Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2004 nr. 4, s. 28

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Dementes liv skal leves

Kirsten Ahlgreen

Værdighed i demensplejen

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2003
106 sider, illustreret, 169 kr.

SY-2003-04-28aMan skal tage kærligheden, venligheden og tålmodigheden med sig på arbejde, når man plejer demente mennesker, er et af forfatterens budskaber i denne lille højaktuelle og letlæselige bog, som er skrevet til både personale og pårørende. Et andet budskab er et ønske om, at man skærper opmærksomheden på værdigheden i plejeforløbene.

Der er gode faglige anvisninger på, hvordan man plejer demente mennesker, dvs. voksne, som har fået et alvorligt psykisk handicap. De skal ikke ynkes, tales ned til eller have omklamrende omsorg, men have hjælp til det, de i kraft af deres handicap ikke selv kan klare.

Demente kan ikke i fuld udstrækning tage ansvar for egne handlinger eller eget liv. Plejen skal være kompenserende, forudsigelig og understøttende. Plejepersonalet kan gennem den dementes livshistorie få et fingerpeg om, hvordan den demente ville foretrække visse plejehandlinger udført. Kendskab til den dementes baggrund og livshistorie er en forudsætning for at forstå skiftende sindsstemninger og reaktionsmønstre. Livshistorien fås fra den demente person selv og i stor omfang fra pårørende gennem interview, spørgeskemaer, fotoalbum mv.

Demente har et liv, der skal leves. Det handler om dagligdagens funktioner i forbindelse med personlig hygiejne og måltider, hvor omsorg og stimulation er vigtigt for at kunne vedligeholde den demensramtes funktioner. Psykiske færdigheder kan vedligeholdes med aktiviteter i socialt samvær, det være sig gennem leg, sang og snak.

De pårørende er ofte de mest sårbare. De er fyldt med modsatrettede følelser, hvoraf overansvarlighed, omklamrende omsorg, skyld, afmagt og vrede kan dominere. Det er en uhyre svær opgave, og det anbefales, at hjemmeplejen tidligt overtager det meste af vedligeholdelsesomsorgen for den demente, så de pårørende mest er sammen med den syge om livet.

Fagpersoner skal kunne forholde sig til mange forskellige symptomer og dysfunktioner hos den demensramte: afasi, aleksi, agrafi, apraksi, agnosi, emotionel labilitet og apati. Ikke så nemt at hitte rede i. Symptomerne og de forskellige demensformer gennemgås.

Demens af Alzheimer typen udgør den største gruppe, herefter den vaskulære demens. Der er korte beskrivelser af andre demensformer som frontallapsdemens, subkortikal demens, Binswangers demens, demens ved parkinsonisme, Lewy body demens, Huntingtons chorea, sekundære demensformer, Korsakoffs syndrom og pseudodemens.

Af Inger Jerichau, uddannelses­leder, Roskilde Amts Sygehusvæsen.

Bliv klogere på eget virke og fag

Jacob Birkler

Filosofi & sygepleje

Etik og menneskesyn i faglig praksis

København: Munksgaard Danmark 2003
240 sider, 248 kr.

SY-2003-04-28bKan noget så abstrakt som filosofi være til gavn for sygeplejen? Efter at have læst ”Filosofi & sygepleje” synes det klart, at filosofisk viden spiller en vigtig rolle, når man arbejder med syge mennesker og skal løse de etiske konflikter, der kan opstå i den forbindelse. Meningen med bogen er ikke at uddanne sygeplejersker til filosoffer, og Jacob Birkler forsøger ikke at inddrage læseren i dybe filosofiske diskussioner. 

Filosofien er udelukkende interessant, fordi den kan danne grundlag for en vurdering af, om sygeplejen er på rette vej. 

I et pædagogisk venligt sprog, krydret med mange belysende eksempler, præsenteres vi for udvalgte filosofiske teorier. Disse teorier kan belyse problematikker og emner, som ifølge forfatteren er væsentlige i forhold til sygeplejerskens arbejdsområde. Det drejer sig bl.a. om, hvordan et konstruktivt forhold til patienten etableres. Hvad vi forstår ved henholdsvis sygdom, sundhed og et godt liv. Hvordan vi bør handle for at handle etisk korrekt. Hvad et menneske er, og hvordan vort menneskesyn kommer til udtryk i vore handlinger. 

Filosofien giver forskellige svar på disse spørgsmål. Hvad angår endegyldige sandheder, er filosofien tavs. Der lægges således op til, at sygeplejen fortsat må være undersøgende, og sygeplejersken fortsat må blive klogere på eget virke og fag. Sygeplejersken bør ikke låse sig fast og blindt lade sig styre af f.eks. normer eller hensyn til andre faggrupper, da det kan vise sig at være uhensigtsmæssigt i forhold til de værdier, man ønsker, at sygeplejen skal bygge på. 

I de sidste kapitler belyses, hvordan man med filosofisk indsigt kan forholde sig kritisk til sygeplejens værdi-grundlag. Hvad forstår vi ved de gældende værdier som omsorg, lige menneskeværd og det hele menneske? 

En gennemarbejdet og veldisponeret bog med mange litteraturhenvisninger. Fokus er filosofien, men bogen tager afsæt i sygeplejerskens verden, så man ikke er i tvivl om, at bogen er for og om sygeplejen. 

Af Anette Boldt, sygeplejerske og studerende.