Sygeplejersken
Sygeplejersker overtager skadestuerne
Fem skadeklinikker bemandet med behandlersygeplejersker vil fra september overtage alle skadestuehenvendelserne i Vestsjællands Amt. Dermed får sygeplejerskerne en helt ny rolle som hovedansvarlig for den akutte modtagelse.
Sygeplejersken 2003 nr. 25, s. 8-9
Af:
Claus Leick, journalist
Fremover vil borgerne i Vestsjællands Amt ikke længere møde læger, når de henvender sig med mindre skader i den akutte modtagelse på amtets fem sygehuse. Alle skadestuerne vil fra den 1. september skifte navn til skadeklinikker og vil udelukkende være bemandet af sygeplejersker i front.
Det er første gang, et amt indfører sygeplejerskebemandede skadeklinikker på alle sine sygehuse. Sygeplejerskerne har gennemgået en særlig uddannelse og har titel af behandlersygeplejersker.
Behandlersygeplejerskerne har klare retningslinjer for, hvilke skader de må behandle, og hvilke typer patienter der skal visiteres videre til den lægelige backup på de større sygehuse. I dagtimerne vil der være lægelig backup på sygehusene i Kalundborg og Ringsted i livstruende situationer, mens der er lægelig døgnbemanding i Holbæk og Slagelse. Skadeklinikken i Nykøbing Sjælland bliver det eneste sted uden lægelig backup.
Behandlersygeplejerskerne kan således ved alvorlige skader sende patienterne videre til lægebehandling, hvis de vurderer, at de ikke selv har mulighed for at klare behandlingen.
Amtets formål med at etablere de fem skadeklinikker er fortsat at sikre borgerne i lokalområderne mulighed for at få akut skadesbehandling, samtidig med at der kan reduceres i udgifterne til det akutte lægelige beredskab på sygehusene.
Behandlersygeplejerskerne på alle de fem skadeklinikker er organisatorisk og ledelsesmæssigt knyttet til de ortopædkirurgiske afdelinger på enten Holbæk eller Slagelse Sygehus.
Én uges efteruddannelse
Alle de nye behandlersygeplejersker har i løbet af foråret gennemgået et femdages kursus, hvor fokus primært har været rettet mod praksisuddannelse, teori
Side 9
og registrering af behandlinger og henvendelser. Fremover bliver der hvert år afsat undervisningsdage til opsamling og problemorienteret undervisning.
Kvaliteten i behandlersygeplejerskernes arbejde på skadeklinikkerne sikres ved, at en overlæge dagligt gennemgår og giver feedback på de skadessedler, som sygeplejerskerne udfylder i forbindelse med de enkelte behandlinger. Desuden vil der foregå en løbende uddannelse af nye behandlersygeplejersker.
”Alle de nye behandlersygeplejersker har flere års erfaring med arbejdet på en skadestue. De er derfor vant til at håndtere de mange forskellige henvendelser og skader, som de fremover vil få eneansvaret for at vurdere og behandle på skadeklinikkerne. Men de vil selvfølgelig have et meget større ansvar og samtidig være alene om at vurdere skaderne. Derfor er efteruddannelsen af dem vigtig,” forklarer oversygeplejerske og konstitueret funktionschef Niels Pedersen fra den funktionsbærende enhed i ortopædkirurgi ved Sygehus Vestsjælland.
Han har været en af nøglepersonerne i opbygningen af de nye skadeklinikker og uddannelsen af behandlersygeplejerskerne.
”Noget at det, som kan være svært for behandlersygeplejerskerne, er, at de fremover er alene om at vurdere en skade. Vurderingen af, om de selv skal klare behandlingen eller vælge at sende patienten videre, er ikke altid nem, fordi der er mange grænsetilfælde. Det er derfor noget af det, vi har brugt meget tid på i forbindelse med kurserne,” forklarer Niels Pedersen.
Også den nye opgave med at skulle registrere alle behandlinger og henvendelser er der blevet brugt en del tid på.
”Det er nyt for behandlersygeplejerskerne, at de skal registrere behandlingerne direkte på edb, således at læger i Holbæk og Slagelse har mulighed for løbende at vurdere behandlingen på skadeklinikkerne,” siger Niels Pedersen.
Selvom der er en række nye opgaver og funktioner i forbindelse med behandlersygeplejerskernes daglige arbejde, er Niels Pedersen ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne hurtigt bliver fortrolige med deres nye arbejde.
”De er jo vant til at løse de fleste opgaver på skadestuerne og har en stor erfaring at trække på.”
Erfaringer fra pilotprojekt
Selvom det er nyt med skadeklinikker i hele Vestsjællands Amt, har der været en del erfaringer at trække på. Især fra skadeklinikken på sygehuset i Nykøbing Sjælland, der har været bemandet udelukkende med sygeplejersker siden den 1. juli sidste år.
Det er skadestuen i Holbæk, der har haft det ledelsesmæssige ansvar for de 12 behandlersygeplejersker, som i knap et år har arbejdet på skadeklinikken.
”Vi har gjort os en del erfaringer i Nykøbing Sjælland, som vi har brugt i tilret-telæggelsen af nye skadeklinikker. De 12 behandlersygeplejersker i Nykøbing Sjælland fik eksempelvis alt for lidt uddannelse, inden de startede. De fik kun et endagskursus,” forklarer oversygeplejerske Hanne Kjær Sørensen fra skadestuen i Holbæk.
Erfaringen fra skadeklinikken i Nykøbing Sjælland er også, at noget af det aller sværeste for behandlersygeplejerskerne er registreringsopgaven. Det er forsøgt afhjulpet ved, at der i dag er tilknyttet hjælp fra lægesekretærer.
”Et andet problem har været den personlige sikkerhed i forbindelse med arbejdet på skadeklinikkerne, hvor man som regel er alene på vagt. Det har vi forsøgt at løse ved at udstyre sygeplejerskerne med en elektronisk alarm, således at de med et enkelt tryk kan tilkalde hjælp, hvis de føler sig truet af en patient,” forklarer Hanne Kjær Sørensen.
Hun mener, at de nye skadeklinikker bliver et godt tilbud til borgerne og en spændende udfordring for sygeplejerskerne.
”Ledelsens vigtigste opgave er at afstikke nogle helt klare retningslinjer for behandlersygeplejerskernes kompetence og samtidig sikre, at de uddannelsesmæssigt er klædt godt på.”
Der er indgået aftale med Dansk Sygeplejeråd om funktionsløn til de nye behandlersygeplejersker i Vestsjællands Amt. I aftalen hedder det bl.a.:l I forbindelse med etablering af sygeplejerskebemandede skadeklinikker den 1. september 2003 forudsættes det, at sygeplejerskerne gennemfører uddannelsen til behandlersygeplejerske.l Til sygeplejersker, som har gennemført ovenstående uddannelse, og hvor denne efterspørges i stillingen, ydes et årligt pensionsgivende funktionstillæg på kr. 9.500 (31/3-00 niveau). l Sygeplejersker, ansat ved skadestuerne på henholdsvis Slagelse og Holbæk Sygehuse, som deltager i vagter ved skadeklinikkerne på henholdsvis Kalundborg, Nykøbing Sjælland og Ringsted Sygehuse, ydes et tillæg til timelønnen på kr. 65,00 (31/3-00 niveau), når der gøres tjeneste ved skadeklinikkerne på Ringsted Sygehus, Kalundborg Sygehus og Nykøbing Sjælland Sygehus.l Begrundelsen for tillægget er delt tjeneste samt det selvstændige eneansvar.Der er uddannet i alt 64 behandlersygeplejersker i Vestsjællands Amt.