Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Storstrømmen tager hånd om de nye

Sparringspartner. En mentorordning på Storstrømmens Sygehus giver nyuddannede sygeplejersker en hurtigere oplæring. Den skal også give de nye overskud til at deltage i udviklingen af sygeplejen.

Sygeplejersken 2004 nr. 25, s. 14

Af:

Ulrik Norup Jørgensen, journalist

Jo hurtigere de nyuddannede bliver oplært, jo hurtigere kan afdelingerne få glæde af det, der er styrken i den nye uddannelse: De nye sygeplejersker har lært at arbejde med faglig udvikling.

Sådan tænker man i Storstrømmens Sygehus, hvor et nyt projekt tager de nyuddannede ved hånden og gør deres første år lettere på afdelingerne.

”Handlingskompetence i praksis er ofte det, de nyuddannede har brug for at træne. Vi forsøger at give dem redskaber gennem uddannelse, faglig sparring og social støtte,” siger udviklingssygeplejerske Marianne Frandsen fra Storstrømmens Sygehus.

En mentorordning giver mulighed for, at nye på sygehuset får trænet de praktiske kundskaber, men samtidig skal de nyuddannede også fordybe sig i en faglig problemstilling ved et ugelangt besøg på en anden afdeling. I forbindelse med projektet har 16 nyuddannede sygeplejersker fået en personlig mentor, som de bruger tid sammen med på afdelingerne.

De første tre måneder kan mentoren og den nyuddannede være sammen fire timer om ugen, hvorefter timeantallet gradvist bliver trappet ned over de næste ni måneder.

Mentorerne er erfarne sygeplejersker, som alle har fået indføring i, hvad jobbet kræver.

Mentorerne hjælper de nye ind i jobbet og fungerer som sparringspartnere i projektets udviklingsforløb, hvor to nyuddannede sammen finder en faglig problemstilling, som de går i dybden med.

Udvikler sygeplejen

Som et eksempel er en nyuddannet sygeplejerske fra en medicinsk afdeling med mange diabetespatienter gået sammen med en nyuddannet kollega fra en hjerteafdeling.

Der er en forbindelse mellem de to afdelinger, fordi mange hjerteproblemer opstår som komplikationer for diabetespatienter.

Sygeplejersken fra hjerteafdelingen går ind og kigger på, hvad man gør i den anden afdeling, og undersøger om diabetesafdelingen gør noget, hjerteafdelingen kan bruge til at forebygge hjerteproblemer.

”De har fælles fokus, men forskellige perspektiver på opgaven. Dermed kan de supplere hinanden og ikke mindst lære af hinanden,” siger Marianne Frandsen.

De to sygeplejersker afslutter med en rapport, der beskriver, hvordan deres projekt kan komme patienterne til gode på sigt. Mentorprojektet tog sin begyndelse den 1. december sidste år og kører frem til efteråret. 

Stigende interesse for introduktionsforløb

I dag får nyuddannede sygeplejersker sjældent mulighed for at begynde deres første job i et introduktionsforløb, som er målrettet nyuddannede. Kun i seks af Dansk Sygeplejeråds 15 amtskredse har man kendskab til introduktionsstillinger specifikt for nye i kitlen. Flere steder er der dog forsøg i gang.

Det er kun i Storstrøms Amt, at man arbejder med en mentorordning for nyuddannede.

”Flere nyuddannede sygeplejersker har meldt tilbage, at det er rigtig rart, at de har én person, de ved, de kan henvende sig til med spørgsmål,” siger hun.

”Det, man snakker med mentoren om, er ikke nødvendigvis, hvordan man lægger et kateter. Det er ofte de lidt mere komplekse ting.

Der er jo mulighed for direkte feedback for de nye,” forklarer Marianne Frandsen.

Det store problem i forbindelse med ordningen er, at det kan være svært at tilrettelægge, at mentoren og den nyuddannede er på arbejde på samme tid. Det har givet nogle frustrationer. Til efteråret skal ordningen evalueres. Sygehuset satser på at fortsætte den og tilbyde den til alle nye.

På sigt håber Storstrømmen Sygehus, at mentorordningen kan gøre det lettere at fastholde og rekruttere nye medarbejdere til sygehuset.