Sygeplejersken
Boganmeldelser
Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken
Sygeplejersken 2004 nr. 17, s. 32-33
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Om børn og unge med depression
Merete Juul Sørensen, Per Hove Thomsen
Pubertetens normale og psykopatologiske reaktioner
Om børn og unge med depression
København: Hans Reitzels Forlag 2003
116 sider, 250 kr.
Når det drejer sig om børn og unges udvikling, kan det være vanskeligt at trække en klar grænse mellem normale pubertetsreaktioner med irritabilitet, skænderier med forældre, skoletræthed m.m. og psykopatologisk reaktioner med tegn på depression. Der findes meget lidt dansk forskning på området og stærkt begrænset dokumentation for, hvad der forårsager depression hos børn, og hvilke behandlingsmetoder der er mest virksomme. Alene af den grund må bogen hilses velkommen.
Diagnosebegrebet og kriterierne for depression gennemgås. Det interessante er netop fokuseringen på, hvad der kendetegner de specifikke udtryksformer hos børn/unge med depression. Der fortælles også om tilstande, som kan forveksles med depression, men som er forskellige reaktionsmåder i svære faser af udviklingen. Forekomsten af depression hos børn og unge er aldrig undersøgt i Danmark, men udenlandske undersøgelser bekræfter, at problemets omfang er større end tidligere antaget.
Det understreger blot betydningen af, at forældre og professionelle har fokus på de unge med moderate symptomer for at kunne bryde mønsteret og forebygge senere alvorlige depressioner. Ligeledes er det vigtigt at holde et vågent øje med risikofaktorer for at være på forkant med en uheldig udvikling.
Når emnet er depression, er det uomgængeligt at knytte forbindelse til selvmordsrisikoen og forekomsten af selvmord og selvmordsforsøg blandt unge. Denne ultimativt forfærdende udvej må forhindres. Nok en grund til den skærpede opmærksomhed i tide.
I de afsluttende kapitler gives konkrete anvisninger på, hvilke alarmsignaler man især skal være på vagt overfor, og hvor man kan hente hjælp.
Depressionens sværhedsgrad vil være retningsgivende for, hvilken behandlingsform man vil tage i anvendelse. Psykoedukation, aflastning fra belastende forhold i hverdagen, psykoterapeutisk og medikamentel behandling er alle elementer i behandlingen, som kan vægtes forskelligt afhængigt af symptomernes omfang.
Bogen her er primært tænkt til forældre og pårørende til børn, som har tendens til depression. Den udmærker sig ved meget nuanceret at angribe problemet fra flere vinkler, hvorfor den absolut egner sig til at blive læst af fagfolk i sundhedssektoren og skolevæsenet.
Forfatterne er henholdsvis læge med mange års erfaring inden for børne- og ungdomspsykiatrien og professor inden for samme speciale. De leverer et vigtigt bidrag, som sprogligt er lettilgængeligt og ligger på et fagligt højt niveau.
Af Sonja Bech, distriktspsykiatrisk sygeplejerske, Distriktspsykiatrien Lyngby-Taarbæk/Søllerød.
Fra friskt vindpust til selvfølgelighed
Redigeret af Lene Koch, Signild Vallgårda
Forskningsmetoder i folkesundhedsvidenskab 2. udgave
København: Munksgaard Danmark 2003
240 sider, 225 kr.
Tolv forskere beskriver et spektrum af anvendelige kvalitative og kvantitative forskningsmetoder ved folkesundhedsvidenskabelige undersøgelser, der internationalt betegnes som public health.
Små 10 år er lang tid, når det drejer sig om forskningsmetoder. Nye kommer til, andre synker ned i glemslen. Der sker også ændringer i sprog og formidling.
