Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjemmepleje i den lille kommune: Tværfaglighed og fleksibilitet skal med i bagagen

De har set skriften på væggen i Skævinge Kommunes sundhedsafdeling. Men personalet ved også, hvad de ønsker at tage med sig over i en større kommune.

Sygeplejersken 2004 nr. 17, s. 19-20

Af:

Søren Palsbo, journalist

Tværfaglighed, stærkt samarbejde og højt serviceniveau. Samme ledelse for alle grupper og funktioner. Flad struktur og korte kommunikationsveje. Og endelig: rummelighed og fleksibilitet for alle borgere. 

Det er hovedpunkterne i den liste, som Skævinge Kommunes sundhedsafdeling har formuleret som den bagage, de ønsker at have med over i en ny kommune efter kommunalreformen. Skævinges hjemmesygeplejersker og øvrige personalegrupper i sundhedsafdelingen har for længst overvejet, hvordan en kommunesammenlægning skal håndteres, så resultatet bliver bedst muligt for borgere og medarbejdere. 

Skævinge Kommune

SY_2004_17_s19
Sundhedsafdelingen i Skævinge Kommune tæller omkring 90 fuldtidsstillinger eller 130 ansatte i alt. Heraf er 14 sygeplejersker svarende til 12,75 fuldtidsstillinger.De yder på årsbasis service til omkring 300 borgere. Heraf 177 i eget hjem og 45 på Sundhedscentret Bauneparken. Sundhedscentret er i dag rammen om især ældre borgeres hverdag, både som bopæl, mødested og værested. Her kommer også et antal frivillige hjælpere, hvoraf flere selv er oppe i årene. Men kommunen har vedtaget at bygge et helt nyt sundhedscenter lige ved siden af det eksisterende. Det er betegnet ”Væksthus” og skal efter planen rumme en lang række forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter for borgere i alle aldre.

Visionerne for Skævinges kommende ”væksthus” for borgerne omfatter en lang række aktiviteter, der har forebyggelse og livskvalitet som fællesnævner.

Sygeplejersken mødte fire repræsentanter for sundhedsafdelingen i den lille kommune: souschef, sygeplejerske Jette Fog, administrerende sygeplejerske, TR-suppleant Britta Hansson, sygeplejerske og gruppeleder Lene Andersen og fysioterapeut Grete Bjernemose. 

Souschef Jette Fog: ”Vi bygger et fremtidens sundhedscenter, som kommer til at bestå af et nyt aktivitetscenter og en ombygning af det bestående Sundhedscenter Bauneparken. Ombygningen her vil give 48 nyindrettede boliger. Aktivitetscentret, der som projekt kaldes Væksthuset, skal være for såvel visiterede og ikke-visiterede borgere i alle aldre. 

Vi har set meget på regeringens folkesundhedsprogram og tænker de tanker meget stærkt ind i vores virksomhed. Men faktisk mener vi, at vi tænkte de tanker længe før regeringen.” 

Skævinge mener også, at man allerede praktiserer den efterlyste sammenhæng i sundhedsvæsenet mellem sygehuse og primær sundhedstjeneste. 

Samarbejdsaftale 

Siden 2001 har der eksisteret en særlig samarbejdsaftale mellem Skævinge Kommune og Frederiksborg Amt om en fælles amtslig og kommunal akutplads- og rehabiliteringsindsats. Skævinge er en af tre kommuner, som har denne aftale med amtet. 

Formålet er, at ældre borgere kan undgå indlæggelse på sygehus - eller få et kortere forløb - hvis behandling, observation, rehabilitering og pleje efter lægelig vurdering varetages af personalet på Sundhedscentret. 

Sygeplejerske Britta Hansson er medlem af det udvalg, der koordinerer indsatsen mellem amtet og de deltagende kommuner:

”Vi har medregnet kapacitet til modtagelse af færdigbehandlede patienter, der skal genoptrænes, lige som vi tager imod borgere, der kommer fra eget hjem, hvis der opstår et akut behov for aflastning eller lignende. Ved at placere genoptræning og rehabilitering her er borgerne nærmere deres vante miljø, og mange af dem kender os i forvejen. Vi kalkulerer med tre årspladser, og i 2003 var belægningsprocenten 112.” 

Jette Fog: ”Noget af det, der er stærkt medvirkende til, at dette her kan lade sig gøre, er tæt tværfaglighed og meget stor fleksibilitet og koordinering.” 

”Projekterne til det nye aktivitetshus og ombygningen af Sundhedscenter Bauneparken er vedtaget, og vi har arbejdet med planlægningen i årevis. Det Side 20 

er planlagt, at spaden sættes i jorden omkring den 1. september, og at sidste etape gøres færdig i efteråret 2006. Projektet omfatter også ombygning af sundhedscentret her i tre omgange, stadig med 48 plejeboliger. 

To slags ældreboliger 

Vi opererer med to slags ældreboliger i Skævinge. Plejeboligerne her, og derudover har vi ældreboligerne forskellige steder rundt i kommunen, som sundhedsafdelingen også har visitationsret til. Det har i mange år været vores målsætning, at man skal kunne modtage de samme ydelser, uanset hvor man bor,” siger Jette Fog. 

