Sygeplejersken
Kun i vagt hver tredje weekend
Mange sygeplejersker er lede og kede af at arbejde hver anden weekend. På Hillerød Sygehus' intensivafdeling er sygeplejerskerne gået over til tolvtimersvagter fredag, lørdag og søndag. På den måde kan de nøjes med at gå i weekendvagt hver tredje uge.
Sygeplejersken 2003 nr. 10, s. 11
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Der er også faglige fordele ved weekendvagter, Det giver bedre kontinuitet og tættere samarbejde, når vagtdøgnet deles af to sygeplejersker i stedet for tre. Foto: Heine Pedersen.
Selv om Pia Gauger har vagt fra 7.15 til 19.30, kan hun stadig nå at få en hyggelig aften sammen med sin mand og sin niårige datter, når hun kommer hjem.
''Jeg er hjemme ved kvart i otte-otte tiden. Og jeg er ikke mere træt, end jeg normalt er efter en 37 timers arbejdsuge,'' siger hun. ''Når jeg kommer hjem i dag, skal jeg ud og løbe en tur. Eller i gang med at male vores køkken.''
Det er søndag og ud på eftermiddagen. Men selv om hun også har haft tolvtimersvagt fredag og lørdag, har Pia Gauger kun godt at sige om ordningen, der blev indført på Hillerød Sygehus' intensivafdeling i sommeren 2000.
Ikke kun fordi hun nu har fri to weekender ud af tre, og det er lettere at få byttet en weekend, når det er nødvendigt. Hun har også mere tid til familien i hverdagen.
Hun har endda tid til et bijob som konsulent for et medikoteknisk firma, men det skal tilføjes, at hun er ansat 33 timer om ugen i intensivafdelingen. ''De weekender, jeg er hjemme, er der også mere ro over familien. Før i tiden var vi somme tider ude både fredag, lørdag og søndag. Det syntes vi, vi var nødt til, når jeg kun havde fri hver anden uge.
Nu er vi bedre til at værne om vores tid. Sige: Det gider vi ikke, vi vil hellere være hjemme.''
Personaleflugt
For et par år siden konstaterede afdelingens ledelse, at vagtbelastningen var uholdbar. ''Ligesom andre intensivafdelinger på Sjælland oplevede vi en stor personaleflugt,''
Side 12
fortæller oversygeplejerske Peter Foskær. ''Mange af vores sygeplejersker er unge, og der var et stort ønske hos personalet om at få bedre vilkår for familielivet i weekenden.''
''Vi var nødt til at gøre noget. Også fordi det koster op mod 400.000 kr. at uddanne en intensivsygeplejerske. Det er mange penge at investere i en person, som brænder ud, fordi hun ikke kan klare vagtbelastningen.''
Løsningen blev et forsøg, hvor omkring halvdelen af sygeplejerskerne frivilligt meldte sig til tolvtimersvagter hver tredje lørdag-søndag, dag-aftenvagter i én weekend, aften-nat næste gang. Resten fortsatte med ottetimersvagter hver anden weekend.
Sygeplejerskerne blev fulgt undervejs i en arbejdsmedicinsk undersøgelse, og efter et halvt år konkluderede overlæge Bo Netterstrøm, at tolvtimersvagterne ikke gav nogen uhensigtsmæssige fysiologiske reaktioner. Ordningen blev gjort permanent med en enkelt ændring: Sygeplejerskerne bad selv om også at få tolvtimersvagter om fredagen, hvor en tolvtimers dag-aftenvagt om lørdagen fulgte umiddelbart efter en aftenvagt fredag.
Det er ikke kun på intensivafdelinger, sygeplejersker er parat til at tage tolvtimersvagter for at nøjes med weekendvagt hver tredje uge.
På Hillerød Sygehus findes ordningen nu i fire afdelinger foruden intensivafdelingen. Det drejer sig om et afsnit i organkirurgisk afdeling, børneafdelingens neonatalafsnit, skadestue/modtagelse og et kardiologisk afsnit.
Tolvtimersvagter findes også som forsøg eller permanente ordninger på en række andre sygehuse, f.eks. Bispebjerg Hospital, ortopædkirurgisk afdeling, Gentofte Amtssygehus, skadestue/modtagelse, Århus Amtssygehus, intensivafdelingen, og tre afsnit på Aalborg Sygehus: medicinsk afdelings hæmatologiske afsnit, intensivafdelingens neuro-traume afsnit og et gastro-enterologisk afsnit i kirurgisk afdeling.
Da sygeplejerskerne på Hillerød Sygehus' intensivafdeling startede på tolvtimersvagterne, blev de fulgt i en arbejdsmedicinsk undersøgelse, gennemført af overlæge Bo Netterstrøm.
Sygeplejerskerne var delt i to grupper, en med tolvtimersvagter hver tredje weekend, en med ottetimersvagter hver anden. Begge grupper besvarede spørgeskemaer om træthed, humør m.m. før og efter forsøgsperioden, og de fik målt fysiske stressreaktioner.
