Værdsatte seniorer er længere i jobbet Kun ganske få sygeplejersker ønsker at blive på arbejdsmarkedet, til de er 65 år. Efterlønnen er det store trækplaster for mange. Hvis den udvikling skal vendes, skal der fokus på seniorerne.
Myterne røg sig en tur. Da Gitte Harboe søgte stilling på dermatologisk afdeling på Amtssygehuset i Gentofte, hvor medarbejdernes gennemsnitsalder er den højeste på hele sygehuset, lå forestillingerne parat i baghovedet: ”Her går tingene nok lidt langsommere end andre steder. De følger sikkert ikke rigtigt med tiden, i hvert fald ikke inden for it.”
”Vi plejer.” Sådan lyder det ofte på intensivafdelingen på Århus Amtssygehus, hvor gennemsnitsalderen blandt sygeplejerskerne er høj. For Susanne Christensen på 30 år kan det en gang imellem være lidt trættende.
Fleksibilitet er blevet et nøgleord i kampen for at fastholde de ældre erfarne sygeplejersker på sygehusene. Vi har besøgt to afdelinger, hvor seniorpolitik er mere end fine ord i en rapport. Begge afdelinger kan prale af at have en flok medarbejdere med arbejdspladsens højeste aldersgennemsnit.
Mere frihed kan bruges til at lade op til en travl hverdag. På Amtssygehuset i Gentofte har seniorerne mulighed for at få en uges ekstra ferie om året.
Patienterne og konsultationssygeplejersken kender hinanden vældig godt. De kommer til hende, bl.a. når det drejer sig om diabeteskontrol, kostomlægning og vaccinationer.
Sygeplejen i almen praksis er en blandet landhandel. For at være fagligt ajour har konsultationssygeplejersker dels brug for et kollegialt netværk, dels for at kunne opsøge og anvende ny viden, mener konsultationssygeplejerske Michala Schultz Larsen.
Empowerment i sygeplejen er at støtte patienten til at kunne handle selv. Den omsorgsfulde sygeplejerske vil ofte komme til at gøre tingene for patienten. Sygeplejersken, der arbejder med empowerment, vil støtte patienten i at tage ansvar.
Seniorpolitik synes at være en af løsningerne, når sygeplejersker skal fastholdes på arbejdsmarkedet ud over efterlønsalderen. Men er seniorpolitikken mere værd end det papir, den er skrevet på? Ikke hvis resultaterne af en undersøgelse af praksis i en mellemstor dansk kommune kan overføres til andre sektorer.
Forenklet fremstilling af sagen. Dansk Sygeplejeråd bør henvende sig til sygeplejerskerne som nogle, der er indstillede på at træffe en beslutning ud fra en afvejning af argumenterne for og imod.
Regelstyrede arbejdspladser har ofte et finpudset og forkromet sæt værdier, der befinder sig i en skuffe et eller andet sted. Den skærende kontrast mellem værdier og praksis er ledelsen blind for. ”Sådan er systemet,” siger medarbejderne, men systemet er skabt af mennesker, og mennesker kan derfor forandre det, hvis de ellers tør.
Officiel afsked med Danmarks Sygeplejerskehøjskole, der nu er forhenværende. Højskolen bestod i 65 år og kan i dag betragtes som historisk primus motor i udviklingen af dansk sygepleje.