Hvad er det mest sandsynlige, der sker ved en kommende kommunesammenlægning?

Jette Fog: ”Der har været borgerhøring, og meget tyder på, at hvis vi skal lægges sammen med en anden kommune, så er der overvejende stemning for, at det bliver Hillerød. Borgerne orienterer sig meget mod Hillerød.” 

Lene Andersen: ”Vores forvaltningschef og vores kommunaldirektør har spurgt personalegrupperne, hvad vi ville prioritere at bringe med over i en ny kommune. Det interessante er, at alle grupper faktisk pegede på det samme. Det var dejligt at opleve.” 

Jette Fog: ”Det er meget gennemgående, at der peges på værdien af tværfaglighed og højt serviceniveau. Personalet peger desuden på, at det er vigtigt, at de forbliver under samme ledelse i en tværfaglig organisation. Vi har 14-15 faggrupper under samme ledelse.” 

Britta Hansen: ”Vi føler, at vi har en let og meget direkte adgang til det øverste forvaltningsniveau og politikerne. Vi har en meget flad struktur med korte veje for beslutningerne.” 

Jette Fog: ”Når en proces med sammenlægning går i gang, er vi meget fortrøstningsfulde med hensyn til, at politikerne tager os med på råd. De ved, hvad vi kan, og hvad vi står for. Og så må man gå ud fra, at vi med en ny kommune starter på en frisk, og så vil der blive nedsat nogle arbejdsgrupper, der skal komme frem til nye fælles løsninger. 

Vi er meget bevidste om at bringe de ting med os, som betaler sig. Det, der virker. Det har vi dokumenteret i forskellige evalueringer.” 

Henvendelse ét sted 

Britta Hansson: ”I forhold til visitationen har vi det nok også anderledes end mange andre kommuner, fordi vi kun bruger visitatorer til det, der er fastlagt i loven, mens resten stadig ligger i sygeplejerskegruppen. Forebyggende hjemmebesøg ligger stadig i sygeplejerskegruppen. 

Vi arbejder også med sygeplejersker og hjælpergruppen som et fælles team, så der kan være tilfælde, hvor sygeplejersker løser hjælperopgaver og på den måde kommer til at se på hjælperopgaverne med andre briller. Vi ser selv tingene og kan så vende tilbage og have den direkte dialog med fysioterapeuten, demenskonsulenten og andre frem for at aflevere en lap papir.” 

Jette Fog: ”Den tværfaglighed og det samarbejde, vi har mellem faggrupperne, er en af de ting, der bevirker, at udskrivning fra sygehus kan gøres utrolig smidigt. 

Akutstuerne, som lægerne indlægger til, har vi haft i de seneste år. Men gæstepladser her i sundhedscentret har vi haft længe, og dem kan sygeplejersker visitere borgere til hele døgnet. 

Hvis sygeplejersken konstaterer, at hos denne borger går det dårligt lørdag aften, og at situationen er utryg, så kan sygeplejersken foranledige, at borgeren kommer på gæsteplads på sundhedscentret. Det er en fleksibilitet i forhold til borgerne, der ofte bevirker, at vi undgår yderligere og større tiltag.” 

Grete Bjernemose: ”Borgeren kender ofte huset her i forvejen, fordi han eller hun kommer her til forskellige dagcenter-tilbud. Dermed bliver det heller ikke et lige så stort traume for borgeren som en indlæggelse. 

Omkring 130 borgere er visiteret til dagcentertilbud her på Sundhedscenter Bauneparken. De kommer mellem en og fem gange om ugen og kommer også ind på forskellige tidspunkter, alt efter behov og hvad der er mest praktisk. Det er muligt takket være en meget fleksibel kørselsordning.” 

Jette Fog: ”Vi har en klar målsætning om, at der kun skal være ét sted for borgerne at henvende sig, uanset hvad det handler om. Det kan lyde voldsomt, men det er en rigtig god ordning, for uanset hvad man vil spørge om, når det drejer sig om sundhed eller helbred, så kan vi tage os af det. Principielt for borgere i alle aldre, men selvfølgelig primært pensionisterne. 

I øjeblikket sidder sundhedsplejerne i børneafdelingen på kommunekontoret, men det er tanken, at det nye aktivitetshus skal tilbyde sundhedstilbud til borgere i alle aldre.” 

Lene Andersen: ”Vi ønsker at bruge borgernes egne ressourcer så længe, vi overhovedet kan. Også selv om det tager længere tid. Til gengæld betyder det meget for borgerne, at de oplever, at de selv kan klare nogle praktiske ting og i sidste ende kan det spare ressourcer andre steder. Jeg har været her i to år og kommer fra en anden hjemmepleje. Jeg kan helt tydeligt se, at vi her bruger nogle andre ressourcer og har en helt anden indfaldsvinkel til borgerne.” 

Jette Fog: ”De gode værdier og et - mener vi selv - kæmpehøjt serviceniveau vil vi meget gerne bringe med os over i en ny kommune.”