Tolvtimersvagterne førte ikke til uhensigtsmæssige fysiologiske ændringer, lød Bo Nettertrøms konsklusion.
Antallet af forsøgspersoner var meget lille, men resultaterne tydede på, at tolvtimersvagter for dem, der ønsker det, ikke øger risikoen for stress, snarere tværtimod.
Før forsøget startede, var det tydeligt, at der var mere utilfredshed og stress (træthed og nedsat hukommelse) i tolvtimersgruppen.
Da forsøget gik i gang, blev der målt højere spytkortisol (et stresssymptom) før arbejdsdagens start hos tolvtimersvagterne. Men det var en forskel, der forsvandt i løbet af projektperioden.
Begge grupper fik mindre stress og bedre søvnkvalitet, og der kunne ikke konstateres større søvnbehov i tolvtimersgruppen.
Lange vagter frivillige
Aften-nattevagter på 12 timer lyder hårdt. Men der er indlagt en hvileperiode, og arbejdsmæssigt er dag-aftenvagten mere belastende, synes Pia Gauger. Om dagen skal patienterne vaskes osv.
Nu har ca. halvdelen af afdelingens sygeplejersker tolvtimersvagter hver tredje weekend. Denne søndag eftermiddag er der tre sygeplejersker i dag-aftenvagt på intensivafdelingen. De har hver sin makker, som de deler vagtdøgnet med. De tre aften-nattevagter kommer fra 19.15 til 7.30. Ud over de tre tolvtimershold er der tre sygeplejersker og to assistenter i almindelig dagvagt, to sygeplejersker i aftenvagt og
Side 13
to i nattevagt.
Nogle sygeplejersker har selv valgt at beholde ottetimersvagterne, andre venter på at komme med i ordningen. Betingelsen er, at man har ét års erfaring i afdelingen, og at man kan finde en makker, så et helt vagtdøgn er dækket ind. Det er et grundlæggende princip, at det skal være frivilligt at tage tolvtimersvagter, og der er plads til individuelle hensyn, fortæller Pia Gauger.
''Vi har f.eks. to sygeplejersker, der begge er alene med tre børn. De har fået lov til at gå i weekendvagt hver anden weekend. Deres børn er alligevel hos fædrene hver anden weekend, og på denne måde får de mere tid i hverdagen.''
To andre sygeplejersker er blevet enige om at dele tolvtimersvagterne mellem sig på den måde, at den ene tager de tre dag-aftenvagter i en weekend, den anden de tre aften-nattevagter. ''Den ene synes, 12 timer er for længe om natten. Den anden har altid kun haft aften- og nattevagter. Hun har to små børn, så det passer til hendes familie.''
Men det er ikke kun privatlivet, der har fået det bedre. Det er en fælles oplevelse hos tolv- og ottetimersvagterne, at ordningen har givet mere ro.
Bedre for sygeplejen
''Der er mindre pres på vagtskiftet, fordi det kun er halvdelen, der skifter, mens de andre kan tage alarmer,'' siger Pia Gauger.
''Og hvis der er noget, aftenvagten kommer i tvivl om, er her stadig nogen, der har været til stede i løbet af dagen.''
Hun oplever også selve vagten som roligere, fordi hun har fire timer mere og bedre kan fordele opgaver som at fylde op i skabe, tømme skraldespande o.l.
''Men den helt store fordel er, at man skifter direkte med sin makker. Der er ikke noget, der går tabt, når der ikke er en tredje person inde. Og man kommer ikke ud for, at det, man aftalte med den ene, er lavet om af den anden.
Det giver en større jobtilfredshed, og de pårørende oplever det meget trygt, at de kender det ansigt, der dukker op.''
Så længe, det er sygeplejerskernes eget ønske, har amtskredsformand Dorte Steenberg, Dansk Sygeplejeråd, Frederiksborg amtskreds, ikke noget mod tolvtimers weekendvagter.
I forbindelse med forsøget på intensivafdelingen i Hillerød, det første her i landet, var det amtskredsen, der foreslog en arbejdsmedicinsk undersøgelse.
''Mange mente, at tolvtimersvagter var helt forfærdelige, men ingen vidste det. Vi ville gerne have dokumentation,'' siger Dorte Steenberg.
Undersøgelsen tydede ikke på, at der var hold i bekymringerne, og amtskredsen har siden godkendt tolvtimersvagter på en række andre afdelinger.
''Men vores erfaring er, at frivillighed er altafgørende. De, der af helbredsmæssige eller andre grunde gerne vil beholde ottetimersvagterne, skal have mulighed for det,'' siger Dorte Steenberg.
''Og så synes jeg, det er lidt ærgerligt, hvis det store fokus på tolvtimersvagter gør, at man ikke ser på andre muligheder for at tilrettelægge arbejdstiden på en mere tilfredsstillende måde.''