Sygeplejersken
Boganmeldelse
Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken
Sygeplejersken 2003 nr. 34, s. 26
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Vellykket bearbejdning til danske forhold
Susan Hamer, Gill Collinson (Red.)
Evidensbaseret praksis - grundbog for sundhedspersonale
Dansk bearbejdelse ved Jens Bydam
København: Dansk Sygeplejeråd - Nyt Nordisk forlag Arnold Busck 2003
228 sider, 249 kr.
Vi har savnet en dansksproget bog om evidensbaseret praksis for sygeplejersker. Denne antologi, som er oversat fra engelsk og tilpasset danske forhold, retter sig mere bredt mod sundhedspersonale, men det skinner dog igennem, at mange af forfatterne er sygeplejersker. Skønt oversættelsen undertiden er lidt stiv, er den danske bearbejdning ganske vellykket, og læseren får kendskab til de væsentligste begreber i forhold til bogens tema.
Sjovt nok giver danske tekster om evidensbaseret praksis som regel en etymologisk forklaring på begrebet evidens ud fra den oprindelige latinske betydning, som om begrebet netop var fundet frem og taget i brug i en ny sammenhæng. Det gør engelske tekster ikke, da evidens er et helt almindeligt engelsk ord, som ikke behøver nærmere præsentation.
Det beskrives, hvordan evidens fremskaffes og anvendes, og til sidst følger en refleksion over, hvordan evidensbaseret praksis organisatorisk kan integreres i sundhedsvæsenet. Temaet sættes ind i en overordnet forståelsesramme ud fra den kendsgerning, at evidensbølgen er rullet ind i sundhedsvæsenet i kølvandet på internationale krav om besparelser, anvendelse af teknologiske fremskridt, forbrugerbevidsthed og informationstilgængelighed.
Mange facetter af evidensbevægelsen introduceres, og forfatterne forsøger tillige at forholde sig nogenlunde kritiske. En vigtig diskussion drejer sig om, hvilken position kontrollerede kliniske forsøg skal have i evidenshierarkiet, og hvordan man kan argumentere for det bedst egnede forskningsdesign i forhold til forskningsspørgsmålet, idet nogle sundhedsprofessionelle udtrykker bekymring for, at de centrale ydelser ikke altid kan bevises videnskabeligt.
Der optræder en uheldig trykfejl i oversigten over undersøgelsesparadigmer, hvor der er byttet om på kvalitative og kvantitative metoder. Forhåbentlig retter den efterfølgende tekst tilstrækkeligt op på denne svipser, som ellers kan være med til at forvirre begreberne.
Bogen er letlæselig, informativ og giver en god oversigt over emnet med nyttige henvisninger f.eks. til forskellige relevante databaser. Måske lidt for pædagogisk for den selvstændige læser, da forfatterne ofte minder læseren om at reflektere.
Af Ingrid Egerod, sygeplejerske, cand.cur., ph.d., adjunkt på UCSF.