Sygeplejersken
Synspunkt: Besparelser får katastrofale følger
Budgetbesparelser i Københavns Amt vil få katastrofale konsekvenser for den sygeplejefaglige udvikling. Det bliver sværere at rekruttere og fastholde personalet i et amt, som i forvejen mangler 250 sygeplejersker.
Sygeplejersken 2003 nr. 35, s. 19
Af:
Vibeke Schaltz, amtskredsformand
Amtsrådspolitikerne i Københavns Amt har i deres budgetforslag for 2004 lagt op til at stoppe amtets bevilling på 2,1 mio. kr. pr. år til Universitetshospitalernes Center for Sygepleje- og omsorgsforskning (UCFS), stoppe al generel efteruddannelse af sygeplejersker samt stoppe al videreuddannelse af sygeplejersker på cvu´ernes diplomuddannelser.
Kort sagt har man valgt at spare alle midler væk til sygeplejerskernes faglige og personlige udvikling, begrænse mulighederne for udvikling af sygeplejefaget og sidst, men ikke mindst begrænse kliniske udviklings- og forskningsprojekter på de tre sygehuse i amtet.
Umiddelbart tror man ikke, at det vil få konsekvenser.
Men der tager politikerne grueligt fejl.
Det vil få stor negativ virkning på rekrutteringen og fastholdelsen af sygeplejersker i et amt, hvor vi i forvejen mangler 250 sygeplejersker, ca. 10 pct. af den nødvendige bemanding.
I det sidste år har amtets sygehus-, undervisnings- og kulturforvaltning udarbejdet en handlingsplan for at få sat initiativer i gang, der har betydning for fastholdelsen af sygeplejerskerne og dernæst rekrutteringen til amtet.
Det gennemgående tema i hele handlingsplanen er attraktive arbejdspladser. Det fremgår af handlingsplanen, at et af de vigtigste elementer i en attraktiv arbejdsplads er mulighed for personlig faglig udvikling samt udvikling og forskning i faget. Og det er disse muligheder, man har intentioner om at spare væk. Det er en beslutning, der ikke kun får betydning for sygeplejerskerne og sygeplejefaget. Det får så absolut også betydning for patienterne.
Det er dokumenteret, at hvis der ikke på en afdeling er sygepleje af høj kvalitet, og der kontinuerligt foregår en udvikling og tilpasning til den teknologiske udvikling inden for pleje og behandling, får det store konsekvenser for patienterne. Antallet af komplikationer stiger, der opstår flere fejl og utilsigtede hændelser, dødeligheden stiger, og indlæggelsestiden forlænges. Og dette i en tid hvor man samtidig vil satse på accelererede patientforløb! Flere af de kliniske udviklings- og forskningsprojekter har netop været målrettet patientinformation, smertelindring og optimering af patientforløb. Udvikling og forskning, der ikke kun har betydning for den enkelte sygeplejerskes egen personlige og faglige udvikling, men som er målrettet de patientkategorier og patientforløb, der er på den aktuelle afdeling.
Hvert år sender sygehusene i Københavns Amt ca. 12 sygeplejersker på en videregående uddannelse og 72 sygeplejersker på en generel efteruddannelse.
Hvis amtet ønsker attraktive arbejdspladser, kræver det, at man har fagligt dygtige medarbejdere og kompetente ledere. Det er dokumenteret, at fagligt dygtige ledere er en forudsætning for, at den enkelte sygeplejerske udnytter sine kompetencer fuldt ud. En fagligt dygtig leder vil skabe rum for, at der hele tiden sker en udvikling for den enkelte, at der vil være tid til refleksion og læring. Disse elementer er afgørende for det gode patientforløb og for en høj patientsikkerhed og er dermed lige så vigtige for patienten som for sygeplejersken.
Hvis man vil efterkomme borgernes krav om høj kvalitet og sikkerhed i sundhedsvæsenet, er det helt uacceptabelt at spare på sygeplejerskernes personlige, faglige og forskningsmæssige muligheder.
Vibeke Schaltz er formand for Dansk Sygeplejeråds amtsbestyrelse i Københavns Amt.