Sygeplejersken
Stafetten: Teknik og bløde bamser
Sygeplejersken 2004 nr. 15, s. 24
Af:
Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator
Barnet bliver født to måneder for tidligt og vejer 1.395 gram. Forældrene er dybt chokerede, og ingenting blev, som de havde forestillet sig. I stedet for en trind baby, ligger der en lille ”fugleunge” i en kuvøse. Et lille sart barn, som skal tilbringe mange uger på afdelingen. I en intensiv neonatalafdeling, hvor syge nyfødte og for tidligt fødte børn og deres familier tilbringer timer, dage, uger eller måneder som følge af de små nyfødte børns pleje- og behandlingsbehov, er der både behov og mulighed for at arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til at tilføre disse familier empowerment. Det er centrale omdrejningspunkter i mit daglige sundhedsarbejde med familierne, personalet i neonatalafdelingen og sundhedsplejerskerne i kommunerne.
At yde sundhedspleje i en højteknologisk afdeling, der er præget af kriser blandt de indlagte børn og deres forældre, på grænsen af liv og død, med sorg og glæde, med teknik og bløde bamser, kræver kontinuerligt brug af alle faglige og menneskelige kompetencer. Sundhedskoordinatorstillingen rummer kliniske, pædagogiske, administrative, udviklings- og forskningsmæssige opgaver, funktioner og udfordringer. Derfor er det kun muligt at trække få eksempler frem i dette indlæg.
Den direkte kontakt med børn og forældre har jeg dagligt i form af klinisk vejledning og undervisning i alt fra problematiske ammeetableringer til hensigtsmæssig udviklingsstimulering af barnet. Med konsulentfunktion over for både personalet i afdelingen og sundhedsplejerskerne m.fl . i primærsektoren har jeg fl ere rådgivnings- og undervisningsopgaver både internt og eksternt samt mono- og tværfagligt. Det er alt fra coaching og undervisning af personale i afdelingen til studerende, dagplejemødre, pædagoger og sundhedsplejersker etc.
Derudover er jeg tovholder for fl ere tværfaglige forskningsprojekter og kvalitetsudviklingsarbejder, f.eks. internt ved udarbejdelse af fælles ammepolitik for neonatalafdelingen og børneafdelingen eller eksternt ved faglig netværksgruppe af præmatur-interesserede sundhedsplejersker i Østdanmark og ved udvikling og koordinering af afdelingens samarbejde med Dansk Præmatur Forening.
Jeg er bindeled mellem familien, dens sundhedsplejerske og neonatalafdelingen med henblik på at skabe sammenhæng, tryghed, tillid og empowerment hos familierne, så de kan tackle hverdagslivet med den nye familiekonstellation.
Nogle måneder efter hjemkomsten holder jeg opfølgende gruppemøder for familierne. I dette forum sættes fokus på yderligere at styrke familiernes normaliseringsproces, og refl eksionen blomstrer.
Familierne er fortsat meget optagede af deres oplevelser med det præmature barn og dets udvikling, til forskel fra et maturt, rask barns udvikling og adfærd. Familierne får talt om indlæggelsesforløbet og oplevelserne på hospitalet. Med en fælles referenceramme udveksler de oplevelser og meninger, og de spejler sig i hinanden og hinandens børn. Mange gange får de sat tingene i et andet og mere konstruktivt perspektiv.
Der er mulighed for særlig sundhedspleje til disse behovsfamilier, og i enkelte tilfælde spottes børn og familier til yderligere opfølgning hos f.eks. psykolog, børnelæge, sundhedsplejerske eller egen læge. Endelig giver det os professionelle anledning til refl eksion omkring fortsat kvalitetsudvikling i afdelingen.
At arbejde som sundhedskoordinator er krævende, og der er mange bolde i luften, men det er et fantastisk arbejde.
Anne Brødsgaard er sundhedskoordinator i neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital og MPH-studerende. E-mail: anne.brodsgaard@cirque.tv
Hun har givet stafetten videre til forskningssygeplejerske Nete Hornes med følgende spørgsmål: Hvorfor er det både spændende og nødvendigt at forske i sundheds- og sygepleje?