Sygeplejersken
Få dig en læsegruppe
Både fagligt og socialt er det en kæmpe fordel at være med i en læsegruppe - derfor har flere sygeplejeskoler indført obligatoriske læsegrupper. Samtidig har de øget deres fokus på de studerende, som har det svært.
Sygeplejersken 2003 nr. 35, s. 7
Af:
Claus Leick, journalist
Det er ikke nok med kompetente undervisere på sygeplejeskolerne. Hvis skolerne skal holde på de studerende, er det vigtigt, at de fungerer godt - både fagligt og socialt.
Derfor gør de fleste sygeplejeskoler en del for at få nye studerende til at finde sammen i mindre læse- eller studiegrupper.
”Både fagligt og socialt har de fleste stor glæde af at være i en læsegruppe. Derfor har vi hos os besluttet, at alle nye studerende fra dag nr. 1 er placeret i en fast læsegruppe sammen med 3-5 medstuderende,” forklarer studievejleder Poula Perch Møller fra Den Sønderjyske Sygeplejeskole i Sønderborg.
Selv om de obligatoriske læsegrupper er et nyt tiltag i Sønderjylland, er hun ikke i tvivl om, at de vil være med til at mindske frafaldet fremover.
”En del af det frafald, vi tidligere har oplevet, skyldes ensomhed eller problemer med det faglige. De faste læsegrupper kan gøre noget ved begge typer af problemer,” tilføjer Paula Perch Møller.
De fleste andre sygeplejeskoler nøjes dog med at opfordre de studerende til at finde sammen i læsegrupper. Men målet er det samme:
Jo bedre samarbejde omkring det faglige og jo bedre socialt samvær, jo mindre risiko er der for frafald.
Øje for den enkelte
Læsegrupper gør det imidlertid ikke alene.
Underviserne på sygeplejeskolerne er også nødt til løbende at fornemme, hvordan det går med de enkelte studerende - og give dem en hjælpende hånd, når der er brug for det.
På Sygeplejeskolen i Hillerød har underviserne arbejdet målrettet med at holde et vågent øje med de enkelte studerende.
”Især i forhold til gruppen af studerende med en anden kulturel baggrund er det vigtigt, at underviserne løbende forholder sig til, hvordan de har det hver især. En norsk studerende, en polak og en iransk studerende er meget forskellige og har ikke behov for den samme støtte. Det har vi arbejdet en del med blandt underviserne på vores skole, og det er jeg sikker på vil bære frugt,” forklarer studievejleder Hanne Munch fra Sygeplejeskolen i Hillerød i Frederiksborg Amt.
Tilbud om lektiehjælp
Som ny studerende er det også en god idé selv at være opmærksom på, hvornår man har det svært i forbindelse med studiet.
For de fleste er det en stor omvæltning at starte som studerende, og det kan især være svært at lære at planlægge sin tid eller få læst de mange sider.
På Sygeplejeskolen i Sønderjylland tilbydes nye studerende, som har det svært med det faglige, lektiehjælp. Studievejledningen hjælper med at få kontakt til ældre studerende, som uden beregning hjælper deres yngre medstuderende.
På Sygeplejeskolen i Odense forsøger studievejledningen at hjælpe de tosprogede elever ved at samle dem i mindre grupper.
”Frem for at sprede dem i alle klasser har vi samlet dem i fem- og firemandsgrupper. På den måde kan de bedre hjælpe og støtte hinanden. Samtidig er det også nemmere for os at hjælpe dem med gode råd om bl.a. studiemetodik,” forklarer studievejleder Birte A. Johannessen.
Fra dette semester vil hun og hendes studievejlederkolleger som et forsøg følge én klasse mere tæt end de andre. Ideen er at se, om det gør en forskel i forhold til, hvor mange der falder fra. Sygeplejeskolen i Odense arbejder på den måde ligesom de fleste andre skoler på flere fronter, når det gælder om at fastholde de studerende.
Det gør man også i Frederiksborg Amt. Studievejleder Hanne Munch fra Sygeplejeskolen i Hillerød:
”Vi har en lang række muligheder for at hjælpe de studerende, der har svært ved det faglige, eller som måske er ordblinde. Jo tidligere, de kommer til os, jo hurtigere kan vi hjælpe dem.”
Hun mener, det er vigtigt, at de studerende er åbne i forhold til deres problemer med studiet og søger hjælp, før problemerne bliver for uoverskuelige.
Umuligt at holde alle
Sygeplejeskolerne har generelt skærpet deres opmærksomhed i forhold til, hvad de kan gøre for at holde på de studerende, som typisk forlader studiet i utide.
Men selv om der bliver gjort meget, er der fortsat en række forhold, som studievejlederne ikke kan gøre så meget ved.
Det gælder de studerende, som vælger at skifte til et helt andet studium, som de måske ikke kunne få plads på i første omgang.
Det er også svært at holde på de studerende, der finder ud af, at sygeplejestudiet ikke er sagen for dem. Måske kan de ikke magte det store ansvar, eller de finder ud af, at de ikke bryder sig om at være så fysisk tæt på andre mennesker.
”At det kan være svært at vænne sig til at leve af en SU, er heller ikke noget, vi kan gøre så meget ved. Men det er da et problem for mange, at de pludselig skal til at leve af så få penge,” forklarer Hanne Munch.
Hun glæder sig i den sammenhæng over et forslag fra undervisningsministeren om at hæve SU´en for enlige mødre.
”Dem har vi faktisk en del af, og de er ofte meget hårdt pressede og har sjældent tid til at arbejde ved siden af studiet.”