Sygeplejersken
Boganmeldelser
Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken
Sygeplejersken 2004 nr. 27, s. 45
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Velegnet grundbog med helhedsperspektiv
Lissi Hansen, Vibeke von der Lieth, Marianne Looft, Inge Olsen
Medicinske fag
Social- og sundhedsassistenter
København: Munksgaard Danmark 2003
536 sider, 498 kr.
Lærebogen i medicinske fag for social- og sundhedsassistentelever kobler anatomi og fysiologi, mikrobiologi, sygdoms- og lægemiddellære i en samlet fremstilling. Sigtet med dette helhedsperspektiv er at opnå større forståelse og anvendelsesværdi for eleven. Kroppens anatomi er styrende for kapitelinddelingen, men der er også generelle afsnit om almen mikrobiologi, lægemiddellære og undersøgelsesmetoder. Der suppleres med patient cases med typiske problemstillinger, forslag til øvelser, spørgsmål til refleksion og litteraturhenvisninger ved hvert kapitel.
Bogen udmærker sig ved en stram og gennemført struktur, der giver overblik og overskuelighed også ved opslag. De mange farvelagte illustrationer og tekstbokse er gode til at eksemplificere og underbygge teksten. Latinske og græske fagudtryk står i kursiv og forklares på dansk. Som et plus medtages sygdomslære inden for sanseområdet og det gynækologiske felt, kliniske specialer, hvor social- og sundhedsassistentelever også kommer i praktik.
Fordi der er valgt forskellige patienttyper i casene (alder, køn, kultur, handicap etc.), kan underviserne finde mange problemstillinger at arbejde med.
Casene giver også anledning til at drøfte symptomer op til og i forbindelse med akut sygdom. Det er væsentligt, fordi social- og sundhedsassistenten skal være opmærksom på egen rolle i plejen og i forskellige patientsituationer.
Bogen er velegnet som grundbog på teorimodulerne i uddannelsen til social- og sundhedsassistent og som opslagsbog i praktikperioder.
Af Lis R. Jensen, klinisk sygeplejelærer, MEd, psykiatrisk afdeling H, Fredericia og Kolding Sygehuse.
Kombineret uddannelsesvejledning og lærebog
Redaktion: Rie Fløystrup, Jeanette Havgaard, Karen Kolstrup
Er det noget for mig?
Grundforløbet
De grundlæggende social- og sundhedsuddannelser
Den pædagogiske grunduddannelse
København: Gads Forlag 2003
334 sider, 390 kr.
Social- og sundhedshjælper eller pædagogmedhjælper? Bogen prøver at hjælpe den unge til at vælge ved at give indsigt og formidle viden om de områder, der er i fokus i de to uddannelser. 15 forfattere, overvejende med sundhedsprofessionel baggrund, giver en generel indføring i grundforløbet og præsenterer fire områdefag: sundhed, social- og sundhed, pædagogik med psykologi og aktivitet.
Den unge elev løber en risiko for at bliver ganske stakåndet under læsningen og miste overblikket i stoftrængslen. Som underviser slår tanken mig: Er overordnet begrebsgennemgang vigtigere end dybde? Ord og begreber bringes flere steder i spil uden refleksion over deres betydning for menneske- og samfundsliv og den unges kommende funktion. Gennemgangen bærer præg af, at de mange forfattere har forskellig skrivestil og tilgang til stoffet. Der er en overvægt af stof om sundhed og sygdom og ikke så meget om pædagogik. En vekslen mellem den personlige brug af anden person og den upersonlige brug af tredje person understreger problemerne i at skrive en bog, der både skal fungere som uddannelsesvejledning og som lærebog.
Bogen er et miks af tekst, personlige og fagligt reflekterende spørgsmål i spredte tekstbokse, karikaturtegninger, oversigter og gamle og nye fotos.
Spørgsmålet er, om de unge synes om denne lidt blandede stil. Et par unge potentielle elever på grundforløbet udtaler efter at have skimmet bogen, at der måske nok er en del interessant indhold, men at bogen virker kedelig, specielt omslaget.
Som aldrende anmelder tænker jeg, at bogen indimellem underkender de unges kompetencer, eksempelvis på it-området. Afsnittet om krop og kropsbevidsthed, som er meget Merleau-Ponty inspireret, rummer derimod et godt løft af fagligheden. Den unge får mulighed for at mærke en niveaustigning i skiftet fra folkeskole til erhvervsuddannelse.
På en eller anden måde bliver spørgsmålet i bogens titel ikke besvaret. Den underviser på social- og sundhedsskolen eller pædagogseminariet, der inddrager bogen, vil være tvunget til en del didaktiske overvejelser over, hvilken læring og dybde, der skal fremmes. Underviseren tvinges også til at overveje, hvornår det faglige, personfaglige og personlige element skal i fokus.
Det er en skam, at netop en lærebog som denne er præget af utrolig mange tryk- og stavefejl: ”netvær, kropsprog, Howard Gardener” etc.
Der optræder også sproglige vendinger, der kan misforstås: ”Hvert tredje barn i Danmark oplever, at deres forældre bliver skilt, inden de fylder 17 år.” (børneægteskaber i Danmark?), og sprogligt ret ungdommelige og knap så faglige vendinger: ”sid med balderne helt fremme på stolen ...”
Af Lis R. Jensen, klinisk sygeplejelærer, MEd, psykiatrisk afdeling H, Fredericia og Kolding Sygehuse.