Sygeplejersken
Ytringsfrihed i tøjler
Sygehusdirektionen på KAS Gentofte, Amtssygehuset i Gentofte, har indskærpet over for afdelingsledelserne, at al kontakt mellem sygehusets personale og journalister omgående skal rapporteres til sygehusets ledelse. Fællestillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne opfatter det som en klar indskrænkelse af ytringsfriheden.
Sygeplejersken 2004 nr. 12, s. 6-8
Af:
Martin Agersted Jarl, journalist
Sygeplejersken har ringet til seks tilfældigt udvalgte afdelinger på Gentofte Amtssygehus for at høre, hvad sygeplejerskerne mener om samarbejdet mellem sygehusdirektion og afdelinger. Kun én person ville udtale sig på stedet. På de øvrige afdelinger var der flere sygeplejersker, som enten ikke ville sige noget eller kun ville gøre det anonymt. Blandt begrundelserne var, at man ikke ønskede at ”træde nogen over tæerne,” eller at man ville ”få ørerne i maskinen,” hvis man udtalte sig.
Personalet på Gentofte Amtssygehus skal nu skriftligt rapportere til sygehusdirektionen, hvis de har kontakt til pressen. Den instruks blev i starten af marts måned udsendt pr. e-mail til samtlige afdelingsledere på sygehuset.
I instruksen står der, at sygehusets personale hurtigst muligt skal rapportere hver eneste gang, de har været i kontakt med en journalist, som er ved at skrive en artikel eller lave et indslag i tv eller radio om sygehuset. Rapporteringen skal ske via et skema, hvor man skal give oplysninger om, hvilket medie journalisten arbejder for, hvornår historien bliver bragt, og hvad udsendelsen/artiklen handler om. Skemaet skal underskrives af afdelingsledelsen og faxes til sygehusets direktion.
Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på amtssygehuset, Charlotte Andersen, er forundret over instruksen:
”Problemet er, at mange af mine kollegaer vil være afvisende over for journalisters henvendelser og nægte at udtale sig. At man prompte skal orientere sygehusets direktion via et skema, hvor man også skal have sin afdelingsleders underskrift, vil betyde, at mange undlader at snakke med journalister. F.eks. er man ikke altid enig med ens afdelingsledelse, og ved at skulle indhente underskrift, udsætter man sig selv for et pres. Samtidig Side 7
husker personalet, at man tidligere har revset personer, som har optrådt i pressen,” siger Charlotte Andersen.
Vil ikke være meningspoliti
”Vi har hverken drøftet eller set denne instruks i MED-udvalgene og har derfor ikke haft mulighed for at føre en dialog med sygehusets direktion i denne sag,” fortæller Charlotte Andersen.
Hun mener, at der er tale om en kraftig skærpelse af den pressepolitik, som Københavns Amt har - en pressepolitik, som også burde gælde Gentofte Amtssygehus.
”Tidligere har det været sådan, at man af ren høflighed har fortalt sin afdelingsledelse, at man er blevet interviewet af en journalist,” siger Charlotte Andersen, der i forbindelse med denne artikel afviser at ville udfylde et skema.
Instruksen om, at kontakt til journalister skal meddeles til sygehusets øverste ledelse, sker på et tidspunkt, hvor Gentofte Amtssygehus optræder meget i medierne. Personalet har bl.a. rettet kraftig kritik mod sammenlægningen af en række afdelinger på sygehuset.
Men sygehusdirektør Henning Daugaard afviser, at instruksen har direkte noget at gøre med den megen presseomtale, som sygehuset har fået på det seneste.
”Der er tale om en instruks, som har været gældende de seneste tre til fire år. Baggrunden for, at vi har denne instruks, er for det første, at vi fra sygehusets ledelse gerne vil være orienterede om, hvad medierne interesserer sig for. For det andet vil vi gerne være forberedt på mediernes spørgsmål,” begrunder Henning Daugaard.
”Vores hensigt er at være så åbne som overhovedet muligt og fortælle offentligheden, hvad der sker på sygehuset,” siger han.
Side 8
Men hvorfor bliver denne instruks udsendt netop nu?
”Det er en instruks, vi repeterer en gang om året. Den er selvfølgelig relevant nu, hvor sygehuset er meget i vælten. Og instruksen har ikke forhindret personalet i at udtale sig offentligt. Vi vil helst have, at problemerne bliver drøftet internt, men det vil aldrig falde os ind at forhindre personalet i at gå til pressen. Det ligger os meget fjernt,” siger han og understreger, at sygehusets direktion ikke ser det som sin opgave at agere meningspoliti.
Hvorfor er du forbavset over at personalet tolker denne instruks som et angreb på deres ytringsfrihed - også set i lyset af tidligere sager på Gentofte Amtssygehus?
”Det er en misforståelse. Sagen vil blive drøftet ved vores næste møde i Hoved-MED-udvalget på sygehuset,” siger Henning Daugaard.
Uheldigt tidspunkt
Dansk Sygeplejeråd i Københavns Amt, som Gentofte Amtssygehus hører under, er betænkelig ved instruksen fra sygehusets ledelse. Næstformanden for amtskredsen, Henrik Scheibel, mener, at det er en rimelig politik, at man som f.eks. sygeplejerske fortæller sin ledelse, at man er blevet interviewet af en journalist.
”Men at man skal udfylde og sende blanketter, som skal gå gennem det næste ledelsesniveau til underskrift, er en kraftig skærpelse af politikken. Det kan også presse mellemlederne, fordi hvad har man forestillet sig, at deres rolle skal være? Skal de kommentere det? Skal de følge op på det? Eller er det bare ren ekspedition af papirer? Det er meget uheldigt at man udsender denne retningslinje for, hvordan man håndterer henvendelser fra pressen netop nu, hvor man står midt i problemerne,” siger Henrik Scheibel.
”Udgangspunktet er, at sygeplejersker skal have mulighed for frit at sige deres mening om deres arbejdsforhold - selvfølgelig under den forudsætning, at man bl.a. ikke misbruger sin viden eller fortæller om fortrolige patientoplysninger,” siger han.
Ingen af de øvrige sygehuse i Københavns Amt har lignende instrukser for personalets kontakt til pressen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen.
"Presseinstruks blødt op efter kritik" i Sygeplejersken nr. 20/2004
"Sygeplejersker har ret til at kritisere" i Sygeplejersken nr. 17/2004
"Ledelsen gik for vidt" i Sygeplejersken nr. 17/2004
"Ytringsfrihed i Tøjler" i Sygeplejersken nr. 12/2004
"Sygeplejersker har pligt til at udtale sig" i Sygeplejersken nr. 12/2004