Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lange nattevagter slider

Intensivsygeplejerskerne på Silkeborg Sygehus vil gerne tage tolvtimersvagter for at få flere weekender fri. Men de lange aften-nattevagter opleves som en belastning.

Sygeplejersken 2003 nr. 10, s. 14

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Sygeplejerskerne på Silkeborg Sygehus' intensivafdeling bryder sig ikke specielt om tolvtimersvagter. Alligevel har 33 ud af 38 sygeplejersker meldt sig til at tage dem.

''Jo flere, der er med til at tage tolvtimersvagter i weekenden, jo sjældnere skal man have dem. Og for arbejdsmiljøet er det en kæmpe, kæmpefordel,'' siger sygeplejerske Lene Bastrup Jørgensen om ordningen, der sikrer, at afdelingens sygeplejersker kun skal i weekendvagt hver tredje uge.

''Familielivet hænger sammen. Børnene kan huske, hvad man hedder. Man har overskud og er gladere for at komme på arbejde.Men det er helt klart sygeplejerskernes oplevelse, at tolvtimers aften-nattevagter er hårdere.''

Lene Bastrup Jørgensen meldte sig frivilligt, da ordningen startede som forsøg for godt et år siden. Hun har stadig dag-aftenvagter, men hun og fire andre sygeplejersker har ønsket at blive fri for aften-nattevagterne. ''Jeg har altid haft svært ved at vende døgnet om, og en tolvtimers nattevagt er helt klart værre end en ottetimers,'' siger hun.

''Jeg bliver mere sløv, ikke mentalt, men motorisk. Og jeg havde faktisk et uheld, hvor jeg stak mig på en kanyle.''

Flere og flere melder sig

Da ordningen startede som forsøg for godt et år siden, indgik afdelingssygeplejerske Karen Meldgaard en kontrakt med hver enkelt sygeplejerske om, hvordan hun ville arbejde i weekenden. Alle kunne nøjes med vagt hver tredje weekend, men det var frivilligt, om man ville tage otte- eller tolvtimersvagter.

De gode erfaringer var de samme som i Hillerød, ikke bare på hjemmefronten, men også i afdelingen. Der er mere kontinuitet og ro i weekenden og et bedre fremmøde på hverdagene. (Se artiklen ''Kun i vagt hver tredje weekend'' på de foregående sider).

Flere af de sygeplejersker, der startede med ottetimersvagt hver tredje weekend, også kaldet luksusordningen, har siden meldt sig til tolvtimersvagter for at bakke ordningen op.

Og nu er der så mange med, at alle kan nøjes med tolvtimersvagter hver sjette eller niende weekend.

De øvrige vagtweekender har de ottetimersvagter.

Karen Meldgaard og Lene Bastrup Jørgensen fortalte for nylig om deres erfaringer på en arbejdstidskonference sammen med Pia Gauger og Peter Foskær fra intensivafdelingen i Hillerød.

Mere trætte i Silkeborg

At sygeplejerskerne i Silkeborg oplever tolvtimersvagterne som mere belastende end sygeplejerskerne fra Hillerød, har de alle undret sig over. Intensivafdelingen i Silkeborg kørte et forsøg med at tage ekstravagter og spare vikarpenge samtidig med, at tolvtimersforsøget startede.

Men afdelingssygeplejerske Karen Meldgaard tror ikke, det er forklaringen på den større træthed, hendes sygeplejersker har oplevet.

''Vi har jo altid været nødt til at kalde folk ind til ekstravagter. Og det var især de sygeplejersker, der var på 30 timer, der tog de ekstra vagter.''

Individuelle forskelle

Rent faktisk har sygeplejerskerne i Hillerød betydeligt flere tolvtimersvagter end deres kolleger i Silkeborg. De har tre tolvtimersvagter i træk, fredag, lørdag og søndag, mens deres kolleger i Silkeborg har to, lørdag og søndag.

Hillerød-sygeplejerskerne har også tolvtimersvagt, hver gang de er på arbejde i weekenden, mens Silkeborg-sygeplejerskerne indimellem har almindelige ottetimers weekendvagter.

Men det er måske netop en del af forklaringen, mener sygeplejerske Pia Gauger fra Hillerød:

''For i og med at man har så få vagter, bliver det ikke rutine. Men gennemsnitsalderen i Silkeborg ligger også lidt højere end hos os, fandt vi ud af. Deres gennemsnit er sidst i 30'erne, mens vores er nærmere de 30.''

Afdelingernes beskaffenhed er måske forskellig, lyder Lene Bastrup Jørgensens bud. I Silkeborg er der både et intensivafsnit og et akut modtageafsnit, og sygeplejerskerne skal hele tiden omstille sig, fordi ressourcerne flyttes efter behov.

''Men det her viser jo også, hvor vigtigt det er, at det er frivilligt at tage tolvtimersvagter. Der skal være plads til, at folk ikke har det ens.''  

For hårdt i medicinsk afdeling 

''Vi har prøvet med tolvtimersvagter. Men det var for hårdt,'' fortæller afdelingssygeplejerske Tina Grøhn, medicinsk afdeling, Tønder Sygehus.

Forsøget, der løb over tre måneder, indgik i afdelingens arbejde med ændret arbejdstilrettelæggelse. Et område, hvor de sønderjyske sygehusafdelinger har mange ting i gang.

''Og det er udmærket, at vi fik prøvet det. Nu er det ikke en mulighed, vi diskuterer længere,'' siger Tina Grøhn.

''Det ville ellers være rart, hvis man kunne nøjes med at gå på arbejde hver tredje weekend. Men problemet var, at vi gjorde det af nød. For at spare en person i weekenden.''

I stedet for at møde fem personer i dagvagt, tre i aftenvagt og to i nattevagt, mødte fire i dagvagt og to i aftenvagt plus en tolvtimersvagt fra 8-20.

''Men vi var ikke nok til, at vi kunne tilrettelægge vagtplanen, så folk fik fri to weekender ud af tre,'' siger Tina Grøhn.

"Og vagterne var simpelthen for hårde. Vi kunne ikke holde til det."