Sygeplejersken
Resuméer af international forskning
Sygeplejersken 2004 nr. 17, s. 31
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Betydningen af hysterektomi
Fleming V. Hysterectomy: a case study of one woman´s experience. J Adv Nurs 2003;44:575-82.
Hysterektomi er en relativ almindelig operation, som er hyppigt beskrevet i litteraturen. Operationens betydning for kvinden er imidlertid ikke særlig velbeskrevet.
Formålet med denne undersøgelse var at få ny viden om, hvad det betyder for en kvinde at få fjernet livmoderen. Metoden er et casestudie. En kvinde bliver gentagne gange interviewet om sine oplevelser. Hendes læge, kontaktsygeplejerske og samlever bliver også interviewet. Data fortolkes hermeneutisk ifølge en af forfatteren udarbejdet analysemetode, hvor helhedsforståelse og enkeltheder i teksten sammenholdes, og hvor deltagernes og interviewerens fælles forståelse af oplevelsen bliver identificeret.
Fire grundlæggende og gennemgående temaer fremstår: oplevelse af tvivl, smerte, kropslighed og velvære. Patienten, som selv er sygeplejerske, er til det sidste i tvivl om, hvorvidt operationen er nødvendig, og hun er også bange for at være til grin blandt personalet. Patientens smerter er af både fysisk og følelsesmæssig art. Den fysiske smerte dominerer de første postoperative dage, men overgår derefter til en smertelig vrede på systemet.
For at magte den nødvendige berøring, der følger i kølvandet på en operation og hospitalsindlæggelse er det, som om patienten lægger afstand til sin krop, uden at hun af den grund føler, at hendes værdighed bliver krænket. Seks uger efter operationen er patienten fuldt fysisk restitueret, men stadig i emotionel ubalance.
Artiklen fremhæver en enkelt kvindes oplevelser, og kan ikke generaliseres. Dog giver den gennem en levende og detaljeret beskrivelse med mange citater ny forståelse af, hvordan det kan opleves at blive hysterektomeret.
Af Elisabeth O.C. Hall
Symptomer oplevet af patienter med hjerteinsufficiens de sidste måneder af deres liv
Nordgren L, Sörensen S. Symptomes experienced in the last six months of life in patients with end-stage heart failure. Eur J Cardiovasc Nurs 2003;2:213-7.
Formålet med den svenske undersøgelse var at få større forståelse af, hvilke symptomer, patienter som dør af hjerteinsufficiens, havde oplevet de sidste seks måneder af deres liv.
Oplysninger fra 80 patienter i alderen 75-95 år, 49 kvinder og 31 mænd indgik i en retrospektiv undersøgelse. Data blev indsamlet fra sygepleje- og lægejournal og fra medicinkort. Data er bearbejdet statistisk.
Undersøgelsen viste, at der forekom 21 symptomer hos patienterne, åndenød forekom hos næsten 90 pct., smerter hos 71 pct., træthed hos 65 pct. og angst hos 45 pct. af patienterne. Mænd klarede fysisk aktivitet signifikant dårligere end kvinder. Symptomerne var veldokumenterede, men der var kun iværksat få handlinger til at afhjælpe symptomerne.
Forfatterne understreger, at en palliativ tilgang sandsynligvis ville lindre en del af denne patientgruppes lidelser i de sidste måneder af deres liv.
Af Preben Ulrich Pedersen, sygeplejerske, ph.d.