I 1996 udkom ”Samfundsmedicinske forskningsmetoder - en introduktion.” I 2004 hedder bogen ”Forskningsmetoder i folkesundhedsvidenskab.” Selv om nye kapitler om diskursanalyse og hermeneutiske og sammenlignende undersøgelser er kommet til, er der tale om en revision. Da førsteudgaven udkom, var det et friskt vindpust, fordi det var relativt nyt, at humanistiske forskningsmetoder blev anerkendt som lige så væsentlige som naturvidenskabelige metoder. I 2004 tages det lidt som en selvfølge, og mere litteratur er kommet til på området.
Bogen er pædagogisk opbygget med cases og omfattende referencer efter hvert kapitel. Specielt to afsnit kan varmt anbefales. Det ene handler om journalundersøgelser, det andet om udvalgte love og regler for forskning med mennesker. Hvis der udkommer en tredje udgave, vil sikkert disse to afsnit undergå de største forandringer, idet udviklingen netop her går så hurtigt.
Målgruppen er studerende på de forskellige sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser, og nye forskere og studerende kan have glæde af bogen som opslagsværk. Den er hurtig at slå op i og giver overblik over de forskellige metoders styrker, og den er god som lærebog.
Af Lise Therkelsen, sygeplejerske, konsulent, cand.mag.
Faget ledelse og sygeplejefaglig ledelse
Redigeret af: Jens Bydam og Elvi Weinreich
Organisering og ledelse af sygeplejen
Lærebog for sygeplejestuderende
København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
199 sider, 249 kr.
Lærebogens 13 forfattere skriver om sygeplejerskens ansvarsområder, plejeformer, stuegang, ledelseskompetencer, den lærende organisation, sundhedsøkonomi og den kommunikative fornuft. Antologiens teoretiske tilgang spænder vidt over Benner, Bloom, Kierkegaard, Martinsen, Løgstrup, Johnsen, Klaudi Klausen, Senges og Habermas, og de forskellige menneskesyn og samspilsrelationer sætter deres tydelige præg på teksten.
Leila Lindén og Kirsten Eeg argumenterer for henholdsvis faget ledelse og sygeplejefaglig ledelse, og da det er her, jeg finder udfordringen for fremtidens sygeplejersker, bruger jeg deres kapitler til at præsentere antologien med.
Leila Lindén tager afsæt i de danske forskere Erik Johnsen og Kurt Klaudi Klausen og har følgende krav til en god leder: Fagligt dygtig, indstillet på at arbejde med andre opgaver end dem, der er tilknyttet den faglige uddannelse, konsulent i generelle opgaver og problemfelter, bevidsthed om egen rolle i ledelsesprocessen og en lederadfærd, der er lige så professionel som den faglige og personlige adfærd.
Udfordringen i lederskabet for offentlige ledere bliver med reference til Klausen: At agere mere strategisk, offensivt og lederagtigt.
Fremtidens ledere må have et helhedssyn, kunne skabe overblik, inspirere og motivere andre ved at sætte mål, skabe visioner og være strateg.
Leila Lindén argumenterer for placering af sygeplejersker på alle ledelsesmæssige niveauer i sundhedsvæsenets organisation for at sikre, at sygeplejen til stadighed kan varetage, udvikle og forbedre sygeplejen. Kirsten Eeg problematiserer det ledelsesmæssige hierarki inden for sygeplejen og viser, hvordan dette hierarki til tider kan fremstå så komplekst, at det kan blive svært at afklare, hvad den enkelte sygeplejerske i virkeligheden leder. Kirsten Eeg sætter endvidere lederens personlige egenskaber i centrum og argumenterer med udgangspunkt i Søren Kierkegaard for, at den sygeplejefaglige leder lykkes i sin funktion, når hun tør og kan være nærværende, opmærksom og lyttende. Antologien er et godt fundament for sygeplejestuderende og sygeplejersker til at reflektere over ledelse som en kompleks funktion, der er afhængig af politiske og økonomiske strategier, samarbejdsrelationer og organisationens og sygeplejerskens menneskesyn.
Af Anne Winkel, oversygeplejerske på Afdeling for almen psykiatri, Nykøbing S.