Sygeplejersken
Synspunkt: Ufravigeligt krav
Medlemmerne af censorformandskabet bør kunne censurere på alle niveauer i sygeplejerskeuddannelsen.
Sygeplejersken 2003 nr. 4, s. 12
Af:
Birthe Kamp Nielsen, sygeplejerske, cand.cur.
Når sygeplejerskeuddannelsen nu skal føre frem til graden professionsbachelor, stilles der særlige krav til uddannelsens indhold, til undervisere og til censorer. Nogle af kravene til uddannelsen i henhold til bekendtgørelsen er, at undervisningen skal bygge på et professions- og udviklingsbaseret vidensgrundlag. Lærerkorpset skal samlet set have kvalifikationer, der ligger højere end afgangsniveauet for uddannelsen. Dvs. at underviserne skal have kvalifikationer svarende til master- eller kandidatniveau.
Der står ikke noget direkte om censorernes kvalifikationer, men det er censorerne, der skal vurdere, om uddannelserne lever op til kravene i bekendtgørelserne. I henhold til censorbekendtgørelsen skal de have indgående kendskab til uddannelsens forudsætninger, mål og metoder, specifik kompetence inden for et eller flere delområder i uddannelsen og viden om uddannelsens anvendelsesmuligheder, herunder kendskab til aftagernes situation og behov. På den baggrund må censorerne have samme kvalifikationer som eksaminatorerne og dermed underviserne.
På ansøgningsskemaerne om ny- og genbeskikkelse af censorer til sygeplejerskeuddannelsen skelner man mellem censorer, der kan censurere gennem hele uddannelsen, og censorer, der kan censurere de prøver, der ligger forud for bachelorprojektet. Censorer ved bachelorprojektet skal have en relevant master- eller kandidatuddannelse. Til de øvrige prøver kan man nøjes med at have en diplomuddannelse.
Her ser jeg to problemer. Prøverne forud for bachelorprojektet er også en del af bacheloruddannelsen, og en diplomuddannelse svarer til uddannelsen professionsbachelor. Her censurerer man altså på baggrund af en uddannelse med samme afgangsniveau som den uddannelse, man er censor ved. Disse bestemmelser findes ikke i nogen bekendtgørelse, så jeg antager, at det er en aftale mellem det afgående censorformandskab og uddannelsesinstitutionerne. Det samme må gælde bestemmelsen om, at man kan censurere og eksaminere bachelorprojektet, hvis man er i gang med en kandidat- eller en mastereksamen! Hvilke kvalifikationer kan man dokumentere at have ved at være studerende ved en højere uddannelse?
Meningen med professionsbacheloruddannelsen er, at de studerende efter endt uddannelse skal kunne fortsætte direkte i det universitære system på en relevant kandidatuddannelse. Det ønsker universitetsrektorerne aktuelt ikke at anerkende. Der er ingen afgørelse endnu, men det viser en tendens til, at samfundet egentlig ikke anerkender sygeplejerskeuddannelsen som en bacheloruddannelse.
Jeg forstår rektorernes overvejelser. Hvis sygeplejersker vil have deres uddannelse anerkendt og respekteret på lige fod med andre videregående uddannelser, må de leve op til de krav, som samfundet stiller til sådanne uddannelser. Det gør vi ikke, hvis vore eksaminatorer og censorer ikke har eksamen på master- eller kandidatniveau. Vi kan endnu ikke stille ovenstående krav til hele censorkorpset, for så vil der ikke være nok censorer. Men det må være et ufravigeligt krav til censorformandskabet, at de selv har kvalifikationer til at censurere på alle niveauer i uddannelsen. Ved valget til censorformandskabet har man set bort fra disse betragtninger. Ikke alle de opstillede kandidater kunne honorere kravene. De beskikkede censorer fik i oktober besked om, hvordan valget til censorformandskabet var gået. Jeg var opstillet som kandidat til censorformandskabet og fik næstflest stemmer. Jeg valgte imidlertid at trække mig, da jeg personligt ikke vil være en del af et censorformandskab, hvor ikke alle har de kvalifikationer, jeg mener, man skal have som censor i en bacheloruddannelse.
Birthe Kamp Nielsen har eget konsulentfirma.