Sygeplejersken
Sygehuslukning sætter alt i stå
Den forestående reduktion af Grenå Sygehus har sat en brat stopper for Anne Marie Jahnsens faglige udvikling.
Sygeplejersken 2003 nr. 8, s. 14
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Anne Marie Jahnsen. 43 år. Er ottende generation på slægtsgården i Hammelev ved Grenå. Sygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling, Grenå Sygehus. Gift. Mor til dreng på 12 år. Tjener ca. 300.000 i årsløn + pension. Ansat 34 timer pr. uge, men tager mange ekstra vagter. Fritidsinteresser er haven, økologisk levevis og antikviteter. Foto: Kissen Møller Hansen.
''Jeg er B og C. Jeg prioriterer familien, men sygeplejemæssigt har jeg altid interesseret mig for de tunge ældre patienter. Jeg kan lide at arbejde med patienten som et helt menneske.
En del af de sygeplejersker, jeg kender, er B og C-typer, men jeg tror, man flytter sig i løbet af et arbejdsliv. Det er tydeligt, at de, der har 2-3 små børn, har svært ved at få arbejde og privatliv til at hænge sammen,'' siger Anne Marie Jahnsen.
Hun er sammen med en kollega specialeansvarlig sygeplejerske på Grenå Sygehus' ortopædkirurgiske afdeling, som også tager sig af fødsler. Her har hun været ansat hele sit arbejdsliv på nær halvandet år på et plejehjem i Randers. Hun er uddannet fra Randers Sygeplejeskole.
Ansvaret for det ortopædkirurgiske sygeplejespeciale betyder bl.a., at hun tager sig af studerende og nye sygeplejersker, at hun skal holde sig ajour med den nyeste viden, og at hun har lavet standarder for patientforløb. Hun skriver også patientinformationer. Hun har taget efteruddannelse og relevante kurser, og er medlem af den Faglige Sammenslutning for sygeplejersker beskæftiget med ortopædkirurgisk sygepleje (FS 26).
Sover dårligt om natten
I det sidste halve år har personalet på Grenå Sygehus været præget af Århus amtsråds beslutning om at reducere sygehuset til ambulant behandling og ambulatorium for kirurgiske patienter. Det betyder 30 sengepladser mod i dag 126 og 70-80 ansatte mod i dag 430. Fremover vil mange af de ansatte få over 60 km til arbejde i enten Århus eller Randers, hvis de får arbejde på et af sygehusene der.
''Indtil den 24. september levede jeg en supertilværelse. Jeg var glad for mit liv og engageret i mit arbejde. Siden er al faglig udvikling gået i stå. Der er intet overskud. I lang tid har jeg sovet dårligt om natten. Jeg tænker også på patienterne, som fremover får 60 km hver vej. Jeg tror, det vil komme til at koste menneskeliv. Jeg forstår ikke politikernes prioritering, og det kunne faktisk godt få mig til at overveje at blive mere aktiv i sundhedspolitik.''
Anne Marie Jahnsen kan ikke forestille sig at skulle bruge to en halv time hver dag på transport. Hun håber at kunne blive på Grenå Sygehus, eller at hun kan få arbejde i hjemmeplejen.
''Ellers dropper jeg ud af faget. Det er der rigtigt mange af mine kolleger, der siger, at de vil. Nogle har tænkt sig at uddanne sig til lærere. Det giver bedre løn og fri hver weekend. Jeg overvejer at tage imod plejebørn.''
Personalet på Grenå Sygehus aflyste julefrokosten i december og holdt i stedet ''afdansningsbal'' i januar. I slutningen af 2003 træder omlægningen af Grenå Sygehus i kraft.
Vi har bedt fire sygeplejersker om at forholde sig til modellen over de forskellige sygeplejerskeidentiteter. De er udvalgt fra Dansk Sygeplejeråds medlemsdatabase ud fra følgende kriterier: Kvinder, alder svarende til gennemsnittet for medlemmerne, dvs. knap 43 år, bopæl forskellige steder i landet. Derudover er de tilfældigt udvalgt.