Sygeplejersken
Stafetten: En solstrålehistorie
Hvis det psykiske arbejdsmiljø er godt i en afdeling, er det næsten altid ensbetydende med, at patienttilfredsheden er høj!
Sygeplejersken 2003 nr. 46, s. 26
Af:
Anna Birte Sparvath, chefsygeplejerske
Det er noget af en påstand, men ikke desto mindre kan den underbygges af mine mange års erfaringer som leder. Der er ikke én opskrift på, hvordan man sikrer et godt psykisk arbejdsmiljø, men mange muligheder. Det gælder om som leder at gribe situationerne i hverdagen og bruge dem til at få de gode holdninger om, at netop et godt psykisk arbejdsmiljø betyder engagement, effektivitet og kvalitet omsat til handlinger!
Jeg husker en sygeplejerske, der af de andre i afdelingen blev kaldt doven. Hun var altid fantastisk til at få andre til at lave arbejdet, mens hun kunne holde en lidt længere rygepause og nå ugebladene. Det udviklede sig til, at de andre undgik hende og talte om hende i skyllerummet.
Min overbevisning var, at hun i virkeligheden manglede udfordringer og så, at hendes talenter ikke var blevet dyrket. Derfor tog jeg chancen og konfronterede hende med mine refleksioner, samtidig med at jeg gav hende tilbuddet om i en periode at tage sig af en række særlige funktioner, som krævede både engagement og kompetencer.
Hun takkede ja og klarede opgaverne helt fantastisk flot - også til kollegaernes store forundring. Men hun faldt tilbage i rollen og blev igen den kollega, man betragtede som den dovne, der lod andre gøre.
Jeg konfronterede hende med, at jeg ikke kunne acceptere hendes adfærd, og at jeg havde forsøgt at hjælpe hende, uden hun selv havde taget over. Derfor gav jeg hende to muligheder: Enten sagde hun sin stilling op eller fik bevilget orlov.
Jeg så, at hun ikke var på den rette hylde, uden hun selv kunne se det med det resultat, at hun meget vredt gik ud af mit kontor.
Efter et par uger bliver jeg ringet op af den samme sygeplejerske, som bad om et møde med mig næste morgen.
I virkeligheden frygtede jeg det værste. Nemlig at hun ville møde op med tillidsmænd og konfrontere mig med en lederstil, der ikke var så almindelig i afdelingen på daværende tidspunkt.
Men min frygt blev gjort til skamme. Næste dag mødte der en meget imødekommende og glad sygeplejerske op med en orlovsansøgning. Hun havde fået job i hjemmeplejen!
Og inden jeg nåede at komme med lykønskninger, gav hun mig hånden og sagde ”Jeg kommer på min fridag helt herind for at sige dig tak for din måde at være leder på - jeg oplever, at du pudser perler.”
En solstrålehistorie der fortæller, at vi som ledere skal huske at bruge vores ret, vores pligt og vores muligheder og mindst af alt have øje for vores begrænsninger i hverdagen - så styrkes det psykiske arbejdsmiljø!
Vi skal dyrke vores talenter og skabe engagement, og hvis vi vil det og tør det, styrkes det psykiske arbejdsmiljø samtidig med at det er vejen til at sikre overlevelse, vækst og konkurrencedygtighed inden for sundhedsvæsenet.
”Som ledere skal vi huske at bruge vores ret, vores pligt og vores muligheder og mindst af alt have øje for vores begrænsninger i hverdage - så styrkes det psykiske arbejdsmiljø.”
Anna Birte Sparvath er chefsygeplejerske på Horsens & Brædstrup Sygehuse. Hun giver stafetten videre til afdelingssygeplejerske Jytta Bruun på Hammel Neurocenter med følgende spørgsmål: Fortæl om en mentor der har betydet noget for dig i din rolle som leder.