Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Når patienten er en thai

Selv om sproget og kulturen er meget anderledes, er det nu muligt for de danske sygeplejestuderende at tage en del af deres kliniske uddannelse i Thailand. Det at være den fremmede og skille sig ud åbner nye perspektiver for de studerende.

Sygeplejersken 2004 nr. 10, s. 12-13

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

SY_2004_10_12_01To danske sygeplejestuderende skal i slutningen af februar i praktik på dette neurointensive hospitalsafsnit i Thailand. Hospitalet er Red Cross  Chulalongkorn Memorial Hospital i Bangkok.

Tretten danske sygeplejestuderende har taget mod udfordringen om et praktikophold på et hospital i Bangkok. I 10 uger skal de snuse til sygepleje i en fremmedartet kultur og blive klogere på kulturforskelle:

Hvordan reagerer patienter med en helt anden kulturel baggrund på en hospitalsindlæggelse? Hvordan opfatter man sundhed og sygdom i en fremmed kulturel kontekst?

Pædagogerne banede vejen for praktikophold i Thailand. Nu er landets sygeplejeskoler fulgt efter og tilbyder de studerende et 10 ugers ophold i den thailandske hovedstad Bangkok. 

Sygeplejeskolernes Enhed for International Udvikling og Koordinering ved Sygeplejeskolen i Silkeborg har på vegne af Rektorforsamlingen for Sygeplejerskeuddannelsen i Danmark udviklet konceptet i samarbejde med to universiteter og en række hospitaler i Bangkok. 

Primus motor i projektet er rektor på Sygeplejeskolen i Silkeborg Inger-Margrethe Jensen, som har besøgt universiteter, hospitaler og det thailandske sygeplejeråd og forhandlet aftalerne på plads. 

Skal være robuste 

De danske pædagogstuderende er i Bangkok et helt semester, men det er for længe for de sygeplejestuderende:

”Vi skal tage hensyn til, at de sygeplejestuderende skal have en autorisation efter uddannelsens afslutning, derfor kan vi ikke sende dem ud et helt semester, sådan som pædagogerne har mulighed for. De 10 uger er acceptabelt, det kan skolerne give merit for,” siger Inger-Margrethe Jensen. 

I praktik i Bangkok

Sygeplejestuderende Stina Risager, Diakonissestiftelsens Sygeplejeskole, har været på 10 ugers praktikophold i Thailand, hvor hun efter introduktionskurset i sprog og kultur fik mulighed for at komme på en børneafdeling på Ramathibodi Hospital i Bangkok. Hver uge fik hun tildelt en patient, som hun skulle lave en sygeplejeplan for.

Undervejs stiftede hun bekendtskab med tropesygdomme som f.eks. malaria og Dengue feber, men også med leukæmi, Downs syndrom, hæmofili samt hjerte- og lungeproblemer. ”Jeg lærte rigtig meget pædiatri og brugte mange timer på hospitalets bibliotek,” siger hun.

 
Studieopholdet i Thailand strækker sig over 10 uger og er meget struktureret. De studerende starter med et intensivt sprog- og kulturkursus på tre en halv uge og fortsætter derefter de næste seks en halv uge med deres kliniske uddannelse på udvalgte afdelinger på tre forskellige sygehuse i Bangkok. Men inden turen til Østen er der en introduktionsdag i Danmark, hvor man mødes med de pædagogstuderende, der også skal af sted til Thailand. Introduktionsdagen er starten på den kulturforberedelse, der er nødvendig for at få noget forsvarligt fagligt ud af opholdet:

”Det er meget anderledes at være i Thailand i professionel sammenhæng end at være turist i landet. Her forventes det, at man respekterer kulturen og den thailandske måde at omgås hinanden på. Det skal de unge vide, ligesom de også skal have en vis modenhed og robusthed samt noget fagligt med i bagagen. Derfor har vi vurderet, at de først kan komme til Thailand fra 4. semester og frem. Nogle skoler vil foretrække dette tidspunkt, andre måske først i 6.-7. semester,” fortæller Inger-Margrethe Jensen. 

Der er mulighed for at komme ud to gange om året - i februar og i august. 

Den kliniske uddannelse finder sted i samarbejde med sygeplejefakultetet på Chulalongkorn University og afdelingen for sygepleje under det lægevidenskabelige fakultet på Madidol University i Bangkok.” Praktikken er tilrettelagt på samme måde som herhjemme på forskellige hospitalsafsnit med en tilknyttet klinisk vejleder og en sygeplejelærer fra en af de de to sygeplejeskoler, vi samarbejder med,” siger Inger-Margrethe Jensen og fortæller, at der er mulighed for at komme på forskellige afsnit lige fra et modtage/skadeafsnit, et opvågningsafsnit og et intensivt afsnit til afsnit med psykiatriske, medicinske og kirurgiske patienter. Ifølge aftalen er der jævnlig kontakt med den pågældende sygeplejeskole, så de studerende får dokumentation for, at de har gennemført deres uddannelse samt på hvilket niveau. 

Stolte af sygeplejen 

Men inden de studerende møder det thailandske sundhedsvæsen, får de mulighed Side 13

for et intensivt kursus i landets sprog og kultur. Kurset gennemføres af University of the Thai Chamber of Commerce, som udbyder uddannelser på bachelorniveau. 

Kurset er specielt tilrettelagt for de danske sygepleje- og pædagogstuderende, som her får en basal indføring i de to områder. Efter de tre en halv uge skulle det være muligt for de studerende at begå sig på et elementært thai - nok til f.eks. at handle og til den mest basale kommunikation med patienterne. Et særligt programpunkt hedder ”Mød thaierne.” Her er der mulighed for at komme tæt på kulturen. I kursusperioden besøger man også praktikstedet, hvor man kan træffe de nødvendige aftaler om den kommende kliniske uddannelse. 

Ordningen kørte sidste år som et pilotprojekt, og efter nogle tilretninger skal det være en permanent mulighed for de danske sygeplejestuderende:

”De foreløbige evalueringer har været utrolig positive. De studerende har lært meget om kulturforskelle og får nogle ting med sig hjem, som man ikke kan læse sig til. Bare det at være den fremmede og se helt anderledes ud end flertallet har sat tankerne i gang - også med henblik på, at de i det multikulturelle Danmark selv vil møde patienter, der skiller sig ud fra omgivelserne. Og når det gælder det rent sygeplejefaglige, så har de bl.a. erfaret, at man godt kan lære tingene på en anden måde end den vante.

En af de studerende hæfter sig særligt ved den arbejdsglæde og det fagfællesskab, hun oplevede hos de thailandske sygeplejersker. De var stolte af deres sygepleje. Det tog hun med sig hjem.” Rektorforsamlingen arbejder nu på at få etableret to legater, så de thailandske sygeplejestuderende har mulighed for at komme på studieophold i Danmark. Foreløbig er der fundet penge til det ene legat.