Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Pest eller kolera

Nattevagter er og bliver en belastning, og jo længere de bliver, jo hårdere er de. Derfor er det ekstra vigtigt at begrænse antallet af nattevagter, når de er på 12 timer, advarer arbejdstidsforskeren Henrik Bøggild.

Sygeplejersken 2003 nr. 10, s. 15

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

''Undgå lange vagter'' lyder et godt råd fra en række forskere, der har beskæftiget sig med natarbejde og skiftende arbejdstider. ''Overvej kortere natskift'' lyder et andet.

Læge Henrik Bøggild, som har forsket i arbejdstid, kan da heller ikke anbefale tolvtimersvagter. ''Men jeg kan godt forstå de sygeplejersker, der ikke ønsker at tilbringe hver anden weekend på arbejdspladsen,'' siger han.

''For mig at se er der ikke tale om et tilvalg af tolvtimersvagter, men et fravalg af hyppige weekendvagter.''

Et valg mellem pest og kolera, tilføjer Henrik Bøggild, som synes, man kan diskutere, om det er et rimeligt valg at stille folk over for. ''Man kunne jo diskutere, om der skal være en grænse for, hvor ofte folk skal i weekendvagt, og ansætte flere, hvis det er nødvendigt for at få det til at gå op.''

I virkelighedens verden er det umuligt at lave en vagtplan, der tager hensyn til alt, hvad man ved, om hvordan skiftende arbejdstider bliver så lidt belastende som muligt.

Begræns nattevagter

Man kan heller ikke tage højde for, at nogle oplever tolvtimersvagter som mere belastende end andre, fordi deres sociale situation er anderledes, eller der simpelthen er mere travlt i deres afdeling.

''Men når man taler om tolvtimers nattevagter, er det endnu vigtigere end ellers, at man ikke har for mange i træk,'' siger Henrik Bøggild. ''Man ved, at der er et søvnunderskud, der akkumuleres. Det har man bedre mulighed for at indhente, hvis man ikke har så mange vagter i træk.

Nogle steder ser man også, at folk går direkte fra almindelige vagter på hverdagene til tolvtimersvagt i weekenden. Der skal man lægge et par fridage omkring weekendvagterne.

Selv om mange gerne vil have deres arbejdsdage samlet for at få dem overstået, skal man gøre det af hensyn til arbejdsmiljøet.''

Bør starte som forsøg

Henrik Bøggild anbefaler, at tolvtimersvagter bliver indført som forsøg, dvs. med en aftalt forsøgsperiode, en aftale om evaluering og om, hvad man gør, hvis man ikke er enige om at fortsætte bagefter.

''For man kan ikke vide på forhånd, hvordan det er. Og det er noget, der binder folk meget, ikke bare i forhold til deres arbejde, men også deres sociale liv. Det har rent faktisk vist sig, at nogle får problemer, selv om de oprindelig gik ind for tolvtimersvagter, og omvendt.

Derfor skal der være den bagdør, at man kan tage det op igen, hvis det ikke fungerer. Så må man se, om man kan lave noget, der tilgodeser begge parter.'' 

Anbefalinger for vagtplanlægning 

Center for ArbejdsTidsforskning har følgende 14 anbefalinger for planlægning af skiftearbejde. De bygger på, hvad man ved om kroppens reaktioner på natarbejde:

  • formindsk fast natarbejde
  • reducer antallet af nætter i træk (maks. 2-4)
  • undgå korte intervaller mellem to vagter
  • flest mulige friweekender
  • undgå lange vagter (12 timer)
  • tilpas vagtlængde til arbejdskrav
  • overvej kortere natskift
  • roter med uret
  • begynd ikke morgenskiftet for tidligt
  • gør vagtskifte fleksibelt, hvis muligt
  • regelmæssighed
  • fleksibilitet
  • begræns afvigelser fra det planlagte
  • informer i god tid om plan og afvigelser