Sygeplejersken
Nyuddannede fylder meget
Langsomme startere. De skal have tre til seks måneders oplæring, før de kan stå som ansvarshavende i en nattevagt, og de kræver megen hjælp fra erfarne kolleger. Men på langt sigt tror afdelingssygeplejerske Grethe Nyholm, at professionsbachelorerne vil blive et aktiv.
Sygeplejersken 2004 nr. 25, s. 11-12
Af:
Ulrik Norup Jørgensen, journalist
Nyuddannede sygeplejersker er ikke godt nok rustede, når de kommer ud fra skolen. Det mener afdelingssygeplejerske gennem 25 år Grethe Nyholm.
- Dyrk det sociale. Så falder du bedre ind på afdelingen og har lettere ved at tale med de kolleger, du er på vagt med.
- Udstil dine mangler. Du skal turde have fiaskoer og vise dem til andre. Ellers lærer du ikke noget.
- Vær dig selv. Lad være med at spille Kong Gulerod. Vis, at du er usikker, hvis du er det.
- Behold dit gåpåmod og positive indstilling over for at lære noget nyt.
”Jeg har haft nyuddannede, der aldrig har prøvet at sengebade en patient. Vi har oplevet en sygeplejerske, der ikke har prøvet at børste tænder på en patient, og sygeplejersker, som ikke kan lægge en sonde eller et kateter. Grundlæggende ting, som jeg mener hører hjemme på en sygeplejeuddannelse,” siger Grethe Nyholm.
Hun mener, at det skyldes den nye uddannelse, for det oplevede hun ikke for fem år siden.
”De nye sygeplejersker mangler praktisk sans og håndelaget hos patienterne. De kan meget mere i teori og er gode til at finde oplysninger om faget. Men én ting er at læse om, hvordan et kateter skal lægges - noget andet er at gå ind til fru Hansen og lægge det,” siger Grethe Nyholm.
Mangler overblik
I løbet af de sidste ti år har cirka 20 nyuddannede været igennem Grethe Nyholms afdeling, Respirationscenter Øst på Rigshospitalet.
Det er inden for de seneste tre til fire år, at hun har mærket en forskel i deres praktiske kunnen. Før i tiden var en måned nok til, at de nye kunne være ansvarshavende i en nattevagt, men nu skal de have massiv oplæring gennem tre til seks måneder.
”Det kan være svært at have dem gående så længe, uden at de kan være ansvarshavende. Vi er kun 12 sygeplejersker på afdelingen, og med den døgnbemanding skulle de helst rimelig hurtigt kunne have ansvaret,” siger hun.
Det bliver svært for de nyuddannede, fordi de både mangler generel praktisk erfaring og skal arbejde i en meget specialiseret afdeling med masser af teknik, respiratorer og måleudstyr. En praktisk basisviden hos de nyuddannede ville være en klar fordel, mener Grethe Nyholm.
”Jeg synes heller ikke, de har overblikket i en afdeling. De ved for lidt om at lede og tilrettelæge en dag på afdelingen. De kan passe én patient, og de er meget omsorgsfulde, men det handler også om at se en afdeling i en helhed.”
Hårdt for kolleger
For at imødegå problemerne modtager alle nyuddannede på afdelingen et stort kompendium, hvor der står alt, hvad de skal lære.
Hvis en nyuddannet har lært at suge, skal det vises til en erfaren sygeplejerske, der skriver under på, at vedkommende kan det. Dermed er der styr på, hvem der har lært hvad, og hvad de ansatte hver især mangler at lære.
Den store fokusering på de nyuddannede tærer på kræfterne hos de erfarne på afdelingen, som hele tiden skal have nogen med rundt til oplæring. Enten studerende, handicaphjælpere eller nyuddannede sygeplejersker.
”Det er benhårdt, og de er virkelig trætte af det. De spørger mig, om de ikke kan slippe for at have én med rundt i dag. Det er den nye udvikling.” Men trods alt er der stadig positive ting ved de nyuddannede. De starter lidt langsomt, men kommer stærkt igen.
”Jeg tror på lang sigt, at de kan højne niveauet på afdelingen. De har lært nogle forskningsmetoder og kunne evt. undersøge, om de ting, vi gør her i afdelingen og har gjort i mange år, er gode nok. Eller om det kunne gøres anderledes,” siger Grethe Nyholm.
Patienterne har kroniske sygdomme som eksempelvis muskelsvind, polio eller tetraplegi.
Der er syv sengepladser i afdelingen og 1.000 ambulante patienter. Afdelingen er et af to centre i landet. Det andet - Respirationscenter Vest - ligger i Århus.