Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ledelsen gået for vidt

Sygeplejersken 2004 nr. 17, s. 8

Af:

Lotte Havemann, journalist

Instruksen om at de ansatte på Amtssygehuset i Gentofte skal orientere sygehusdirektionen, ”hver eneste gang” de har haft kontakt med pressen, er for bredt formuleret. De må gerne udtale sig på egne vegne uden at blive kigget i kortene, og hvis de bliver udsat for ulovlige ordrer, må de sige fra, lyder det fra Folketingets Ombudsmand. Nu skal instruksen drøftes i sygehusets hovedudvalg.

Sygehusdirektionen på Amtssygehuset i Gentofte kan ikke pålægge medarbejderne at udfylde et skema, hver gang de har talt med en journalist. Den har nemlig kun ret til at blive orienteret, når medarbejderen udtaler sig på sygehusets vegne. Sådan lyder svaret både fra Folketingets Ombudsmand og fra en ekspert i forvaltning og information på Danmarks Journalisthøjskole.

sy_2004_17_s08I starten af marts fik alle afdelingsledelser på Amtssygehuset i Gentofte ellers en mail, som repeterer sygehusets regler for pressekontakt. I mailen står der bl.a.:

Hver eneste gang der har været kontakt til en journalist mhp. artikel i dagspresse, tidsskrift eller lign. eller indslag i TV skal der hurtigst muligt efter kontakten fremsendes en orientering til sygehusdirektionen.” 

Videre står der om skemaet, der bl.a. skal indeholde oplysning om emne for pressekontakten:

Skemaet skal underskrives af en fra afdelingsledelsen og faxes til faxnr....” 

Retligt problem 

Men instruksen fra sygehusdirektionen er ikke præcis nok. Kun når medarbejdere udtaler sig på sygehusets vegne, kan ledelsen kræve en orientering. Private ytringer om sygehuset, f.eks. i forbindelse med de besparelser, Amtssygehuset i Gentofte er i færd med at gennemføre, kan ledelsen ikke forlange at få besked om. 

”Det må understreges på skemaet, at de ansatte kun er forpligtet til at udfylde det, når de ytrer sig på hospitalets vegne. De skal ikke udfylde skemaet, hvis de på egne vegne fortæller, hvordan de ser på hospitalets forhold eller forhold på deres afdeling,” siger Jon Andersen, cand.jur. og kommitteret hos Folketingets Ombudsmand. Han fortsætter:

”Samtidig skal medarbejderne gøre opmærksom på, at der er et retligt problem. At skemaet er for bredt formuleret, så det lyder som om, man bliver forpligtet til at indberette noget, man ikke er forpligtet til. De ansatte må sige fra, som man skal, når man bliver udsat for ulovlige ordrer. Og så prøve at få forholdene rettet.” 

Oluf Jørgensen, afdelingsforstander i informations- og forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole supplerer:

”Mailen fra Amtssygehuset i Gentofte skelner ikke mellem ytringer på egne vegne og på sygehusets vegne. Og den går ikke,” siger han. 

”Det er helt i orden, at ledelsen opfordrer til at blive briefet om henvendelser til eller fra journalister. Det næste kan jo blive, at journalisten ringer til ledelsen, og så er det godt at være orienteret. Men ledelsen kan ikke pålægge medarbejderne at udfylde et skema, når medarbejderen udtaler sig som privatperson,” siger Oluf Jørgensen. 

Han foreslår følgende alternative ordlyd i sygehusdirektionens instruks:

”Sygehusdirektionen respekterer medarbejdernes ytringsfrihed, men ville være meget glad for at blive orienteret om udtalelser til pressen, da vi ofte vil blive kontaktet af pressen efterfølgende.” 

Henning Daugaard, sygehusdirektør på Amtssygehuset i Gentofte, vil ikke forholde sig til kritikken, før sygehusets hovedudvalg har holdt møde om sagen. 

”Vi skal drøfte instruksen i vores hovedudvalg efter påske (efter redaktionens afslutning, red.). Og jeg vil ikke kommentere sagen inden da,” siger han. 

Instruksen fra sygehusdirektionen er tidligere omtalt i Sygeplejersken nr. 12/2004 "Ytringsfrihed i Tøjler" og "Sygeplejersker har pligt til at udtale sig"
 

YTRINGSFRIHED

"Presseinstruks blødt op efter kritik" i Sygeplejersken nr. 20/2004

"Sygeplejersker har ret til at kritisere" i Sygeplejersken nr. 17/2004   

"Ledelsen gik for vidt" i Sygeplejersken nr. 17/2004   

"Ytringsfrihed i Tøjler" i Sygeplejersken nr. 12/2004    

"Sygeplejersker har pligt til at udtale sig" i Sygeplejersken nr. 12/2004