Sygeplejersken
Ingen facitliste
Medarbejderne bevidstgjort om, at arbejdet hele tiden drejer sig om etik.
Sygeplejersken 2003 nr. 37, s. 18
Af:
Søren Palsbo, journalist
Søllerød Kommune, Dansk Sygeplejeråd og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) har netop ladet startskuddet lyde for 2. halvdel af udviklingsprojektet ”Etik i Ældreplejen.” Det skete med en temadag for projektets tovholdere, ledere og mellemledere. I modsætning til starten af projektets første halvdel i marts 2003 var der denne gang mulighed for at få erfaringer og gode råd med på vejen fra tovholdere, der allerede har deltaget i udviklingsprojektet i det sidste halve år.
To af disse tovholdere er Helle Day, social- og sundhedsassistent, og Jytte Bruce, sygeplejerske, som begge arbejder på Lions Park plejehjem og kollektivboliger for ældre i Søllerød.
Der er ros fra både Helle Day og Jytte Bruce til deres respektive faglige organisationer for det udarbejdede projekt, som deres kolleger har involveret sig i med krum hals. Og de er særlig glade for de diskussioner, projektet har affødt om situationer, medarbejderne genkender fra hverdagen.
”Projektet handler ikke om nye problemstillinger, men har gjort os mere bevidste om, at vores arbejde hele tiden drejer sig om etik,” siger Jytte Bruce. Hun deler dette synspunkt med Helle Day, som understreger, hvor vigtigt det er, at arbejdspladsens ledelse bakker projektet op.
Helle Day:
”Det er vigtigt, at man som tovholder siger til sine kolleger, at der ikke er nogen facitliste til de etiske dilemmaer i ældreplejen, som projektet handler om. Jeg kender ikke de rigtige svar på dilemmaerne. Det vigtigste er processen - at vi sammen finder svarene. Derfor spørger jeg dem hver især, hvad de selv mener.”
Jytte Bruce:
Dansk Sygeplejeråd og Forbundet af Offentligt Ansatte har allerede trykt flere oplag af de særlige dialogkort om dilemmaer i ældreplejen.
Kortene opridser 24 forskellige situationer, hvor ældres individuelle ønsker eller situation kolliderer med fagligt-professionelle hensyn eller ønsker. Desuden indeholder sættet af kort fire såkaldte ”fortællekort,” som giver deltagerne mulighed for at fokusere på en selvoplevet situation fra arbejdspladsen, der repræsenterede et etisk dilemma
”Når der dukker problemer op som dem, dette projekt handler om, så er vi så vant til at sige: Det problem løser vi sådan. Og det gør vi så lidt ”hen over hovedet” på hinanden. Netop med dette projekt er det vigtigt, at vi ikke begynder med løsningerne, men at vi begynder med at finde ud af, hvad vi hver især har af holdninger til det rejste dilemma. Hele spektret af holdninger. Ellers får vi let de meget pæne, de meget ”glatte,” holdninger på bordet. Men vi ved godt, at vi alle også har mindre glatte og pæne holdninger. Dem vil vi også meget gerne have ”luftet.” Det har givet nogle meget spændende og livlige diskussioner på vores arbejdsplads.
Vi har fået mere fokus på vore handlinger, når vi møder vore beboere. Og så synes jeg, at disse etiske diskussioner er et rigtig godt arbejdsredskab. Det skulle gerne betyde mere kvalitet i vores arbejde, og at vi bliver mere bevidste om, hvad vi gør. Vi vil gerne blive ved med at arbejde med den metode, som betyder, at vi mere nuanceret analyserer vore etiske dilemmaer. Når alle holdninger er på bordet, er det lettere at finde frem til et fælles fodslag og at trække i samme retning.
Vi har aftalt med vore fysioterapeuter og ergoterapeuter, at vi ved et månedligt dialogmøde tager nogle konkrete eksempler op og så drøfter, hvilke problemer og behov vore beboere har.”
Kan de etiske diskussioner også få betydning for personalets forhold til de pårørende?
Jytte Bruce:
”Vi har pårørende, som det er svært at have en fornuftig dialog med. Jeg tror, at dette projekt også kan bidrage til en bedre dialog i disse tilfælde. Vi er mere bevidste om de etiske problemer i vores møde med de ældre og deres pårørende. Det handler om, at vi hverken skal være i en forsvarsposition eller angrebsposition, men møde de pårørende i åben dialog. Det vil også give de pårørende en bedre indsigt i de dilemmaer, personalet står over for i mødet med de ældre.”
Helle Day:
”Når man kommer dybere ned i en analyse af problemerne, rykker det også holdninger og skaber større indsigt i, hvorfor folk reagerer, som de gør.”
Både Helle Day og Jytte Bruce er spændt på, hvad bruger/pårørenderådets repræsentanter på deres arbejdsplads melder tilbage, når det næste møde med bruger/pårørenderådet finder sted i nær fremtid. De var nemlig meget interesserede, da projektet blev drøftet, og de fik også et sæt dialogkort med sig hjem.Pensionist- og Ældrerådet i Søllerød følger ligeledes projektet med stor interesse og giver udtryk for stor tilfredshed med, at der i projektet lægges op til individuelle løsninger på etiske dilemmaer.