Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Recovery i Århus

I Århus skal et projektforløb over tre år vise, om undervisning og støtte kan hjælpe sindslidende til at komme videre efter psykisk sygdom. Tidligere sindslidende skal hjælpe patienterne under processen.

Sygeplejersken 2003 nr. 25, s. 24

Af:

Jette Boa, sygeplejerske,

Kirsten Sefland Hansen, recoveryguide

”Recovery – en mulighed for at komme videre” er et projekt under Psykiatrien i Århus Amt. Det skal vise, om undervisning kan være en medspiller i den enkelte sindslidendes recoveryproces. Forskning rundt i verden har vist, at mellem halvdelen og to tredjedele af mennesker med en svær og langvarig sindslidelse på en eller anden måde kan komme sig over tid.

Projektet er sat i værk af Psykiatrien i Århus Amt i samarbejde med Amtsskolen, Århus. Amtsskolen er med i projektet, fordi man her har mangeårig erfaring med, at undervisning af voksne sindslidende kan have betydning for den enkeltes recoveryproces.

Projektet løber fra den 1. august 2002 til den 31. juli 2005 i samarbejde med forskellige amtsskolekursister, recoveryguider og andre undervisere.

Projektets formål er at afprøve, om et egentligt recoverykursus øger deltagernes muligheder for at komme sig. Ligeledes er der i projektet uddannet seks tidligere og nuværende sindslidende til recoveryguider. De skal fungere som medundervisere og støttepersoner på recoverykurserne samt i andre fag på Amtsskolen. Ud over faglige kvalifikationer bringer recoveryguiderne erfaring fra deres egen recoveryproces med ind i samarbejdet og kan således fremstå som positive rollemodeller for kursisterne.

Der afvikles fra september 2003 frem til maj 2005 fire recoverykurser med hver otte deltagere. Kurserne varer i fire måneder med tre timers undervisning én gang om ugen.

Kursisterne arbejder dels med at skabe håb, få mere kontrol over og tage ansvar for deres liv, dels med at finde en meningsfuld rolle i samfundet. Kursisterne får støtte af recoveryguiderne, der er medundervisere sammen med en af Amtsskolens lærere og projektleder Jette Boa. Arbejdet tager udgangspunkt i en personlig arbejdsbog, som er en oversættelse af Mary Ellen Copelands: Wellness Recovery Action Plan. Bogen er tilpasset danske forhold og giver den enkelte mulighed for at kortlægge konstruktiv viden og visioner for fremtiden. Hvornår man skal være på vagt for tilbagefald, og hvad man kan gøre selv.

Hvilke alarmsignaler fortæller, at man er ved at få det værre, og til sidst en personlig handleplan, hvis man skulle komme ud i en krise. Endvidere indeholder kurset fælles aktiviteter sammen med recoveryguiden og de øvrige kursister.

Kursisten kan få hjælp til sit hjemmearbejde af recove-ryguiden, ligesom der er mulighed for fortsat samarbejde med den enkeltes guide i op til fem måneder efter kursets afslutning.

Recoveryguiderne

En af de vigtige grundpiller i projektet er netop recoveryguiderne, som selv er godt på vej i recoveryprocessen efter en sindslidelse med erfaring/og eller interesse inden for et pædagogisk eller fagligt område fra tidligere beskæftigelse. Det kan f.eks. være undervisning, sprog, edb, idrætsarbejde, sundhedsfag eller andre fag, som de gerne vil undervise andre sindslidende i.Recoveryguiderne har i maj 2003 afsluttet et femmåneders kursus, hvor de bl.a. er blevet undervist i recoverytænkning, kommunikation, psykiatri i og uden for hospital, etik, tavshedspligt, netværksarbejde og evaluering. De har været i praktik på Amtsskolen og fået supervision, og de har selv arbejdet med den personlige arbejdsbog. Desuden har de taget et voksenpædagogisk grundkursus fra Folkeuniversitetet, som giver dem kompetence til at undervise voksne, f.eks. under folkeoplysningen.

Recoveryguiderne har gennemgået helt forskellige forløb, som viser, at sindslidende bør have den største indflydelse på deres egen recoveryproces:

Bendix har benyttet sig af en blanding af det alternative og det etablerede system, samt egen nysgerrighed på kroppens biologiske og fysiske funktioner. Han har mødt de rigtige mennesker, som har givet ham håb, viden og mod til at tænke og handle anderledes og være bevidst om, hvad der er godt for ham.

Vahid har fået større selvtillid og kan bedre håndtere problemer. Han har fået større overblik under selve uddannelsen til recoveryguide. Han er blevet gladere og stærkere.Birte har vendt de tilbagevendende depressioner til noget positivt ved at være i et forløb hos en psykolog og erfare, hvad hun selv kan gøre for at nedsætte risikoen for tilbagefald.

Jette Boa er ansat i Kvalitets- og Udviklingsafdelingen, Psykiatrien i Århus Amt. Kirsten Sefland Hansen er kursist på Amtsskolen og medlem af Recovery-projektets følgegruppe.