redaktion. Men måske ser de ikke noget, fordi fotografen i virkeligheden har indfanget en virksomhedskultur.
Fotografiet på denne kommentar? Hverken dobbelthager, sorte negle eller deller. Men jeg har også selv valgt billedet. Ren manipulation.